Profil de fotografTestari echipamente foto-video

Profil de fotograf: Daniel Baltat

Daniel Balțat – fotojurnalist, freelancer, cu experiența in fotografia comerciala, fotografia de studio, autorul fotografiilor cartii ”Discover Sibiu-Hermannstadt” precum si a multor materiale de promovare a Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007. Autorul a catorva expozitii internationale.

Noi l-am vizitat prima oara in anul 2009, in Sibiu, in locul unde isi are sediul Scoala de Fotografie pe care o conduce. Acolo am avut ocazia sa vedem si cateva dintre lucrarile sale expuse in sala de curs si am ramas impresionati, mai ales ca multe erau fotografii 3-D,  o noutate in acel moment, in domeniul fotografiei.

Am avut ocazia sa vedem si albumele fotgrafice Discover Sibiu-Hermannstadt si in acel moment, am simtit nevoie sa-l cunoastem mai bine.

In afara faptului ca Daniel este un fotograf talentat este fara indoiala si un foarte bun pedagog  si acest lucru il pot sustine multi dintre cursantii sai atat cei care au urmat cursurile scolii pe care o conduce in Sibiu, cat si cursantii de la workshop-urile la care a participat in calitate de lector (vezi Fotogenica).

Daniel a avut amabilitatea de a raspunde interviului nostru. Asadar, va invitam sa-l descoperiti in cele ce urmeaza:

Care au fost primii pasi in fotografie?
– Am inceput fotografia ca un hobby ca multi alti fotografi. Asta se intampla prin 1999. Evident doream sa invat mai mult si mai multe. Motiv pentru care m-am apucat de facultatea de Jurnalism. Visam sa ajung fotoreporter. Visul sa implinit mai repede de cat ma asteptam, astfel in 2001 lucram ca fotoreporter la ziarul Tribuna din Sibiu. Fotografie am invatat nu la facultate ci de la Andrei Buta si Fred Nuss doi fotoreporteri veritabili. Am lucrat ca si fotoreporter aproximativ 7 ani, perioada in care am acumulat experienta in domeniu. Paralel am inceput sa lucrez si fotografie comerciala de studio dar si alte lucrari.

Ce proiecte ai acum in desfasurare? Iar din proiectele pe care le-ai realizat pana acum, care sunt cele mai importante?
– Un proiect realizat in 2007 cu care ma mandresc a fost conceperea si crearea unei carti impreuna cu Ana Vasiu. Este vorba de un ghid ilustrat cultural-turistic al Sibiului. Cu ocazia lansarii acestei carti am avut doua expozitii de fotografie cu imaginile continute de acesta. Una in Sibiu iar alta in Luxembourg, oras infratit cu Sibiul.
In prezent am cateva proiecte in desfasurare. Primul ar fi “Scoala de fotografie Image Art“, un proiect de lunga durata care doreste sa faca accesibila invatarea fotografiei oricui doreste cu adevarat, educarea vizuala a celor care fac fotografii dar si celor care sunt utilizatori de fotografie. Un alt proiect in desfasurare este o lucrare de doctorat ce se afla spre final si are ca tema cercetarea arheologica cu ajutorul fotografiei.

– Si cea mai mare realizare ca si fotograf?
– Cea mai mare realizare a mea ca si fotograf este ca sunt un pasionat de fotografie ce traieste din fotografie si ca ma bucur de un hobby dus aproape la extrem.

– Stim ca la scoala de fotografie, calitatea echipamentelor conteaza, tinand cont ca se lucreaza incontinuu cu ele. Poti sa ne spui cate ceva despre echipamentele utilizate?

Da, sigur, la inceput, ca oricine, am lucrat cu blitz-uri mai putin performante, pentru ca nici nu ne permiteam la vremea aceea, iar Hensel era doar un vis frumos la care aspiram, iata ca acum, dupa mai multe incercari, lucram de cativa ani buni cu Hensel.

Performanta lor face cu brio fata in studio si in timpul cursurilor foto.

Si cursantii nostri sunt foarte incantati de ele pentru ca se lucreaza usor, declanseaza exact atunci cand ai nevoie, au un timp de reincarcare rapid si simti ca te poti baza pe ele atunci cand ai nevoie. Avem in dotare acum 2 blitz-uri de 500W, complete cu stative, softbox-uri, umbrele si accesorii de tot felul, un  trepied Manfrotto 190CXPRO3 care e din carbon si ne ajuta cand iesim in natura, impreuna cu un cap bila Gitzo GH2780QR.

Mai avem si un panoramic extrem de util in fotografia panoramica- Manfrotto 303SPH si nu in ultimul rand, un adaptor Manfrotto 454, pentru fotografia macro si 3D. .

 

Mai multe informatii despre Daniel Baltat, se pot gasi pe site-ul personal: http://www.imageart.ro/

Mai multe informatii despre Scoala de Fotografie Sibiu :http://www.cursurifoto.ro/