Profil de fotografTestari echipamente foto-video

Profil de fotograf: Doru Oprisan

Calator neobosit, un adevarat explorator in cautarea frumosului, Doru ne-a atras atentia cu imaginile extraordinare realizate in expeditia sa prin Asia, si nu numai. Imaginile lui Doru ne plac foarte mult si nu doar pentru ca avem in comun pasiunea pentru calatorii si concerte rock ci si pentru faptul ca inspira sensibilitate si emotie.

Doru este un tip jovial si deschis si probabil ca, in masura in care timpul ne-ar permite sa ”povestim” nestingheriti despre lucrarile sale, am scrie un roman pentru ca fiecare fotografie de-a sa in parte, are o poveste in spate, asa cum de altfel, veti vedea si pe site-ul sau.

Dintre toate proiectele sale, poate cel din Asia (22.000 Km prin Asia) realizat in perioada septembrie – noiembrie 2011, a fost cel mai mediatizat:

Cea mai importanta realizare fotografica de pana acum este calatoria in Asia.
Am plecat din Bucuresti si am ajuns, dupa doua luni de zile, in sudul Vietnamului, fara sa folosesc vreun avion. Doar trenuri si autocare pana acolo, trecand prin Rusia, Mongolia si China. Din Vietnam am luat un avion pana in Malaezia. Eu am calculat aproximativ 20.000 de km din Bucuresti pana in Malaezia, distanta pe care am carat cu mine un Manfrotto 190xB, alaturi de un Nikon D700 si un obiectiv Nikkor 24-120 f4.

Distanta acoperita a fost foarte mare pentru timpul alocat, de doua luni, astfel incat nu am reusit sa acord prea mult timp fiecarui loc vizitat. M-am oprit in Moscova, am mers cu Trans-Siberianul pana la lacul Baikal, am vazut capitala Mongoliei si o mica parte din desertul Gobi, coasta de Est a Chinei cu orasele ei gigantice dar si zone rurale, Vietnamul de la Nord la Sud cu zone de munte si de coasta si o insula a Malaeziei si capitala Kuala Lumpur.

Varietatea geografica si culturala a fost uriasa: de la padurile siberiene la desertul Gobi, de la satuce de munte la orase cu zeci de milioane de locuitori, de la temperaturi sub zero grade in Mongolia, la clima ecuatoriala a Malaeziei.

O parte dintre fotografiile realizate in cadrul acestui proiect se pot vedea atat in galeria de imagini de mai jos, cat si pe site-ul personal al lui Doru.

Lasand doar pentru moment acest proiect de-o parte, am incercat sa aflam mai multe despre Doru. Cine este el si cum a aparut pasiunea sa pentru fotografie:

“Am lucrat in radio ca DJ – realizator de emisiuni din 2002 pana in 2011, dintre care ultimii 5 ani si jumatate la EuropaFM. De fotografie m-am apucat prin 2007, iar din 2011 ma ocup exclusiv de asta. Recent am avut o fotografie pe coperta revistei Chip Foto-Video si un interviu in interior, alaturi de o selectie de portofoliu.

Cum a aparut pasiunea pentru fotografie?

A aparut in copilarie, odata cu un aparat pe film primit cadou. Nimic deosebit, fara obiective interschimbabile, echivalentul unui compact. Tin minte ca imi placea in mod constient sa fac poze, dar era problematic cu developarea filmelor si pozele pe hartie, din cauza banilor. Evolutia a inceput odata cu primul aparat digital cumparat, un ultrazoom.

Ce tip de fotografie te-a atras cel mai mult? Sau te atrage în continuare?

Peisajul a fost prima dragoste si ramane genul fotografic cel mai drag mie pentru ca se imbina cu dragostea mea pentru natura, pentru munti in special. In natura ma simt cel mai bine si fotografia de peisaj e un fel de terapie pentru mine. Imi aduce multa bucurie toata nebunia asta cu urcatul asiduu pe munte, apoi asteptarea unei lumini speciale, anticiparea ei, pregatirea si cautarea unei compozitii alergand de pe o stanca pe alta.

Cum ai reușit sa-ti îmbunatatești tehnica fotografica?

Urmarind alti fotografi pe internet. Printre altele, m-am inscris la un moment dat pe site-ul deviantart.com si asta mi-a fost de mare ajutor, pentru ca acolo am gasit multi fotografi straini foarte buni si am studiat lucrarile lor si m-am uitat zilnic la zeci sau sute de fotografii, ceea ce cred ca mi-a antrenat ochiul. Unii mai explicau si cum au facut fotografiile respective si asta iarasi era de ajutor, pe langa tutorialele care se gaseau acolo sau pe alte pagini de pe internet.

Fiecare artist are o sursa de inspiratie. Pe cine ai defini ca fiind “sursa” ta?

Ar fi multi fotografi descoperiti pe internet, care m-au inspirat. Oameni precum Nate Zeman, Alexandre Deschaumes, Marc Adamus, Xavier Jamonet, Vincent Favre, Michael Anderson, Joe McNally si multi altii.

Cum ai putea defini activitatea fotografica principala?

In ciuda iubirii mele pentru peisaj, n-am reusit sa calatoresc de prea multe ori. Sunt unii fotografi care se duc aproape in fiecare weekend pe munte. Eu ma duc de 2-3 ori pe an. 2011 a fost un an aparte, in care am calatorit si am fotografiat foarte mult. In rest, incerc sa capat experienta si sa invat si in zona de portrete, pentru ca altfel nu vad cum as putea trai din fotografia de peisaj sau de calatorie, nefiind genuri comerciale, cel putin la noi in tara. A inceput sa imi placa sa experimentez tot felul de lucruri in portrete, dar nu am lucrat niciodata cu modele profesioniste. Altfel, mai fac fotografii la evenimente corporate sau, mai rar, de familie. Si ar mai fi concertele, o alta dragoste a mea, legata de cei peste 8 ani petrecuti in radio. Prima iubire, inainte de fotografie, a fost muzica, iar cand am posibilitatea sa combin cele doua pasiuni, sunt cel mai fericit om din lume. Am avut ocazia sa fiu fotograf acreditat la cateva dintre cele mai mari concerte din Romania – AC/DC, Ozzy Osbourne, Eric Clapton, Guns N’ Roses si altele – si ma declar dependent de adrenalina din momentele acelea. Mai nou am si predat seminarii despre fotografia de concert.

Ce consideri ca te deosebeste fata de majoritatea fotografilor din acelasi segment?

Depinde de ce segment vorbim. Pe partea de peisaj fiecare are propria relatie cu natura, propria interpretare, iar deosebirile dintre noi vin din interior si sunt greu de definit.

In ceea ce priveste fotografia de calatorie, aici deosebirile sunt mai mult de ordin geografic, in functie de zonele cutreierate si abordate. Pot spune ca nu cunosc multi fotografi romani care sa fi ajuns in Siberia, Mongolia, China sau Vietnam. Si planuiesc destinatii si mai putin populare, asa ca asta ar putea fi un lucru prin care m-as deosebi.

Iar in fotografia de concert pot spune ca nu cunosc alt DJ de radio care sa se ocupe cu asta. Muzica a facut parte din meseria mea multi ani de zile si imi place sa cred ca simt mai bine momentele unui concert decat ceilalti fotografi. Sigur, depinde si de genul muzical.. la metale grele nu ma bag 🙂

Despre expozitii sau concursuri de fotografie la care ai participat, ce ne poti spune? Sau alte evenimente conexe?

Nu prea am participat la concursuri. Nici expozitii nu am facut pana acum, pentru ca mereu am considerat ca fotografiile nu sunt suficient bune si pentru ca am vazut prea multi incepatori care fac expozitii slabe de dragul de a le face si nu am vrut sa fiu unul dintre ei. Plus ca o expozitie trebuie sa fie unitara si e nevoie de un numar mare de poze pe o anume tema din care sa poata fi selectate cele mai bune pentru a fi expuse. Pana acum nu aveam un corp unitar de fotografii in numar suficient de mare din care sa pot alege, insa acum s-au adunat cateva din plimbarea mea prin Asia.

Proiecte personale realizate pana acum?

Primul lucru care a semanat cat de cat a proiect a fost o plecare solitara in Alpii francezi in 2009, avand ca unic scop fotografia de peisaj. Un an mai tarziu am facut ceva similar prin Fagaras.

Cel mai important vis fotografic implinit pana acum a fost calatoria de 2 luni in Asia.

