Sfaturi utile

Expo FlowerShow vazuta de-aproape: Fotografia Macro cu flori

Nu putem spune ca vremea din ultima perioada a fost de partea plimbarilor, prin urmare ne-am gandit sa profitam din plin de putinele ore in care ploaia s-a oprit si sa iesim la o tura de parc si cateva fotografii. Auzisem si de Flowerrshow Romania, targul dedicat pasionatilor de flori care avea loc in zona centrala a Parcului Herastrau, asa ca am pornit hotarati intr-acolo, cu speranta ca vom reusi sa prindem cateva imagini.

In ciuda vremii posomorate, targul avea o multime de vizitatori, asa ca ne-a strecurat cu greu printre ei ca sa ne apropiem de flori. Acestea au fost de toate felurile, de la comunele garofite, la ciudata creasta cocosului si o serie intreaga de crini de marimi diferite, asa ca am  avut suficiente subiecte de fotografiat.

Insa nu aveam de gand sa facem fotografii banale, pentru ca am plecat pregatiti sa obtinem cele mai frumoase detalii ale florilor, deoarece am avut cu noi un filtru close-up +5, de la B+W Schneider Optics. Acesta ne-a permis sa ne apropiem foarte mult de subiectul nostru, deoarece a micsorat distanta minima de focalizare a obiectivului. Montat pe un obiectiv Sigma 17-70 mm,  macro, ne-a permis obtinerea unor imagini clare, desi vantul destul de puternic a facut focalizarea sa fie uneori dificila.

Asa cum se poate vedea, filtrul nu a influentat culoarea florilor, acestea pastrand-si aceeasi tonalitate si in fotografiile cu filtru si in cele fara. Fiind realizat din sticla Schott, cunoscuta drept una dintre cele mai calitative, filtrul nu afecteaza negativ imaginea finala – culoare, luminozitate, distorsionari. De exemplu, spre deosebire de inele de macro, aceste filtre nu reduc din lumina care ajunge pe senzor.

Un alt avantaj, mai ales in conditiile de vreme in care fotografiam, a fost usurinta cu care acest filtru poate fi folosit. Dorind realizarea unor imagini comparative, acest lucru a fost foarte simplu, prin filetarea si desurubarea acestuia de pe obiectiv. Daca am fi folosit inele macro, ar fi insemnat sa scoatem obiectivul de pe aparat, sa montam inelul si apoi iar obiectivul pe camera, ceea ce ar fi luat timp si ar fi crescut riscul de a intra praf in aparatul foto, din cauza rafalelor de vant puternic. Prin folosirea filtrului am facut schimbarea mult mai repede si am si protejat aparatul.

Desi avem mai multe tipuri de close-up-uri, respectiv +1, +2, +3 sau +4, noi am ales close-up + 5 deoarece este singura lentila magnificatoare care ne ofera fotografie macro de aceeasi calitate cu obiectivele macro dedicate.

Avantajul lui Close-up + 5 este insa un pret redus, un spatiu mic de depozitare si o calitate optica buna.

Pana la urma, filtrul magnificator Close-up + 5  de la Schneider , consideram ca ramane alternativa imbatabila la obiectivele macro,  cel  putin pentru pasionatii de fotografie care doresc sa obtina detalii spectaculoase, la o simpla plimbare prin  natura, fie parc sau Gradina Botanica.

Va invitam sa vizionati mai jos galeria de imagini cu fotografii facute atat fara cat si cu filtrul Close-Up +5.

 

[slideshow]