Sfaturi utile

Fotografia de peisaj pentru începători – 4 sfaturi utile

Imaginează-ți doar că ești în vârful unui munte pe care te-ai chinuit din greu să îl urci, iar la finalul traseului vrei ca acea reușită să o imortalizezi printr-o fotografie care să surprindă întregul peisaj. Poate că ai puține îndoieli legate de cum va ieși fotografia din lipsei de experiență, însă articolul acesta este menit să te îndrume pe tine spre realizarea unei fotografii de peisaj, chiar și din postura de începător. Poate ar fi util să ai telefonul sau aparatul foto pregătite la îndemână după ce termini de citit articolul, pentru că vei vrea să pui în practică ce vei învăța 🙂

 

De ce echipamente foto ai nevoie pentru fotografia de peisaj?

Înainte de a intra în tehnică fotografică, e important ca aparatul pe care îl folosești să îți permită o flexibilitate în ceea ce privește setările necesare pentru fotografia de peisaj. Printre cele mai potrivite pentru asta sunt DSLR-urile sau camerele mirrorless, însă și cu un telefon te poți apropia de o fotografie decentă, dacă scopul tău este să ai o amintire plăcută. Aceste tipuri de camere sunt potrivite deoarece îți permit să modifici setările în funcție de condițiile de fotografiere, iar pe lângă acest aspect, oferă și senzori largi pentru o calitate superioară a fotografiei. Pentru început, îți recomandăm să te orientezi către o soluție convenabilă ca preț, care îți poate satisface aceste nevoi, precum este aparatul Canon EOS 2000D sau Nikon D5600

 

canon eos 2000D

Pentru a bifa echipamentul necesar la fotografia de peisaj, este foarte bine dacă adaugi pe listă și un trepied. Cu ajutorul lui, vei putea diminua vibrațiile care pot avea loc din cauza tremurului mâinilor și va fi de folos și în momentul în care vei folosi viteze mici ale obturatorului. 

 

Iată câteva aspecte pe care să le iei în considerare pentru a realiza o poză de excepție, chiar dacă ești un începător în arta fotografică:

 

1. Găsește o lumină bună

Important de știut este că, pentru o fotografie bună, lumina reprezintă cel mai important aspect. De obicei, fotografia de peisaj oferă condiții de lumină optime, însă pot exista situații în care soarele nu este cel mai generos și trebuie adaptată poziția pentru a-i putea oferi fotografiei tale cea mai bună expunere la lumină. Alege un unghi bun și asigură-te că soarele este îndreptat spre peisaj, nu în fața obiectivului, fiindcă în modul acesta lumina va fi concentrată pe cadrul pe care vrei să-l surprinzi. 

Pro tip: dacă ai posibilitatea, alege să fotografiezi peisajul la apus sau chiar la răsărit, atunci când lumina este una blândă – așa numita ‘golden hour’.

fotografie-peisaj-sfaturi-utile-echipament-foto-photosetup

 

 

Lectură recomandată: Cum să profiți de lumina naturală în fotografie

2. Adaptează-ți poziția pentru o compoziție bună 

În fotografia de peisaj există multe oportunități care îți sunt oferite pentru a surprinde multiple forme de relief sau linii. Spre exemplu, poți aplica regula treimilor, care se referă la captarea unui obiect simbolic în marginea fotografiei și nu în centrul acesteia, pentru a beneficia mai mult de spațiul care se creează în jurul acestuia. Spre exemplu, dacă te afli la munte și vrei să surprinzi un brad cu o tulpină aparte, un cadru interesant ar fi să realizezi o fotografie landscape în care bradul să fie localizat în marginea fotografiei. De asemenea, poți opta să incorporezi simetria în fotografia de peisaj, iar asta are loc cel mai bine când fotografiezi un lac. 

 

Lectură recomandată: Regula de bază în fotografie: regula treimilor 

3. Schimbă perspectiva pentru mai multe unghiuri de fotografiere 

Diferențele de perspectivă sunt importante în viața de zi cu zi atunci când trebuie să luăm o decizie, dar sunt și mai importante în arta fotografică. Ieși din anonimat și alege pentru perspectiva fotografiei tale un unghi diferit față de cel de la nivelul privirii, și joacă-te cu aparatul în diverse poziții: fotografia de peisaj surprinsă din lanul de iarbă proaspăt înverzită sau deasupra capului, folosind un trepied în timp ce setezi aparatul foto pe un timer de minim 10 secunde. 

 

4. Folosește zoomul optic pentru surprinderea detaliilor 

Majoritatea fotografiilor de peisaj au un spectru larg pentru a surprinde cât mai multe obiecte, cum ar fi: cerul, copacii, păsări, etc. Însă, o fotografie de peisaj la care folosim un zoom optic generos, poate spune cu adevărat o poveste despre acele cadre, devenind intime și realizate în conexiune cu natura. 

 

Pro tip: nu face abuz de zoomul digital, acesta afectând destul de mult calitatea fotografiei.

Aceste mici trucuri pot fi un adevărat succes pentru o fotografie de peisaj realizată la început de drum în arta fotografică. Dacă le pui în practică într-un mod corect, îți vei surprinde prietenii cu fotografii excelente, pentru care îți poți asuma creditele pe deplin!