Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Recomandare kit Gitzo: trepied GT2541, cap GH2780QR si geanta GC2100

Se spune ca cel mai bun obiectiv este trepiedul, iar cei care fotografiaza foarte mult in natura pot confirma oricand acest lucru. Tocmai de aceea alegerea unui trepied pe care sa te poti baza si care sa nu te lase la greu este esentiala.

Pentru a veni in ajutorul fotografilor aflati in cautarea unui astfel de trepied, va propunem kitul Gitzo GT2541/GH2780QR/GC2100.

Trepiedul GT2541

Unul dintre cele mai longevive si mai apreciate trepiede de catre cei care petrec mult timp in natura este modelul Gitzo GT2541. Apartinand Seriei 2, acesta este recomandat pentru cei care doresc un trepied solid, dar nu foarte greu, pentru a sustine un echipament foto ce include un DSLR cu un obiectiv de 200 mm atasat, sau de 300 mm, si care cantareste un maxim de 12 kg.

O greutate sustinuta mare, in comparatie cu cea proprie, de doar 1,36 kg. Aceasta performanta este obtinuta prin folosirea celor mai usoare materiale si mai noi tehnologii, picioarele trepiedului fiind realizate din carbon, iar corpul din magneziu.

Tehnologia de realizare a picioarelor pentru trepiedul Gitzo GT2541 Mountaineer este una avansata, “Carbon 6X”, care presupune dispunerea in forma de X a mai multor straturi de fibre subtiri de  carbon. Acest lucru face tuburile 6X mult mai puternice, mai usoare si mai rezistente, de pana la 12 ori fata de modele predecesoare, dupa cum afirma producatorii. Practic, ele sunt realizate prin folosirea unei tehnologii de ”tesere 3-D” a fibrelor de carbon in tuburi solide, dar cu o suprafata foarte fina la atingere. Performantele obtinute cu noua tehnologie sunt remarcabile, tubul de 1 mm Gitzo 6X, realizat din sase straturi este cu 30% mai usor decat versiunea precedenta de 1,5 mm si ofera aceleasi performante in ceea ce priveste stabilitatea si absorbtia vibratiilor.

Acestea nu sunt insa singurele caracteristici de care se pot bucura fotografii care aleg trepiedul Gitzo GT2541 Mountaineer. Asemenea tuturor modelor din seria 2, si modelul GT2541 are o noua pozitie de setare a picioarelor, care permite obtinerea unui unghi foarte mare de deschidere a acestora, oferind astfel fotografului posibilitatea de a profita la maximum de functia Ground Level Set, care permite fotografierea de la o inaltime foarte mica.

O alta caracteristica care vine in ajutorul fotografului este sistemul Anti-Rotation Leg (ALR) care face mult mai rapida si mai usoara deschiderea si strangerea trepiedului, prin simpla rotire a tuturor inelelor in acelasi timp, deschizandu-se sau inchizandu-se toate segmentele picioarelor in cateva secunde.

Mecanismul G-Lock de blocare a sectiunilor a fost refacut in intregime, pentru a obtine o crestere a rigiditatii cu 20%, o operare mai rapida, dar şi o blocare mai puternica şi sigura. In plus, noul mecanism G-Lock ofera un efect de “gravity lock”: cu cat este mai sus amplasata greutatea care apasa vertical pe picior, cu atat strangerea este mai sigura.

Discul superior, numit Power Disc, este realizat din aluminiu prin frezare si are rolul de a creşte gradul de securitate al prinderii capului pe trepied si de a reduce din vibratii. Cele doua suruburi incorporate, unul special pentru coloana şi altul pentru cap, din otel inoxidabil, garanteaza o prindere foarte solida şi transforma ansamblu trepied, disc, cap intr-un intreg.

Functia Ground-Level Set permite scoaterea coloanei centrale, obtinandu-se un punct de fotografiere foarte jos, aproape de sol si reducerea greutatii trepiedului. Discul superior este scos de pe coloana si montat direct pe corpul trepiedului, operatiune care se realizeaza simplu, fara a fi nevoie de scule.

Posibilitatea fotografierii de la un nivel foarte apropiat de sol ajuta in fotografia macro sau in obtinerea unor imagini inedite. Acest lucru se mai poate obtine si prin intoarcerea coloanei centrale.

Pentru a se putea profita la maxim de aceasta functie de Ground-Level Set, picioarele trepiedului se deschid in trei unghiuri, 24, 55 si 90 de grade, cel de-al treilea fiind foarte larg.

Coloana de tip rapid permite pozitionarea acesteia intr-un timp foarte scurt, iar de carligul aflat in capatul inferior se pot prinde contragreutati sau rucsacul foto.

Picioarele trepiedului se termina cu picioruse de cauciuc, care pot fi desurubate pentru a fi inlocuite cu alte accesorii precum talpici sau tepuse pentru a creste aderenta pe diferite tipuri de suprafete.

Capul bila Gitzo GH2780QR

Din aceeasi serie 2 ca si trepiedul, capul bila Gitzo GH2780QR este unul foarte usor, fiind realizat din magneziu, si incorporeaza multe inovatii si tehnologii de ultima ora, oferind o serie de imbunatatiri precum miscari line, centru de greutate jos, unghiuri mari de tilt, dimensiuni reduse, ergonomie si siguranta. Baza gradata, cu mecanisme de blocare independente, permite realizarea cu acuratete de fotografii panoramice.

O alta caracteristica este Friction Control care permite stabilirea fortei de rezistenta a bilei si a gradului de libertate de miscare a capului, fie mai incet si mai precis, fie mai repede si mai putin precis.

Un alt sistem de siguranta este SADL (Spring Assisted Double Lock) care combina doua mecanisme de blocare si control intr-unul singur, crescand atat puterea de blocare cat si fluiditatea miscarii bilei. Un metal rezistent la frecare garanteaza o prindere mai eficienta, iar bucsa PTFE (tratament ce reduce micro-denivelarile de pe suprafata materialelor) – controlata de un arc pre-tensionat – mareste fluiditatea si controlul.

Double Quick Release Safety System, format din doi pini, unul fix si altul operat manual prin intermediul unui buton, este un sistem de siguranta care previne caderea echipamentului greu, precum obiective lungi, atunci cand clapeta de quick release este eliberata.

Bila folosita la capul Gitzo GH2780QR are un design special, fiind o sfera goala pe interior, cu un perete foarte subtire pentru a reduce greutatea.

Pentru pozitionarea perfecta a aparatului foto sunt folosite trei bule de nivel, plasate pe sistemul de prindere al placutei quick release, ceea ce permite vizualizarea in permanenta a doua dintre ele, una in fata si alta in lateral.

Capul permite blocarea independenta a panoramarii si a tilt-ului. Unghiul de panoramare este de 360 de grade, baza capului fiind gravata pentru acuratete, iar tilt-ul este cuprins intre +100/-18 grade.

 

 

 

 

Geanta GC2100

Pentru transport este recomandata husa apartinand aceleiasi serii 2, Gitzo GC-2100. Realizata din nailon balistic si captusita, geanta are fermoare duble, ceea ce permite deschiderea ei la ambele capete. Poate fi transportata in mana sau pe umar, folosindu-se cureaua speciala ajustabila.

%d bloggers like this: