Sfaturi utile

Echipamente de bază pentru un studio de înregistrări acasă

Cei mai mulți artiști la început de drum au impresia că amenajarea unui studio acasă este un proiect foarte complicat, care necesită mult research și planificare. Adevărul este că… e mai ușor decât ți-ai imagina! Ai nevoie doar de câteva echipamente esențiale, despre care vom vorbi și noi în articolul de azi, pentru a-ți amenaja un studio de înregistrări de la zero, chiar acasă la tine.

Să începem!

Echipamentele de bază pentru amenajarea unui studio de înregistrări acasă:

1. Un computer

Când începi un studio de înregistrări de la zero, un computer va fi investiția cea mai costisitoare. Desigur, vei vrea unul rapid, care să îți eficientizeze munca, însă de multe ori asta vine cu un preț mult prea mare. Din fericire, în zilele noastre toată lumea are un computer sau un laptop, astfel că recomandarea noastră este ca momentan să îl folosești pe cel pe care îl ai deja.

2. Interfață audio

Interfața audio este hardware-ul care te va ajuta să îți conectezi computerul cu restul echipamentelor tale audio. Atunci când alegi una va trebui să fii atent să fie compatibilă cu specificațiile sistemului tău de operare și cu software-ul pe care îl folosești.

Spre exemplu, interfața M-Audio AIR 192 are cerințe minime de sistem de Os 10.8 (pentru Mac) și Windows 7 (pentru PC). În plus, vine completat cu un pachet software care are totul pentru a începe (include Pro Tools | Prima editie M-Audio și Ableton Live Lite).

3. Unul sau două microfoane

Pentru început, unul sau două microfoane îți vor fi de ajuns – alegerea lor depinde însă de instrumentele pe care ai de gând să le înregistrezi. 

Majoritatea începe prin a înregistra doar voce, caz în care îți recomandăm un microfon de studio clasic, precum microfonul Audio-Technica AT2020, ce reduce receptarea sunetelor de fundal.

echipamente-studio-inregistrari-acasa-photosetup

 

4. Căști profesionale

Găsirea perechii de căști potrivite este un pas important în parcursul tău ca muzician – le vei folosi ore în șir, astfel că trebuie să alegi cu atenție: să redea sunetul la calitate înaltă, să izoleze bine, dar să fie și confortabile. Unele dintre cele mai apreciate căști profesionale sunt modelul ATH-M30X al celor de la Audio-Technica. Casti profesionale monitorizare sunet

 

5. Monitoare de studio

Spre deosebire de un difuzor obișnuit, monitoarele de studio sunt făcute să livreze un sunet precis și puternic, cu un răspuns de frecvență plană și distorsionare scăzută, astfel încât să poți auzi cu adevărat cum sună o înregistrare sau un mix.

Recomandarea noastră este pentru boxa monitor M-Audio BX5-D3, cu ajutorul căreia vei auzi totul în detaliu real, iar înregistrările vor suna cel mai bine!

6. Filtru Pop

Un filtru pop are rolul de a atenua sunetele explozive, deranjante, din înregistrare (precum cele pe care le emiți atunci când rostești consoanele puternice P, B, T), dar fără a pierde frecvențele înalte. Ce face mai exact? Dispersează aerul care vine dinspre gura ta în diverse direcții, pentru ca acestea să nu ajungă direct în microfon.

filtru pop inregistrare sunet

Recomandarea noastră este shock-mount-ul universat cu filtru pop de la Rycote.

Aceste echipamente de bază îți vor permite să începi să lucrezi în propriul tău studio de înregistrări, amenajat acasă cu o minimă investiție de bani și timp, fiind fundația perfectă de la care poți crește apoi pe măsură ce îți dezvolți abilitățile.