Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Evenimente

Expozitie de arta fotografica: Muse descompuse, artist Dan St. Andrei

posterweb

 

Dupa cum ati aflat deja de pe site-ul nostru [rubrica de Evenimente], pe 1 martie, Dan St. Andrei, ne invita sa ii fim alaturi la vernisajul expozitiei de arta fotografica “Muse Descompuse”.  Noi cu siguranta vom fi prezenti si invitam toti prietenii pasionati de fine art photography, sa ni se alature.

Dar pana atunci, va invitam sa aflati mai multe din culisele acestui eveniment.

Iata asadar mai jos, cateva  cuvinte despre acest proiect, din partea artistului, alaturi de cateva fotografii surprinse in timpul sedintelor foto:

De ceva vreme ma tot gandesc la muzele de demult… si zic de demult intrucat in ziua de azi relatia dintre muza si artistul sau este aproape inexistenta in cultura noastra mandra si individualista…

Ce sunt muzele?
Zeite gratioase, fiice ale memoriei, idealuri platonice, modele pentru portretele Sfintei Mame, femei virtuoase sau desfranate… luceferi feminini… iubite invaluite in mister pe care le nu le poti atinge? Valeti feminini ai imaginatiei cuiva? Concepte complementare, inventii poetice, fantome atat de dorite care vin pe neasteptate, regine ale superficialului, auto-muze, muze interioare?

dan_st_andrei_muse_decompuse_5

In miturile grecesti, relatia dintre muza si artist era una de reciprocitate, femeia avand calitatea de mijlocitor, caci Zeii ofereau acces omului catre memoria si invatatura care ii lipseau. Artistul producea ulterior un text care nu era despre muza-femeie, dar care celebra implicarea ei in actul creatiei. Un astfel de schimb insemna ca un gol al artistului nu poate fi umplut decat printr-o pierdere de sine temporara in clipele in care era locuit de puterea patrunzatoare a muzei.

Aceste teme romantice ale idealizarii si ale iubirii interzise (sau ne-consumate) au atins apogeul in Italia renascentista. Poeti ca Dante si Petrarca si-au plasat muzele pe socluri inalte, astfel incat Beatrice (in cazul lui Dante) si Laura (Petrarca) sunt descrise ca modele ale perfectiunii si puritatii, in timp ce interesul lui Boccaccio catre muza sa Maria est un amestec perfect de dragoste a mintii, trupului si sufletului. Idealizarea Beatricei si a Laurei sunt partial atrinuite Marianismului, pentru ca in sec. XIII Sf. Maria a devenit din ce in ce mai importanta ca mediator intre oameni si Dumnezeu. Catre Maria se rugau majoritatea oamenilor pentru mijlocire divina.

dan_st_andrei_muse_decompuse_1
In perioada romantica apoi, muza ajuta creatorul sa exprime sentimente si emotii mai degraba, decat idei religioase si politice, iar artistul incepe sa isi defineasca imaginea independenta de optiunea politica, ceea ce semnifica o schimbare majora in conceptul artei, in esenta artei si in ce constituia arta (l’art pour l’art).

In acest context nu este o exagerare sa spunem ca Beatrice ca muza a lui Dante este o creatie a secolului XIX, caci in secolele anterioare ea a fost trecuta cu vederea in favoarea unor personaje mai intunecate, mai dramatice ale Divinei Comedii, dar perioada victoriana a preluat-o si adoptat-o.

dan_st_andrei_muse_decompuse_2Muza in aspectul ei cel mai pur este partea feminina a barbatului creator, cu care trebuie sau nu sa aiba relatii de natura carnala, ca sa nasca o noua opera. Ea este anima animusului lui, in roluri inversate, ea il penetreaza si inspira, iar el gesteaza si expulzeaza.

dan_st_andrei_muse_decompuse_4

Dar astazi nu mai avem exercitiul incrucisarii rimelor sau al alaturarii lor, am uitat metrul antic sau hexametrul. Ne-am pierdut picatura de romantism si nota lirica. Am uitat sa fim visatori si sa ne pierdem in reverie… Nu imi ramane decat sa va invit la un moment de plutire in compania muzelor, asa cum le vad eu. Dan St. Andrei

dan_st_andrei_muse_decompuse_3

Va asteptam asadar alaturi de noi pe data de 1 martie 2013 la vernisaj, sa celebram eternul feminin intr-o ambianta placuta alaturi de artist si invitatii sai.

Muse descompuse este un proiect interesant care noua ne-a placut foarte mult si cu aceasta ocazie dorim sa-l felicitam pe Dan si sa-i uram cat mai multe evenimente reusite.

Photosetup este prezent la acest eveniment in calitate de partener media si partener furnizor de echipamente foto HENSEL.

2 thoughts on “Expozitie de arta fotografica: Muse descompuse, artist Dan St. Andrei

Comments are closed.

%d bloggers like this: