Cum să folosești corect un trepied
Pe lângă echipamentul foto potrivit pentru tipul de fotografie pe care vrei să-l practici, este bine să ai la îndemână și câteva accesorii care îți vor îmbunătăți vizibil experiența fotografică, dar și calitatea imaginilor. Printre cele mai utile și populare accesorii pentru fotografie se află trepiedul – acel instrument care ajută la stabilizarea imaginii, oferind suportul de care ai nevoie pentru a-ți poziționa aparatul foto sau chiar telefonul mobil.
În funcție de fiecare situație în care este necesar, trepiedul necesită atenție la montare, susținere și poziționare – nu numai pentru a-i prelungi durata de viață, dar și pentru a te asigura că echipamentul foto pe care îl folosești este în siguranță și nu va fi doborât de la înălțime. Din acest motiv, venim în ajutorul tău cu informații utile despre cum să folosești corect un trepied – să începem!
Cum alegi trepiedul potrivit?
În primul rând, trebuie să alegi un trepied care să se potrivească cu tipul de dispozitiv pe care îl folosești. În cazul unei camere foto, trepiedul are o altă modalitate de prindere, care nu se potrivește cu sistemul de prindere al trepiedului pentru telefoane. Dacă practici fotografia cu aparatul foto DSLR sau Mirrorless, îți recomandăm să alegi un trepied stabil, care se potrivește și pentru camerele video, deoarece nu se știe niciodată când decizi că vrei să adaugi dinamism conținutului pe care îl realizezi.
Dar mai multe despre acest subiect am scris în articolul nostru anterior – Cum să alegi un trepied foto pentru aparatul tău
Recomandarea Photosetup:
Un trepied profesional de la Manfrotto are rigiditatea optimă și este realizat din materiale de înaltă calitate, care oferă stabilitate și performanță, împiedicând trepidațiile să distorsioneze imaginea.
Cea de-a doua variantă optimă pentru un trepied complet și profesionist este trepiedul Joby GripTight PRO, care este potrivit pentru aparate foto, camere de acțiune, dar și pentru telefon, pliindu-se perfect pe orice tip de dispozitiv.
Folosirea trepiedului în condiții nefavorabile
Setarea trepiedului în condiții nefavorabile de fotografie într-un mediu exterior poate fi o provocare pentru mulți dintre fotografii profesioniști și poate da mari bătăi de cap începătorilor. În cazul în care condițiile meteo nu sunt favorabile, stabilitatea trepiedului poate fi și aceasta pusă la încercare. Un vânt puternic poate mișca chiar și un trepied solid, de calitate înaltă, însă această problemă poate fi rezolvată cu ușurință prin adăugarea unei greutăți suplimentare la axul central al trepiedului. În felul acesta, vântul puternic nu mai afectează stabilitatea trepiedului, iar aparatul foto va deține suportul de care are nevoie pentru a realiza fotografii bune.
Poziționarea trepiedului
Indiferent de tipul de fotografie pe care vrei să-l realizezi, montarea trepiedului este un pas important. Se poate întâmpla ca montarea acestuia într-un singur loc să îți limiteze spectrul imaginii și să nu cuprinzi în fotografie suficient din ce ți-ai dori. Îți sugerăm ca, înainte de a alege o poziție finală, să inspectezi mai mult împrejurimile în care te afli și să încerci să găsești cât mai multe opțiuni de cadre posibile. Pentru a avea confort de mișcare în timpul fotografierii, îndreaptă unul dintre picioarele trepiedului în direcția pe care o va lua camera, pentru ca celelalte două picioare din spate să creeze un spațiu larg, care să-ți permită să te miști.
Alungește picioarele trepiedului
Este important să te simți confortabil atunci când realizezi o fotografie cu un aparat poziționat pe un trepied. Pentru a seta trepiedul la o înălțime potrivită pentru tine, deschide picioarele trepiedului cât consideri că este potrivit pentru tine, facilitându-ți o poziție comodă. Nu uita ca după ce ai ales lungimea corectă a picioarelor trepiedului, să le securizezi poziția pe care ai ales-o, pentru a împiedica modificări ulterioare nedorite.
Montează camera pe trepied
După ce ai setat înălțimea potrivită pentru tine, urmează să montezi camera pe trepied. În cele mai multe cazuri, aceasta se montează ușor, prin înșurubarea plăcuței trepiedului pe partea de jos a camerei foto, urmând ca apoi să fie fixată pe trepied. La fel ca în cazul picioarelor, nu uita să securizezi poziția camerei pe trepied. Cu ajutorul mânerului atașat pe trepied, ajustează unghiul pe care vrei ca aparatul foto să îl aibă și de acum încolo, lasă ca trepiedul să îți ofere cele mai bune compoziții fotografice.
Pe lângă cadrele spectaculoase pe care le vei obține, trepiedul îți va asigura stabilitate în fotografie, lucru care se poate observa și în calitatea fotografiilor. Simte-te liber să folosești un timp de expunere cât mai lung, deoarece poziționarea aparatului foto pe un trepied montat corespunzător îți va permite să explorezi din plin această opțiune, fără frica de a realiza fotografii mișcate.