Cum să profiți de lumina naturală în fotografie
Cum să profiți de lumina naturală în fotografie
Lumina este ingredientul cheie al fotografiei – fără ea, de fapt, nu am putea surprinde imagini. Din acest motiv, trebuie să îi acordăm o mai mare atenție și să învățăm să ne folosim de ea în favoarea noastră – dacă atunci când avem o lumină artificială o putem poziționa noi cum dorim pentru a obține rezultate bune, cu lumina naturală este puțin mai dificil de lucrat, dar nu imposibil. Îți venim astăzi în ajutor cu câteva sfaturi utile despre cum să profiți de lumina naturală pentru a obține fotografii vizibil mai bune:
1. Fotografiază dimineața sau seara
Poate ai mai auzit și altă dată că nu este recomandat să faci o ședință foto în mijlocul zilei – lumina soarelui este atunci foarte puternică și înăsprește trăsăturile subiectului tău. Lumina naturală poate fi și potrivită însă, dacă alegi să fotografiezi la răsărit sau la apus – aceste momente ale zilei oferă o lumină caldă, difuză, care îți permite să te joci cu umbrele. În plus, dimineața poți profita și de avantajul că orice locație va fi foarte liberă, chiar și centrul unui oraș aglomerat sau o atracție turistică, astfel că vei avea tot locul doar pentru tine.
Dacă totuși ești nevoit sa fotografiezi sau filmezi ziua în amiaza-mare, atunci câteva accesorii îți vor fi neaparat necesare pentru a controla lumina naturală și poți găsi aici un articol foarte util.
2. Folosește un filtru polarizare
Atunci când trebuie să fotografiezi la amiază, deși este destul de greu de lucrat cu lumina, poți folosi un filtru polarizare care să scoată la iveală culori mai vii și să îmblânzească acea lumină puternică.
O altă opțiune bună in lumină puternică, o reprezintă filtre ND (filtre cu densitate neutrală) ce te pot ajuta la inchiderea diafragmei așa încât să obții fotografii specatuloase. Despre utilitatea filtrelor ND, găsești aici un articol util.
3. Încearcă lumina naturală difuză
Dacă te afli într-o situație nefavorabilă din punct de vedere al luminii pentru fotografiere, încearcă să creezi o lumină naturală mai difuză. O pânză de difuzie îți poate fi de mare ajutor, căci va reduce contrastul dintre subiect și fundal, dar și umbrele care înăspresc trăsăturile.
4. Redirecționează lumina acolo unde vrei tu
În plină zi, de vară mai ales, umbrele sunt foarte puternice – acest lucru poate fi un impediment în fotografie, mai ales în cea de portret. Folosește o pânză reflectorizantă pentru a capta și direcționa razele soarelui acolo unde ai nevoie, respectiv către zonele umbrite, mai întunecate, de pe fața modelului. Vei obține astfel un aspect uniform și vei pune mai bine în evidență modelul.
Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, te invităm să citești și articolul nostru despre fotografia de portret în natură.
5. Nu lăsa vremea să îți strice planurile
Știm că adesea starea noastră de bine este influențată de vreme, însă când vine vorba de fotografie, sentimentele pe care le poate transmite atunci când cerul nu este senin pot fi mult mai puternice. Noi te încurajăm deci să ieși la o sesiune de fotografiat chiar și atunci când afară este înnorat, când plouă sau când e o furtună de zăpadă.
Norii de furtună vor scădea constrastele din fotografie și vor adăuga dramatism, ceața, cu lumina ei difuză, poate oferi un sentiment de mister fotografiei tale, iar zăpada proaspăt așezată poate transmite puritate, acționând ca un reflector natural pentru subiectul tău.
Fii creativ!
Iti multumim ca ne urmaresti.
Daca ai nevoie de informatii, contacteaza-ne!
Daca iti par utile aceste informatii, spune-le si prietenilor tai!
Sharing is caring!