Fotografie la inaltime sau cum a fost la PadinaFest
Ajunsi la finalul Festivalului PadinaFest e momentul sa tragem linie si sa vedem rezultatele, asa cum e normal la finalul oricarei actiuni.
Prima noastra prezenta la Padina Fest a iesit bine, chiar foarte bine, atat de bine incat in ultima zi a festivalului participantii se strangeau in jurul cortului Photosetup ca sa ne intrebe daca mai tinem workshop-urile foto.
Dar haideti sa incepem cu inceputul si sa va zicem ce am facut.
Miercuri, in prima zi a festivalului ne-am facut prieteni noi si am cunoscut pe o parte dintre cei care aveau sa intre in tainele fotografiei sau sa mai invete cateva sfaturi utile. In zilele urmatoare, adica joi, vineri si sambata i-am ajutat pe participantii la workshop sa descopere lucruri noi in domeniul fotografiei.
Emanuel, colegul nostru, prin cursul sau de initiere in fotografie, a atras cei mai multi participanti dornici sa afle cat mai multe despre tainele fotografiei. Majoritatea dintre ei, aflati la inceput de drum, au fost foarte incantati sa gaseasca, in varf de munte, atatea informatii utile legate de modul in care pot utiliza cat mai bine functiile aparatului foto, sau la ce folosesc filtrele si de cate tipuri sunt obiectivele foto.
Dupa terminarea partii teoretice s-a trecut la partea practica. Aceasta a fost un pic mai dificila, si asta nu datorita complexitatii fotografiilor ci pentru ca participantii si ”profesorul” au plecat in drumetiile organizate de Padina Fest pentru a aplica ceea ce au invatat in prima parte a zilei. Insa nu aplicarea partii teoretice a fost grea, ci miscarea a fost ce-a care i-a obosit. In schimb bucuria cursantilor ca au invatat lucruri noi a compensat din plin efortul drumetiei sau pe cel depus de ”profesor”, care era la fel de multumit vazandu-si elevii fericiti.
La workshop-ul de fotografie sportiva, sustinut de colega noastra Marcella, desi nu ar parea asa, cursurile au fost mai putin solicitante fizic si mai distractive. In primul rand pentru ca locatia de desfasurare a acestora a fost mai aproape de Platoul Padina, ele fiind tinute acolo unde erau montate dispozitivele pentru tiroliana, catarare, rapel sau in spatiul dedicat Military Camp si Treasure Hunt. Partea distractiva a fost oferita de subiectul fotografiei, adica participantii la festival care practicau acele activitati si care au devenit sportivi de performanta pentru cateva clipe. Ei Pe de alta parte, aplicarea partii teoretice a ridicat ceva provocari cursantilor. Si asta pentru ca, desi in teorie alegerea unghiului si urmarirea subiectului erau usoare, prinderea subiectului in cadru a fost o cu totul alta poveste. La fel de provocator a fost si alegerea celui mai bun moment pentru a declansa. Tocmai de aceea bucuria unui cadru reusit a fost si mai mare, iar o fotografie reusita era aratata tuturor.
La finalul celor 3 zile de invatat si fotografiat, ceea ce incepuse pe un ton ”oficial” de trainer – cursant,
s-a transformat rapid intr-o relatie de prietenie, iar povestile despre fotografie, aparate foto si setarile cele mai potrivite pentru diferite tipuri de fotografie, din jurul cortului Photosetup au devenit ceva normal.
In acelasi timp gentile National Geographic, care la Padina au fost la reducere, au atras atat pasionati de fotografie cat si de drumetii montane sau fanii cunoscutei marci.
Cele doua colectii, Africa si Earth Explorer, au reprezentat o adevarata surpriza pentru cei sositi pe platoul Padina.
Unii dintre cei care au trecut pe la cortul nostru nu au rezistat tentatiei si au plecat acasa cu un cadou, cumparandu-si o geanta sau un rucsac.
Altii, mai curajosi si mai increzatori in calitatile lor de fotografi, au decis sa se inscrie la concursul foto organizat de noi si cu premii oferite de National Geographic Bags. La acest concurs, oricine a fost la Padina si a reusit sa surprinda cel mai bine atmosfera Festivalului poate posta o singura fotografie, iar cea mai buna dintre ele este premiata cu un sling National Geographic (cod NG4567) din colectia Earth Explorer.
In fiecare seara, dupa workshop-uri si drumetii montane am avut parte de concerte live, fiecare seara fiind dedicata unui gen muzical: folk, pop si rock. In ultima seara care a adunat nu mai putin de 5000 de participanti in fata scenei, au cantat Paradox, Stillborn, Travka si Vita de Vie, fiind si seara cea mai importanta a festivalului. Focul de tabara si proiectiile filmelor de la TIFF incheiau serile, care ne trimiteau spre corturi epuizati dar fericiti.
Si daca ar fi sa concluzionam, daca ne-am descurcat bine sau nu, faptul ca, duminica pe zi, cand noi ne pregateam de plecare, veneau mereu participanti la festival sa ne intrebe daca mai facem workshop-uri, cred ca este suficient ca sa zicem ca ne-am indeplinit misiunea cu brio si ca asteptam nerabdatori editia urmatoare a festivalului.
Pingback: Cum a fost la Padina Fest? - Clubul Foto | Aparate si camere foto Nikon, Canon, Sony