Testari echipamente foto-video

Sooska, un fotograf hard-user !

Sooska, un fotograf hard-user !

”Am facut prima fotografie cand aveam 3 ani, mi-am acoperit un ochi cu mana si am strigat TA.”

Cu aceste cuvinte isi incepe povestea Attila Soós ( sau Sooska pentru cei mai multi) fotograful clujean de fashion si beauty care are trecut in palmaresul de colaborari reviste precum Elite Magazine, Penthouse Magazine si Playboy Magazine.

Pasiunea lui Sooska pentru fotografie nu a incetat, iar in clasa a V-a a primit de la parinti un aparat Smena 8M, moment in care pasiunea si munca s-au contopit.

Atras de orice tip de fotografie, de la fotografia de natura pe care a invatat sa o iubeasca si sa o respecte tot din copilarie, la cea de studio, fashion, beauty si portrete, Sooska poate aborda cu usurinta si naturalete aproape toate domeniile fotografice.

Aceasta abordare se datoreaza experientei si studiului individual al fotografiei care are in spate foarte multa practica si experimente de tot felul, care au adus la lumina imagini deosebite, cu abordari inedite. O posibila explicatie ne este data chiar de Sooska care ne spune ca pentru el „fotografia este un mod stil de viata. Lucrul cu lumina nu este un sport unde trebuie sa castigi sau sa invingi pe cineva”, prin urmare Sooska  nu participa la concursurile de fotografie, dar se poate mandri cu un portofoliu demn de toate aprecierile, ce cuprinde fotografie de produs, portret, modele, glamour, fashion, nud, corporate, food si o serie de alte subiecte.

Unul dintre aceste subiecte este CFR, singura expozitie fotografica realizata de el, care cuprinde fotografii cu jucatorii de la echipa de fotbal CFR.

Cum isi alege Sooska subiectele? ‘’Temele/subiectele le aleg dupa inspiratie… de exemplu intr-o zi am gasit o bomboana de forma de ochi uman,  am cumparat-o si mi-a pornit fantezia sau, daca vad o fata obisnuita (nu model) pe strada si ma inspira s-ar putea sa-i propun o sedinta foto pe o anumita tema care consider ca ar merge cu look-ul ei…’’

Ce il  inspira in abordarea fotografiilor?  In majoritatea cazurilor are un plan regizat, bine gandit, dar lasa loc si pentru improvizatie in timpul sedintei, daca descopera o calitate noua a modelului, iar seria  “inspiratii”  este ocupata de Helmut Newton si  Salvador Dali.

O activitate fotografica bogata si foarte diversificata, care are nevoie de o baza solida in ceea ce priveste echipamentul”, dupa cum ne marturiseste Sooska. „Desi cred ca, intr-o oarecare masura, cunostintele fotografice se pot pune in practica cu orice echipament, stiu sigur ca un echipament profesional te ajuta foarte mult si din acest motiv, intotdeauna aleg echipamentele dupa anumite criterii si dupa o foarte atenta evaluare care urmareste criterii de performante tehnice. Un exemplu este trepiedul foto Manfrotto ales in urma cu 14 ani, la care nu am renuntat nici acum si pe care nici nu am de gand sa il schimb in viitor, pentru simplul fapt ca functioneaza perfect’’, marturiseste Sooska.

Alegerea riguroasa a fost si cea pe care s-a bazat atunci cand a ales noile echipamente foto pentru studioul deschis in Cluj-Napoca. Facand parte dintr-o asociatie cu mai multi fotografi, stia ca echipamentele vor fi folosite intens si prin urmare, vor trebui sa reziste cu succes.

”Cand esti un fotograf din categoria hard-user, nu stai prea mult pe ganduri. Vrei blitz-uri la fel de hard, adica sa faci shooting dupa shooting si sa nu te lase balta tocmai cand e modelul in forma maxima sau cand asteapta clientul materialul de la tine, ca altfel pierde tiparul si tot asa…  Pe scurt, sunt trei mari avantaje care m-au convins pana acum ca am facut alegerea cea mai buna. In primul rand sistemul propriu de radio-declansare, care este incorporat, apoi posibilitatea setarii puterii luminilor direct de pe transmitator si nu in ultimul rand calitatea produselor, care se poate vedea din modul in care sunt construite si din calitatea materialelor care sunt folosite la realizarea acestora. Modul nemtesc in care au fost gandite lucreaza la intensitate maxima, fara sa oboseasca. Si va spun un secret: pentru mine, produsele Hensel au adus o imbunatatire in dormitor! De cand le-am achizitionat dorm linistit fiindca stiu ca si in ziua urmatoare vor functiona perfect”.

Iar daca am vorbit de studioul foto in care Sooska isi desfasoara activitatea, acesta, pe numele sau –  Lighthouse, va fi  in anul care a inceput gazda a numeroase evenimente fotografice de la prezentari de produse, workshop-uri, targuri de fotografie, tabere foto si chiar evenimente de tipul „Open Days”, care vor da posibilitatea celor din Cluj-Napoca si nu numai, sa descopere o lume foto inedita.

Va invitam in continuare sa-l descoperiti pe Sooska si lumea vazuta prin viziunea sa (www.pintograf.com)

[slideshow]

Dreptul de autor al fotografiilor postate sunt proprietatea exclusiva a fotografului sub numele caruia s-au publicat fotografiile/articolul. Fotograful declara in mod implicit prin inscrierea imaginilor in acest proiect, ca este detinatorul drepturilor de autor asupra acestestora si isi asuma toate consecintele legale in cazul in care se dovedeste ca nu detine drepturile intelectuale asupra fotografiilor. Fotografiile publicate sunt protejate de legea Dreptului de Autor (LEGE nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe ) si orice incercare de utilizare a acestor fotografii fara dreptul explicit al autorului, se pedepseste conform legii in vigoare.  Acest articol face parte din proiectul Profil de Fotograf.

3 thoughts on “Sooska, un fotograf hard-user !

Comments are closed.