Sfaturi utile

Review Manfrotto 190CXPRO3! Carbon bby!

Ne place sa cunoastem in permanenta parerea utilizatorilor despre produsele Manfrotto si de aceea, orice review este binevenit. Mai jos este parerea lui Calin pentru care ii multumim pe-aceasta cale.

Carbon bby! sau cum am renuntat la Slik si am trecut la Manfrotto! :) .”
Articol preluat din Clubul Foto, autor Calin Stan:

”Majoritatea turelor foto in care ma aventurez se desfasoara intr-un mod asemanator: trezit devreme si umblat pe carari de munte, prin orase sau alte obiective mai mult sau mai putin turistice, cu rucsacul foto in spate, pana noaptea tarziu. Practic, de foarte multe ori am umblat si cate 12-14 ore cu rucsacul foto in spate, cu foarte putine pauze. Oricine a mers cu un rucsac foto plin cu echipamente (doua body-uri si 4-5 obiective) stie ca orice gram in plus conteaza, mai ales la drum lung. Dar, deoarece traseele sunt de asa natura incat trebuie sa fotografiez si seara, la apus sau imediat dupa lasarea intunericului, de fiecare data trebuie sa “plimb” dupa mine si trepiedul. Bineinteles, prins in suportul special pentru trepied aflat pe rucsac.

Trepiedul se adauga, astfel, la greutatea totala a achipamentului foto si, de fiecare data el era cel care ma incomodea cel mai mult. Cand am ales vechiul trepied, am decis sa aleg un model ce nu asigura o inaltime foarte mare dar avea o greutate destul de redusa, tocmai in ideea ca va trebui sa ma insoteasca in orice tura foto. Totusi, aceasta alegere s-a dovedit neinspirata, in timp: inaltimea de doar 1.35m (fara cap si coloana centrala extinsa) nu era suficienta, iar greutatea de 2.5 kg il facea totusi prea greu.

Acum, dupa aproape doi ani, a sostit momentul schimbarii: am decis ca cea mai buna alegere este un trepied de carbon, mai usor dar cu o inaltime ceva mai mare decat modelul pe care il aveam deja. Asa am ajuns sa detin un Manfrotto 190CXPRO3.

Deja a trecut aproape o luna de cand ma insoteste in fiecare tura foto sau sedinta de fotografie de produs. Manfrotto 190CXPRO3 este un trepied din carbon, varful de gama al seriei 190 a producatorului Italian. Cantareste 1.29g (fara cap) si are o inaltime maxima de 1.46m (si 8cm minima!!!). Cu tot cu cap (alegerea mea: Manfrotto 804RC2) si coloana centrala ridicata, Manfrotto 190CXPRO3 ofera o inaltime maxima de aproximativ 1.70m, mai mult decat suficienta pentru un fotograf care are 1 metru si 90cm inaltime! :)

Din fericire, calculele mele au fost corecte: Cu tot cu capul 804RC2, intreg ansamblul cantareste putin peste 1.8kg si asta inseamna ca am redus greutatea trepiedului cu peste 500g fata de modelul anterior. O diferenta de jumatate de kilogram care conteaza enorm, atunci cand te plimbi cu trepiedul in spate, o zi intreaga. Mai mult decat atat, constructia din carbon asigura o rezistenta foarte buna si sustine pana la 5kg de aparatura foto. Este atat de rigid incat am putut sustine chiar si un sistem VDSLR complet, format din camera, panou de iuminat cu LED-uri (tot Manfrotto) si un Rig Video de la GENUS, fara nici un fel de probleme! Dar, despre asta vom mai vorbi… :)

Manfrotto 190CXPRO3 mai are un avantaj major fata de alte trepiede, iar acesta este un alt motiv pentru care l-am ales. Coloana centrala poate fi asezata in pozitie orizontala, pentru fotografie macro. Vechiul meu trepied permitea intoarcerea coloanei centrale pentru a fotografia subiecte aflate la nivelul solului, pozitionand camera cu capul in jos, intre picioarele trepiedului. Desi fotografii macro se puteau face, pozitia de fotografiat era extrem de incomoda (cel putin pentru mine). Asa am ajuns sa apreciez sistemul Manfrotto si coloana centrala care se poate pozitiona pe orizontala. Are un avantaj enorm fata de trepiedele obisnuite, prin faptul ca asigura o libertate mai mare de miscare si accesul la comenzile DSLR-urilor este mai facil. Mai jos, il puteti vedea “in actiune”, cand am fotografiat pe malul Lacului Sf. Ana.

Totusi, desi acest sistem este excelent pentru fotografia macro, are un singur neajuns: coloana centrala nu poate fi fixata si in pozitii intermediare ci doar la 90 de grade. Cei de la Gitzo au un sistem asemanator, in seria Gitzo Explorer, care asigura fixarea coloanei centrale in pozitie orizontala, dar nu neaparat la 90 de grade. In fine, acest mic neajuns poate fi compensat prin pozitionarea individuala a picioarelor trepiedului astfel incat sa modificati unghiul coloanei centrale. Necesita ceva timp de acomodare, dar e o solutie care functioneaza!

Daca ar fi sa aleg acum un alt trepied, cu siguranta tot la seria 190 de la Manfrotto m-as opri. In acest moment cred sincer ca este cea mai buna solutie pentru cei care cuta un trepied solid, dar cu o greutate cat mai redusa si care sa le permita si fotografierea macro in conditii optime. Acest trepied exista in doua variante: confectionat din carbon (190CXPRO3, varianta de care am vorbit mai sus) si cel conventional, Manfrotto 190XPROB Ambele ofera posibilitatea rabatarii coloanei centrale si pot sustine 5kg de echipament foto. Diferenta o face materialul din care sunt construite (carbon vs. aliaj de aluminiu) si care ii asigura lui 190CXPROB3 o greutate de numai 1.29kg!”
(Articol preluat din Clubul Foto, autor Calin Stan)

Articolul este o preluare din Clubul Foto fiind realizat de catre Calin Stan si publicat pe site-ul Manfrottoromania.ro cu acceptul si prin amabilitatea autorului. Toate drepturile asupra fotografiilor precum si a informatiilor publicate apartin autorului. Mai multe informatii despre Clubul foto si despre Calin Stan se pot gasi la www.clubulfoto.com . Multumim Clubului foto si Calin Stan pentru review.