Cum se alege un trepied?
Oferta de trepiede de pe piata este foarte diversificata. Sunt sute de modele care se adreseaza fotografilor amatori sau profesionisti. Sunt producatori care vin cu game ce cuprind trepiede impartite pe dimensiuni, greutate, preturi si multe alte criterii. Insa atunci cand se alege un trepied, acesta trebuie sa aiba trei caracteristici pentru a fi „bun”: sa fie rigid, usor si durabil in timp.
El trebuie sa fie cat mai rigid, pentru a putea fi folosit cu focale lungi si cu timpi lungi de expunere. De asemenea trebuie sa fie usor la transportat si durabil in timp. Acestea sunt conditiile esentiale care, daca sunt respectate, iti ofera garantia ca ai achizitionat un produs de calitate.
Celelalte elemente, care sunt luate in considerare la alegerea unui astfel de accesoriu, sunt importante dar se poate spune ca tin de gusturile fiecaruia. Conteaza si cat de mult poate fi strans un trepied, ce dimensiuni are, numarul bulelor de aer, tipul de cap, cu bila sau cu miscari independente in cele trei planuri, daca are placuta detasabila sau nu, dar ele se aleg in functie de nevoile si preferintele ficaruia.
Unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie tinut cont este materialul din care este realizat trepiedul, dar si a tehnologiei din spatele realizarii lui. De exemplu sunt trepiede fabricate din aluminiu, care sunt insa grele, asemeni celor din otel, sau din carbon la fel de grele ca aluminiul, deoarece tehnologia de fabricatie a lor nu e performanta. Aici este importanta experienta firmei producatoare, dar si ce doresc sa accentueze producatorii la acel trepied. Daca producatorul doreste sa ofere un produs ieftin, atunci se vor folosi materiale ieftine si se vor ignora caracteristici precum durabilitatea, rigiditatea si greutatea redusa. Daca insa se doreste oferirea unui produs rigid, exista riscul ca el sa nu fie usor, si nici nu se poate garanta ca va fi si durabil in timp. La fel, daca accentul este pus pe greutatea redusa, atunci trepiedul va fi instabil si nu va tine pentru multa vreme. Iar atunci cand accentul este pus pe durabilitate, va creste greutatea.
Din acest motiv numele producatorul si tara in care sunt produse trepiedele sunt elemente de care trebuie obligatoriu sa se tina seama daca se doreste un produs de calitate. Astfel, pe langa sfaturile primite de la cei care au tipul de trepied care se doreste achizitionat, trebuie sa se obtina informatii despre istoricul firmei producatoare, originea produsului si experienta pe pe piata a producatorilor. Acest lucru conteaza deoarece experienta producatorului e data de vechimea lui in acel domeniu, iar imbunatatirile aduse produselor, precum cele de la materiale, imbinari, ergonomie sau durabilitate, sunt secrete si se fac pe baza unor studii si observatii venite in timp de la utilizatorii profesionisti, iar in final acest lucru se reflecta in calitatea produsului si in pretul lui.
In acelasi timp garantia la produsele achizitionate este importanta. Un producator cu vechime va putea sa ofere nu doar o certitudine a calitatii, ci si garantie la trepiedul cumparat alaturi de asistenta in perioada de garantie si post garantie.
Este bine de verificat sa fie trecuta pe trepied tara producatoare, nu doar firma. O mare atentie trebuie acordata, de asemenea, materialellor din care sunt realizate, sa fie aluminiu sau carbon si nu din materiale care sa fie asemanatoare (precum unele trepiedele vopsite argintiu care nu sunt din aluminiu).
Trebuie retinut faptul ca design-ul trepiedului, desi are si el o importanta, nu este criteriu de cumparare. Un trepied care arata bine nu va fi neaparat unul bun, mai ales daca pretul este unul mic. In mod automat, un trepied care indeplineste cat mai mult din aceste caracteristici va avea un pret mai ridicat decat un trepied care acopera un singur aspect. Acest lucru este datorat faptului ca sunt necesare investitii pentru a crea si aplica tehnologia care permite unificarea acestor caracteristici intr-un singur produs.
Incercand achizitionarea unui trepied la un pret redus, in timp se vor putea observa toate neajunsurile, ceea ce va duce la necesitatea cumpararii unui trepied de calitate, si automat la costuri suplimentare, adica plata dubla pentru satisfacerea unei singure necesitati.
Spre deosebire de aparatele foto, a caror uzura morala apare dupa 2-3 ani, trepiedele, intretinute corespunzator, pot rezista si 10 ani, ele fiind afectate in principal de uzura fizica. Astfel se explica realizarea unei investitii mai mari intr-un trepied durabil in timp. Dar pentru a ajunge la aceasta „varsta”, trepiedul trebuie sa fie bine realizat, cu materiale si tehnologii care sa ii asigure o durabilitate marita, fara a face rabat la celelalte calitati.
Un trepied este util in special atunci cand este folosit cu focala lunga la timp de expunere lung.
Experiment simplu: se alege o focala de 300 mm si se pune aparatul pe trepied. Se seteaza timpul pe 1 sec sau pe ½ sec in amiaza mare si se inchide diafragma corespunzator sau se pune un filtru neutral ca sa nu intre multa lumina. Se face o fotografie, de exemplu un numar de inmatriculare al unei masini parcate in departare. Se repeta fotografia timpul 1/250s si diafragma corespunzatoare (la tremurat profunzimea de camp, respectiv diafragma folosita, nu conteaza). Se verifica diferentele de claritate intre cele doua imagini. Daca nu sunt, atunci se poate sa se fi ales un trepied bun! Se repeta experimentul dupa sase luni (timp in care articulatiile trepiedului se mai lasa), si, daca nici atunci nu sunt diferente de claritate intre cele doua imagini, inseamna ca a fost ales un trepied bun. Daca apar diferente de claritate intre poze atunci trepiedul nu este dintre cele mai bune.