Fiecare fotograf se mandrește cu doua lucruri: portofoliul lui și ’gear-ul’ pe care il are în dotare. Ce parere ai?

Cu portofoliul e normal sa te mandresti, insa cu echipamentul nu e cazul. Mai ales in lipsa portofoliului, cum se intampla uneori. Cred ca e mai importanta cunoasterea foarte buna a tehnicilor fotografice si a echipamentului pe care il ai. Cunoasterea, nu dotarea. Trebuie sa precizez insa ca pozele din Asia sunt facute cu un Nikon D700 si un Nikkor 24-120 f4 VRII, imprumutate de la Nikon Romania.

In ceea ce priveste obiectivele, am folosit mult timp un obiectov 28-75 f2.8, un Sigma 10-20 pentru peisaje si un Nikon 50 f1.8 pentru portrete. Mai nou am un Nikon 20mm f2.8 si am renuntat la Tamron. In rest, doua blitzuri , stative, umbrele, filtre de polarizare, ND si graduale. Nimic iesit din comun.

Care sunt principalele avantaje ale produselor pe care le folosesti in activitatea ta ?

Cred ca cel mai important e sa ma pot baza pe produsele pe care le folosesc. Din fericire, am constatat acest lucru atat cu echipamentul Nikon folosit, cat si cu trepiedul Manfrotto 190xB.

Proiecte de viitor? Ce ne poti dezvalui?

In viitorul apropiat sper sa reusesc sa fac expozitia cu fotografii din Asia, iar pe termen mai lung visez la alte cateva plecari prin locuri mai putin batute, vazute mai pe indelete, daca se poate. Nu exclud nici revizitarea Siberiei, Chinei sau Vietnamului. Tura mea din Asia a fost pe repede inainte si sunt zone care merita mult mai multa atentie decat s-a putut prima data. Singura piedica in indeplinirea celor de mai sus ar fi un alt proiect de viitor, numit “un trai decent” 🙂

In opinia noastra, prin activitatea si rezultatele obtinute, ai putea constitui un model pentru multi fotografi aflati la inceput de drum. Ce sfaturi ai avea pentru ei?

Sa caute si sa urmareasca fotografi multi si buni, in afara cercului de prieteni. Sa citeasca. Sa incerce cat mai multe zone ale fotografiei, pentru a afla care le face placere. Pe langa asta, mai multa modestie si mai multa rabdare in procesul de invatare. Achizitionarea unui DSLR se face in cateva minute. Rezultatele artistice vin mult mai tarziu. Sa fotografieze din pasiune intai si abia mai tarziu pentru bani. Sa aiba in permanenta si proiecte personale, neplatite. Sa se informeze despre subiectul fotografiat pentru a putea spune o poveste. Neaparat sa renunte la obiceiul de a critica. E interesant de observat ca maestrii fotografiei nu isi pierd niciodata timpul criticand munca altora, in schimb cei mai putin priceputi in asta o fac cu fiecare ocazie. Sa nu renunte usor.”

Doru Oprisan este cu siguranta un fotograf despre care vom auzi in continuare multe lucruri frumoase si care ne va incanta vizual cu fotografiile realizate in viitor.

Ii multumim pe-aceasta cale pentru amabilitatea si timpul acordat in realizarea acestui interviu si va lasam sa urmariti in galeria de mai jos cateva imagini din portofoliul sau, insa cele mai multe fotografii se pot urmari chiar pe blogul personal la adresa: www.doruoprisan.com

[slideshow]

Dreptul de autor al fotografiilor postate sunt proprietatea exclusiva a fotografului sub numele caruia s-au publicat fotografiile/articolul. Fotograful declara in mod implicit prin inscrierea imaginilor in acest proiect, ca este detinatorul drepturilor de autor asupra acestestora si isi asuma toate consecintele legale in cazul in care se dovedeste ca nu detine drepturile intelectuale asupra fotografiilor. Fotografiile publicate sunt protejate de legea Dreptului de Autor (LEGE nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe ) si orice incercare de utilizare a acestor fotografii fara dreptul explicit al autorului, se pedepseste conform legii in vigoare. Acest articol face parte din proiectul Profil de Fotograf, initiat de catre www.photosetup.ro iar informatiile si fotografiile sunt publicate cu acordul fotografului prezentat in proiect