Secretul codului Gitzo

Pentru intelegerea gamei variate de trepiede da la Gitzo trebuie sa descoperim secretul codului Gitzo, care, odata aflat, usureaza clasificarea intregii game de trepiede si ofera utilizatorului informatii clare pentru alegerea trepiedeului dorit.
Seria 1
Sunt ideale pentru DSRL cu obiective de 135 mm, cel mai mult 200 mm. Ofera un raport optim intre  capacitatea maxima de incarcare si rigiditatea torsionala, la o greutate redusa. Este recomandat fotografilor care calatoresc mult si pentru care spatiul si si greutatea sunt importante.
Seria 2
Recomandat pentru obiective de maximum 300 mm, este destinat celor care au nevoie de un trepied rezistent, fara a face sacrificii la greutate. Intreaga serie are acum corpul din magneziu, tot pentru a reduce greutatea generala a trepiedului. Are de asemenea integrate noile Power Disc pentru o prindere mai sigura a capului.
Seria 3
Conceputa pentru camerele profesionale, cu obiective de pana la 400 mm. Asemeni celorlalte doua serii, si aceasta are sistemul de fotografiere „Ground Level Set”, prin deschiderea picioarelor la un nivel foarte jos, precum si discurile Power Disc pentru o prindere mai sigura a capului.

CODIFICAREA GITZO:
Pentru exemplificare am considerat codul GT2541 LVL

 • Prima litera (G) vine bineinteles de la marca: Gitzo.
 • A doua litera reprezinta produsul. Acesta poate fi:
 1.  T – Trepied,
 2. M – Monopied,
 3. H (head) – cap,
 4.  B – Booms,
 5. K – Kituri complete,
 6. S (Special) – acesorii precum placute, coloane rapide sau melcate,
 7. C (Carry) – genti si sau alte sisteme de transportare,
 8.  A (Apparel) – pentru imbracamintea ce poarta inscriptia Gitzo cum ar tricouri, sepci dar si veste profesionale sau hanorace specializate, etc.
 • Numarul din al treilea rand numit si seria 00, 0, 1, 2, 3, 4, 5 este de fapt o catalogare a produselor in functie de grosimea primului tub al piciarelor, incepand de la nivelul platformei sau, mai bine spus,  imparte gabaritul produselor in cateva clase de dimensiuni.
 • Urmatorul este un numar ce reprezinta materialul din care e fabricat trepiedul sau capul. Si anume: 3 pentru aluminiu, 5 pentru carbon, 7 pentru magneziu, 8 pentru bazalt.
 • Al cincelea index reprezinta numarul de trepte sau de extensii, in cazul trepiedelor, sau tipulul de cap, respective 8 pentru center ball head, 5 pentru off-center ball head, 7 pentru capetele 3D cu manere ce actioneaza independent in cele 3 planuri.
 • Ultima cifra reprezinta al catelea model din seria respectiva.
 • In fine ultimile litere indica ori grupul sau gama din care face parte produsul respectiv, ori o  caracteristica de performanta a produsului si anume:
 1. M – mounteineer,
 2. T – traveler,
 3. EX – explorer,
 4. V – vintage,
 5. O – ocean,
 6. G – geared (coloana cu cremaliera),
 7. S – systematic,
 8. LVL- leveling,
 9. QR – quick release,
 10. L – long.
%d bloggers like this: