Cele mai bune setări pentru fotografierea unui apus
Te gândești deja la vacanța de vară și la cum vei surprinde cele mai frumoase fotografii în călătoria ta? O zi reușită de vacanță nu ar fi completă fără admirarea unui apus splendid, care de preferabil s-ar prelinge în linia orizontului, intrând în apele mării liniștite.
Ar fi păcat să ratezi fotografierea unui astfel de cadru sau, mai rău, să nu folosești setările potrivite și să nu obții imaginile pe care ți le doreai. Din acest motiv, noi cei de la Photosetup ne-am gândit să împărtășim cu voi cele mai bune setări pe care să le aplici aparatului tău de fotografiat, pentru a surprinde un apus impresionant. Să începem!
În fotografiile de apus, cele mai spectaculoase elemente sunt culorile și jocul lor pe cerul ce se pregătește să se întunece, lucruri care vrei să se regăsească și pe display-ul aparatului tău foto. Scapă de momentele în care spui “Of, dar nu arată așa în realitate”, prin aplicarea următoarelor setări pentru aparatul tău:
1. ISO
Pentru a păstra granularitatea fotografiei de apus scăzută, setează un ISO scăzut, în jur de 100. Totuși, ține cont de faptul că odată cu trecerea apusului, va trebui să mărești această valoare, pentru a nu afecta calitatea imaginii.
2. Diafragma
Diafragma este recomandat să fie setată undeva între f 11-16, deoarece acest lucru îți va oferi o adâncime de câmp optimă pentru o scenă focalizată constant. Această setare îți va garanta și un efect de starburst în jurul soarelui, care va aduce unicitate fotografiei tale.
3. Balanța de alb
În cazul în care vrei să evidențiezi mai mult nuanțele de galben, violet, roz sau roșu din apusul tău, merită să încerci să folosești setări prestabilite pentru lumina zilei sau înnorat, în loc de setarea automată a balanței de alb.
4. Formatul fotografiei
Foarte important pentru calitatea imaginii tale este să fotografiezi în format RAW, deoarece acest tip de fotografie oferă un spectru mai larg din punct de vedere al culorilor și al detaliilor apusului.
5. Focus manual
Fotografia de apus poate “stresa” aparatul de fotografiat, din cauza condițiilor de lumină ridicate. Unele aparate pot întâmpina dificultăți în focalizarea corectă a cadrului, așa că, recomandarea noastră este să optezi pentru focalizarea manuală, ce îți poate aduce avantaje semnificative!
6. Expunerea
Când vine vorba de expunere, este indicat să apelezi la o expunere scăzută pentru a evita situația în care fotografia ta este absorbită de lumină. De asemenea, asta îți poate oferi umbre deosebite pe care le poți obține cu ajutorul formelor din peisaj, precum copaci, munți sau chiar clădirile unui oraș! Pentru și mai multă siguranță, ideal ar fi să folosești un trepied pe care să-ți stabilizezi aparatul foto. Acest lucru îți va oferi stabilitate, iar poza ta va fi clară, neperturbată de tremurul mâinilor.
Sfaturi extra pentru fotografia de apus:
- Fiind un fenomen natural, apusul este mereu în schimbare. Din acest motiv, îți recomandăm să îți rezervi cel puțin o oră pentru schimbările scenariului cauzat de mișcarea descendentă a soarelui. Cu fiecare minut sau chiar secundă, peisajul este complet diferit, iar asta oferă și mai multe oportunități de cadre excelente! Nu uita ca înainte de a te hotărî să prinzi apusul într-un loc special, să verifici ora la care are loc apusul, pentru a ajunge cu câteva minute înainte ca să îți alegi locul ideal.
Pro-Tip: Cel mai frumos apus din Europa poate fi surprins în Portugalia, la Cabo da Roca, unde este cel mai vestic punct de pe continentul european.
- Verifică vremea înainte de a alege o zi anume pentru fotografierea apusului. Vremea poate determina calitatea fotografiei tale de apus și ar fi păcat să ratezi ocazia din cauza vremii. Totuși, dacă se întrevăd câțiva nori pe cerul tău, nu te lăsa descurajat de aceștia, fiindcă aduc dinamism fotografiei, dar și efecte interesante, deoarece pot prelua din culoarea apusului.
- Când vine vorba de fotografia de apus, o calitate înaltă a fotografiei nu stă în performanța aparatului sau cât de scump a fost acesta, ci mai degrabă în setările pe care le faci aparatului. Urmează pașii simpli de mai sus care te ajută să obții o fotografie bună, și fotografierea perfectă a apusului nu va fi o problemă. Dacă ești în căutarea unui aparat de fotografiat cu care să-ți pui în aplicare noile tehnici învățate, îți recomandăm un Canon EOS 2000D sau un Panasonic Lumix G7.
Frumusețea care vine odată cu fotografia de apus este faptul că în fiecare zi vei avea șansa să îți exersezi tehnica și să pui în aplicare lucrurile pe care le-ai învățat din articolul nostru. Nu uita că îți poți adapta continuu tehnicile de fotografie și setările aparatului conform modului în care simți, punându-ți în aplicare și creativitatea!