Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Obiective fotoReview

Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM [review Clubul Foto]

Saptamana trecuta am avut ocazia sa testam trei dintre cele mai performante obiective cu distanta focala fixa de la Sigma: 85mm f/1.450mm f/1.4 si 20mm f/1.8. Pentru a face testul mai interesant si pentru a vedea performantele obiectivelor acolo unde am putea avea nevoie de “sticle” luminoase, am plecat cu cele trei vedete ale testului nostru intr-o tura foto pentru a fotografia pietele de Craciun de la Viena.

Astazi va voi povesti despre obiectivul cu cea mai mare distanta focala din test, un obiectiv cu greutate atat la propriu cat si la figurat: Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM (pe numele sau complet).

In principiu, un obiectiv fix cu aceasta distanta focala este recomandat in primul rand pentru fotografia de studio si de portret, dar luminozitatea foarte buna il fac excelent si pentru fotografia de eveniment sau de noapte, mai ales pe un body full-frame. Noi l-am testat pe un Canon 5D Mk II.

Din punct de vedere optic, Sigma are o constructie formata din 11 elemente dispuse in 8 grupuri. Diafragma circulara este formata din 9 lamele iar asta, cel putin in teorie, ajuta la obtinerea unui efect bookeh de calitate. Credeti ca numai teoretic? Haideti sa vedem efectul bookeh in practica:

Daca tot nu v-am convins asupra calitatilor lui Sigma 85mm f/1.4, vreau sa va mai spun ca acest obiectiv – desi numai compact nu e – are o greutate acceptabila, care se balanseaza foarte bine cu un body de dimensiuni medii precum cel al lui 5D Mk II. Si pentru ca nu sunt adeptul review-urilor foarte tehnice atunci cand vorbim de obiective, sa vedem mai bine cateva din fotografiile pe care le-am inregistrat cu acest obiectiv si cum s-a comportat el in situatii reale de fotografiere:

De obicei, obiectivele foarte luminoase au o problema comuna: precizia focalizarii automate. Ei bine, cei de la Sigma se pare ca au reusit sa rezolve aceasta problema deoarece nu am intampinat probleme majore in ceea ce proveste focalizarea automata. E adevarat, din punct de vedere al vitezei de focalizare, Sigma 85mm f/1.4 este cel mai lent dintre cele trei obiective pe care le-am testat, dar acest lucru nu este deranjant, avand in vedere faptul ca vorbim totusi de un obiectiv dedicat fotografiei de portret.

Din punct de vedere al constructiei, Sigma 85mm f/1.4 are o calitate ireprosabila. Este solid, are un finisaj foarte “profi”, o evolutie majora fata de obiectivele Sigma din clasa consumer cu care am avut de a face acum cativa ani.

Sigma 85mm f/1.4 este obiectivul meu preferat dintre cele trei testate acum. Performantele optice foarte bune sunt completata de un finisaj de calitate si o constructie solida. Daca aveti nevoie de un obiectiv luminos, cu distanta focala medie, Sigma 85 mm f/1.4 poate fi alegerea ideala. Dintre cele trei obiective testate, acesta este modelul pe care ma gandesc serios sa ilachizitionez si eu in perioada urmatoare.

 

%d bloggers like this: