Cum să obții cele mai bune fotografii în condiții de lumină slabă
Fotografia de noapte, deși puțin exploatată în marea majoritate a fotografiilor, abundă în oportunități nemaipomenite: de la apusuri spectaculoase, festivaluri sau viața nocturnă a marilor orașe. Dar surprinderea detaliilor în condiţii de lumină redusă poate fi o provocare, mai ales dacă folosești doar camera telefonului mobil.
Desigur, este posibil să obții fotografii de noapte reușite cu telefonul. Totuși, în cazul în care îți dorești să faci fotografii cu adevărat impresionante, vei avea nevoie de un echipament foto corespunzător și de tehnica fotografică corectă. Din fericire, specialiștii Photosetup s-au gândit să pună la un loc 4 recomandări prin care tu vei obține cele mai bune fotografii în condiții de lumină redusă sau pe timp de noapte.
1. Deschidere mare a diafragmei
Pentru aparatele foto manuale, cantitatea de lumină care pătrunde în aparat poate fi controlată prin deschiderea diafragmei utilizând modul „prioritate de diafragmă” – Av. Pentru a putea obține o expunere bună și pentru a evita imaginile neclare, este indicată o deschidere largă a diafragmei (număr F mai mare). Această setare a camerei foto va ajuta, de asemenea, la crearea unei profunzimi reduse a câmpului, adică focalizarea se va face pe o porțiune mai îngustă a imaginii, fiind astfel ideală pentru portretele la apus sau răsărit cu un fundal încețoșat.
2. Folosește un trepied
Cum pozele în condiții de lumină redusă necesită un timp mai mare de expunere, de exemplu 1,8 secunde, ar putea deveni dificil la un moment dat să ții aparatul foto complet nemișcat. Oricât de tare ai încerca, te vei mișca, la un moment dat fie înainte și înapoi, fie de la stânga la dreapta. Cum poți evita această situație? Ei bine, trepiedul este unul dintre acele accesorii care nu ar trebui să lipsească niciunui fotograf.
Un trepied foto montat corespunzător pe o suprafață stabilă cu siguranță îți va permite să captezi imagini clare ale lumii pe timp de noapte. Iar dacă vrei să elimini chiar și cea mai subtilă mișcare a camerei care poate apărea atunci când apeși pe declanșator, poți opta pentru un timer încorporat. Întârzierea de 2 secunde merită pentru a obține un rezultat final extraordinar.
3. Reglați balansului de alb
Ochiul uman se ajustează automat la condițiile de iluminare, astfel încât să putem vedea atât în lumină foarte puternică, precum și în lumină slabă. Când vine vorba de un aparat digital, funcția „balansul de alb” reglează nivelul de culori RGB astfel încât obiectele pe care le fotografiem să își păstreze culorile și în imagine. Unele dispozitive, cum ar fi un aparat foto DSLR Canon, pot seta automat nivelul de alb, surprinzând mereu fotografii precise atât în lumina zilei, cât și în condiții de lumină redusă.
4. Recomandări de camere foto și accesorii pentru fotografie nocturnă
- Aparate foto DSLR
Canon EOS 80D kit EF-S 18-55 IS STM
- Aparate foto Mirrorless
Panasonic Lumix DMC-G7 cu 14-42mm f/3.5-5.6 MEGA OIS
- Trepied