DSLR vs Mirrorless – care e cea mai bună alegere pentru tine
Atunci când dorești să achiziționezi o cameră foto profesională, apare un semn de întrebare cu privire la care ar fi cea mai bună opțiune pentru tine. Una dintre marile decizii în acest sens este dacă să alegi un DSLR sau un Mirrorless. Aceasta dezbatere a fost începută acum multă vreme, însă încă reprezintă un subiect de interes pentru oricine ajunge în situația de a alege între cele două. Camerele Mirrorless au avansat destul de mult în ultimii ani, aceasta fiind unul dintre motivele pentru care ai putea crede că vor câștiga detașat în fața unui DSLR. În realitate, ambele au atât puncte forte, cât și puncte slabe, utilizând tehnologii destul de diferite. Pentru a fi mai ușor de comparat, dar și pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie, specialiștii Photosetup au realizat o analiză comparativă, trecând prin câteva aspecte de interes în alegerea unui aparat foto.
Dimensiunea nu mai reflectă calitatea
Una dintre marile diferențe dintre DSLR și Mirrorless este dimensiunea. Dacă aparatele clasice DSLR au obișnuit prin corpuri, butoane și cadrane mari, care multă vreme a fost considerat modelul camerelor foto profesionale, acum, camerele Mirrorless vin cu avantajul dimensiunilor reduse, fără a face rabat de la calitate. Acestea și-au prezentat întotdeauna avantajul dimensiunilor reduse, iar una dintre cele mai revoluționare și impresionante camere a fost una Mirrorless, mai exact Canon R6 II care deține un senzor full-frame de rezoluție înaltă, împreună cu un autofocus remarcabil și înregistrare video 4k. Dacă dorești să optezi către un stil de fotografie care necesită mai multă mișcare, poate că o cameră Mirrorless te-ar ajuta, fiind mai ușor de manevrat, dar și de transportat, însă nu uita să iei în considerare și greutatea obiectivelor foto pe care dorești să le utilizezi.
Rezistența bateriei
În ceea ce privește durata de viață a bateriei, DSLR încă este cu un pas înainte. Camerele foto Mirrorless nu dețin o baterie la fel de rezistentă, acestea permițând capturarea a aproximativ 300 de cadre pentru camerele entry-level și 700 pentru cele profesionale, în timp ce un DSLR profesional poate ajunge și la 1000 de cadre până la terminarea bateriei. Acest lucru poate face ca în cazul camerelor Mirrorless să ai întotdeauna nevoie de acumulatori foto suplimentari, fapt ce poate fi incomod de multe ori.
Obiective foto compatibile
Dat fiind faptul că aparatele foto DSLR există de mai multă vreme pe piață, acestea beneficiază de o gamă mai largă de obiective foto compatibile, din care poți alege. Totuși, camerele Mirrorless încep să le ajungă din urmă la acest capitol, iar pe măsură ce popularitatea lor crește și oferta de obiective compatibile este mai mare. De asemenea, cu ajutorul adaptoarelor, obiectivele destinate camerelor DSLR pot fi utilizate și pe Mirrorless, însă acest lucru poate afecta punctul focal, calitatea de zoom sau autofocusul.
Calitatea imaginii și pret
Atât camerele DSLR, cât și cele Mirrorless sunt capabile de o calitate extrem de bună a imaginii pentru că ambele designuri pot utiliza cei mai noi și mai performanți senzori full-frame de pe piață. Deși camerele Mirrorless permit pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, atunci când cele două sunt testate într-un mediu controlat, vor oferi o calitate similară. Acest lucru se aplică pentru camerele profesionale, raportul preț-calitate fiind unul relativ egal. Totuși, dacă ne axăm pe raportul preț-calitate pentru modelele entry-level, putem spune că un aparat foto DSLR va câștiga acest joc pentru că, în cazul lor, poți achiziționa o cameră entry-level și să beneficiezi în continuare de specificații bune, dar și de o serie de funcționalități. Pe de altă parte, o camera foto Mirrorless mai ieftină nu va excela pe aproape niciun plan.
Camerele foto DSLR și cele Mirrorless reprezintă două tipuri destul de diferite, fiecare având atât puncte forte, cât și puncte slabe. În timp ce un DSLR oferă o selecție mai largă de obiective și o durată de viață a bateriei mai mare, camerele Mirrorless vin cu avantajul dimensiunilor reduse, dar și a iluminării fotografiilor. Știind aceste lucruri, va trebui să te gândești care dintre ele contează mai mult pentru tine în vederea luării celei mai bune decizii. Dacă dorești îndrumări suplimentare sau dacă dorești să testezi modelele înainte de a le achiziționa, te așteptăm în showroom-ul Photosetup din Strada Uranus 98, București.