Sfaturi utile

Cum să fotografiezi artificii în 6 pași simpli

Printre luminile stelelor noaptea, artificiile sunt și ele, la rândul lor, un spectacol nocturn, de care ne bucurăm indiferent de vârstă. Lumina, culorile și modelul pe care acestea le fac pe cer captează atenția tuturor, iar sunetul lor mereu ne trimit la geam să vedem de unde se aud, pentru a putea să prindem câteva secunde de spectacol gratuit!

Indiferent de câte spectacole de artificii ai văzut, mereu există tendința de a scoate camera foto și de a filma sau fotografia jocul lor pe cer, însă nu mereu iese așa cum ne dorim. Fotografia artificiilor necesită o anumită tehnică de care trebuie să ții cont pentru a reuși să le imortalizezi clar, cel puțin la fel de bine precum sunt ele în realitate.

 

Iar pentru a fi pregătit pentru artificiile de la finalul anului, am selectat câțiva pași simpli pe care să-i parcurgi pentru a fi mândru de fotografiile tale în noul an! 

 

1. Alege un loc ferit de lumina artificială

Alegerea locului din care fotografiezi artificiile este unul dintre cei mai importanți pași pentru realizarea unor fotografii bune. Lumina artificială (precum cea de la iluminatul stradal, blițuri sau farurile mașinilor) este unul dintre factorii perturbatori care pot modifica în rău calitatea imaginilor obținute.

Încearcă să găsești un loc retras, ferit de lumina artificială, iar în felul acesta, lumina artificiilor va fi principală în fotografii ta, captând într-un mod clar spectacolul lor. 

 

 

2. Folosește modul manual al camerei 

Chiar dacă modul automat este la îndemâna oricui pentru o fotografie rapidă sau pentru ușurința în utilizare în cazul în care ești începător, dacă vrei să fotografiezi artificii va trebui să duci setările camerei foto la un alt nivel și să ajustezi manual totul.

Pentru început, poți opta pentru setarea diafragmei la f5.6 sau f8, deoarece sunt optime pentru fotografierea artificiilor. Dungile de lumină sunt controlate de dimensiunea diafragmei, iar închiderea ei va face ca liniile de lumină ale artificiilor să fie mai subțiri. Totuși, în funcție de tipul de cameră pe care îl ai, îți recomandăm să faci câteva teste în prealabil pentru ca la momentul potrivit, să obții cele mai bune capturi! 

cum-sa-fotografiezi-artificii-magazin-foto-photosetup-5

 

3. Folosește un trepied 

Unul dintre cele mai importante trucuri pentru fotografierea artificiilor noaptea, este stabilizarea camerei tale pe un trepied. Fiindcă atunci când fotografiezi artificii vei folosi un timp de expunere lung, camera ta nu doar că va capta mișcările de pe cer, dar și ale camerei în sine, motiv în plus să îți dorești ca aceasta să stea în siguranță pe un suport, fără intervenția mișcărilor din exterior.

Dacă folosești un aparat foto DSLR, vei avea nevoie un trepied puternic, însă pentru un aparat mirrorless sau pentru un telefon mobil, este de ajuns și un minitrepied

Lectură recomandată: Fotografia cu expunere lungă  – echipament esențial

 

 

4. Setează ISO la un nivel jos pentru fotografiere clară 

Pentru a te asigura că fotografia ta va ieși clară, setează nivelul ISO la un număr care să nu depășească 100. În felul acesta, lumina artificiilor va ieși clară, culorile vor părea vii, iar întunericul cerului va pune foarte bine în evidență aceste aspecte, odată ce setezi ISO la un nivel scăzut. 

 

5. Alege din timp un loc potrivit 

Focurile de artificii sunt minunate, dar la fel ca orice lucru bun, nu durează mult. Pentru a evita situația în care ar trebui să îți muți camera în timpul focului de artificii și să pierzi timp cu modificarea setărilor, îți recomandăm să ajungi mai devreme la locul spectacolului, pentru a-ți putea alege cu grijă un loc bun.

Nu uita să iei în considerare și fundalul pe care îl vor avea fotografiile tale, adică ce se află în sub artificii. 

cum-sa-fotografiezi-artificii-magazin-foto-photosetup-5

 

6. Fotografiază artificiile încă de la început

Îți recomandăm să realizezi majoritatea fotografiilor la începutul focului de artificii, pentru a evita fumul ce rămâne pe cer de la praful de pușcă. La început, cerul va fi clar, iar fotografiile vor ieși și ele, la rândul lor, clare, dacă respecți toți pașii de mai sus. 

 

La fel ca orice fotografie spectaculoasă, și fotografia în care se regăsesc artificii necesită antrenament și atenție la detalii. Este posibil să treacă puțin timp până să obții fotografia care să se ridice la nivelul așteptărilor tale, dar cu răbdare și perseverență vei reuși ca, cel puțin până la finalul anului, să ai cele mai frumoase artificii în fotografiile tale!