Sfaturi utile

4 Sfaturi pentru fotografierea vieții sălbatice

Fotografierea vieții sălbatice poate fi o modalitate minunată de a te bucura de natură, explorând locuri noi, însă poate fi și o provocare atunci când dorești să obții fotografii cu adevărat reușite. Cei mai buni fotografi ai vieții sălbatice reușesc să aducă zonele neîmblânzite mai aproape de oameni, făcându-le prin intermediul capturilor, accesibile tuturor. Grație acestora putem afla despre locuri și animale pe care poate că nu vom avea niciodată ocazia să le vedem în realitate. Totuși, ca simplu consumator al acestui tip de fotografie, este foarte posibil să nu realizezi ce înseamnă imortalizarea lor. Fotografierea vieții sălbatice necesită cunoașterea comportamentelor și a obiceiurilor acelor animale pentru a putea știi unde să te instalezi și când poți surprinde cele mai bune cadre. Dacă și tu vrei să știi cum poți obține cele mai bune fotografii cu viața sălbatică, ține focusul pe sfaturile pe care specialiștii Photosetup le-au pregătit pentru tine. 

 

Iată 4 sfaturi pentru fotografierea vieții sălbatice:

 

1. Alege echipamentul foto potrivit 

 

Alegerea echipamentului foto potrivit pentru fotografierea vieții sălbatice poate fi o sarcină mai dificilă decât crezi. Vei avea nevoie de un aparat foto compatibil cu mai multe tipuri de obiective foto, care să aibă și funcția de focalizare automată, respectiv o viteză a obturatorului corespunzătoare. De asemenea, va trebui să fie rezistent pentru că fotografierea vieții sălbatice te poate duce deseori prin locuri mai puțin umblate sau poate fi necesar să înduri condițiile meteo nefavorabile. Una dintre cele mai bune opțiuni în acest sens este Canon EOS R6II, un aparat foto Mirroless perfect atunci când vine vorba de acest stil de fotografie. 

 

 

Totodată, în afară de aparatul foto, ar trebui să iei în considerare și:

  • Obiectivul foto corespunzător 

Pentru majoritatea fotografiilor cu animale sălbatice un obiectiv foto cu distanța focală de 200-400 mm va fi de ajuns. Acesta poate să fie un obiectiv cu distanță focală fixă sau un obiectiv cu zoom. Totuși, obiectivele cu zoom sunt mult mai populare deoarece oferă flexibilitatea schimbării distanței focale, ceea ce poate fi de ajutor dacă subiectul se află la distanță și dorești să surprinzi anumite detalii. De asemenea, e posibil să îți dorești să activezi stabilizarea imaginii (IS) pentru a ajuta la eliminarea neclarităților, iar multe obiective dețin această funcție atât pentru stabilizarea pe verticală, cât și pentru stabilizarea pe orizontală. Recomandarea noastră este obiectivul Canon RF 100-500 mm F4.5-7.1, ideal pentru natura sălbatică.

 

 

  • Trepied foto

Este foarte posibil să ai nevoie și de un trepied foto, care să îți fie de ajutor în stabilizarea camerei foto și a obiectivului. Acesta îți va permite să utilizezi o expunere lungă, adică o viteză mai mare a obturatorului, fără riscul de a te mișca. Astfel, nu va trebui să îți fie teamă că fotografiile tale vor ieși neclare sau mișcate. 

In cazul utilizarii unui teleobiectiv ca cel de mai sus, cel mai indicat trepied foto este unul ce ofera stabilitate, un unghi de torsiune mic si inaltime mare. Stabilitatea este esentiala la utilizarea focalelor lungi iar unghiul de torsiune mic ajuta la obtinerea unor fotografii fara vibratii si deci excludeti total posibilitatea de a iesi miscate.

Un astfel de model este Manfrotto 055XPRO in kit cu cap bila sau 3way.

 

 

 

 

 

 

 

2. Folosește autofocusul

 

Utilizarea focusului manual atunci când subiectul tău se află în continuă mișcare poate fi destul de dificilă, de aceea ar fi de ajutor să încerci autofocusul. În acest sens, majoritatea camerelor foto oferă mai multe opțiuni. Poți alege un singur punct de focalizare, moment în care focalizarea folosește un singur punct în loc de mai multe puncte atunci când apeși declanșatorul până la jumătate. Aceasta este o alegere bună atunci când alegi să fotografiezi animale într-o ipostază statică deoarece îți permite să îndrepți singurul punct de focus către subiect și să te asiguri că aparatul focalizează doar în acel punct. O altă opțiune este focalizarea continuă, mod în care camera va continua să focalizeze dacă declanșatorul este apăsat până la jumătate. Aceasta este o opțiune bună dacă fotografiezi animale care se mișcă rapid. De asemenea, pentru a verifica dacă focusul este așa cum dorești, poți mări zona în care vrei ca focalizarea să fie foarte clară. 

 

3. Observa subiectul și ai răbdare

 

A avea răbdare este esențial pentru a face fotografii grozave ale vieții sălbatice pentru că, de cele mai multe ori, va trebui să aștepți pentru a se întâmpla ceva special. Deși majoritatea evenimentelor interesante se întâmplă rar, ele pot apărea în orice moment, prin urmare, este imperativ să fii foarte răbdător. Cu toate acestea, în timpul de așteptare poți observa atât subiectul, cât și fundalul, pentru a fi mult mai pregătit atunci când vei imortaliza momentul dorit. Studiază-le obiceiurile și trăsăturile pentru a obține o perspectivă mai amplă asupra capturilor pe care le poți realiza. Poate că la început ți se va părea o veșnicie, însă nu uita că întotdeauna așteptarea ta va da roade! 

 

 

4. Respectă animalele sălbatice 

 

Poate fi tentant să faci tot ceea ce este necesar pentru a obține fotografia pe care ți-o dorești, dar este foarte important să urmezi întotdeauna cele mai bune practici și să fii atent la modul în care fotografia ta afectează fauna sălbatică. Observă fauna sălbatică de la distanță, nu te apropia de ea; nu hrăni animalele deoarece acest obicei le poate afecta sănătatea, modifica comportamentele naturale și expune la diverși prădători; păstrează în siguranță hrana și asigură-te că nu poluezi. De asemenea, recomandat ar fi să eviți fotografierea vieții sălbatice în momentele sensibile precum cele de împerechere, cuibărit, creșterea puilor sau iarna. Ține cont întotdeauna de aceste lucruri atunci când fotografiezi natura sălbatică.

Deși este un stil de fotografie mai dificil, care necesită pregătire, dar și răbdare, efortul făcut pentru fotografierea naturii sălbatice va merita întotdeauna. Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau dorești să alegi cel mai bun echipament foto pentru fotografierea vieții sălbatice, te așteptăm la sediul Photosetup, din Strada Saturn 98, București.