Cele mai întâlnite greșeli în fotografie
Dacă tocmai ai pus mâna pe primul tău aparat foto, cu siguranță ești încântat de toate fotografiile minunate pe care le-ai putea obține. Cel mai probabil l-ai testat deja și ai observat că nu este de ajuns un cadru perfect sau un strop de creativitate pentru o imagine perfectă – vei mai avea nevoie și de câteva noțiuni de bază în fotografie.
Și cum înveți cel mai bine, dacă nu din greșeli – iată care sunt cele mai frecvente erori în fotografie și ce trebuie să faci pentru a le corecta:
1. Subiectul e mereu în centru
Una dintre cele mai comune greșeli printre fotografii la început de drum este centrarea fiecărui subiect pe mijlocul imaginii – spre exemplu, în cazul unei fotografii de peisaj, plasarea liniei orizontului fix pe mijloc va duce la „tăierea” imaginii în două, iar privitorii nu vor știi unde să se uite și care ar trebui să fie subiectul. Pentru acest tip de fotografii, folosește-te de Regula Treimilor (Rule of Thirds) – este una dintre regulile de bază ale fotografiei și presupune împărțirea imaginii în 3 părți egale atât pe orizontală, cât și pe verticală – și plasează linia orizontului fie în dreptul liniei superioare (dacă vrei să evidențiezi ce este pe sol), fie în dreptul liniei inferioare (dacă vrei să evidențiezi cerul).
Și în cazul fotografiilor de tip portret poți aplica această regulă și îți poți plasa subiectul în una din părțile imaginii, aliniat cu una din liniile verticale.
Pro tip: Fie că fotografiezi cu un aparat DSLR, cu un mirrorless sau chiar cu un telefon mobil, îți recomandăm să îți activezi gridul cu linii verticale și orizontale, care te va ajuta să obții compoziții mult mai bune.
2. Linia orizontului e strâmbă
Probabil greșeala cel mai ușor de observat, pe care o vedem adesea la fotografiile amatorilor, este că linia orizontului este oblică. Dacă ți se întâmplă și ție, soluția este tot activarea gridului pe care l-am menționat mai sus, care să te ghideze în crearea unor fotografii perfect drepte.
O altă variantă de îmbunătățire a acestor imaginii ce nu au linia orizontului dreaptă este editarea lor cu tool-ul de Crop & Straighten, disponibil în majoritatea aplicațiilor de editat foto – trebuie doar să găsești un obiect în fotografia ta care are trebui să fie drept (fie pe verticală, fie pe orizontală) și să îl folosești ca referință atunci când îndrepți fotografia.
3. Focusul este greșit
Nu contează cât de frumos este peisajul sau subiectul pe care îl fotografiezi, dacă focusul nu este pus corect pe el. Acest lucru se poate întâmpla mai ales dacă folosești autofocusul și lași aparatul foto să decidă în locul tău. Din păcate acest aspect este foarte greu de reparat, dacă nu imposibil, în procesul de editare, astfel că e foarte important să obții din prima fotografii cu focusul pe ce trebuie. Spre exemplu, atunci când fotografiezi oameni, asigură-te că focusul este pe ochii lor.
4. Nu înveți cum funcționează aparatul tău foto
Dacă deții un aparat foto super performant, care are o mulțime de funcții, dar nu îl scoți niciodată de pe modul auto, trebuie să știi că ratezi o mulțime de oportunități. Crede-ne pe cuvânt, nu vei regreta niciodată că ai învățat cum să îți folosești camera foto la adevăratul ei potențial – poți începe cu cele 3 lucruri de bază în fotografie: expunere, shutter speed și ISO.
5. Nu salvezi pozele în formatul potrivit
Cele mai multe aparate foto din zilele noastre pot fotografia în format RAW, ceea ce oferă mult mai multe posibilități de editare decât o imagine JPG – totuși, foarte mulți începători se feresc să fotografieze RAW din cauza dimensiunii mari a fișierelor. Dacă totuși vrei să poți ridica mai mult umbrele și să faci ajustări de finețe în Photoshop/Lightroom, îți recomandăm să alegi formatul RAW.
6. Uiți să încarci bateriile
Crede-ne pe cuvânt, ni s-a întâmplat tuturor cel puțin odată să plecăm de acasă fără să fi verificat nivelul bateriei și să constatăm asta abia când vrem să facem prima fotografie a zilei. Din acest motiv este important să îți creezi o rutină și, înainte să pleci undeva cu aparatul foto, să verifici dacă ai baterie sau dacă este nevoie să o încarci. Noi recomandăm să îți achiziționezi și o a doua baterie, de rezervă, mai ales dacă vrei să fotografiezi un eveniment sau dacă ai o ședință foto.