Ce sunt filtrele pentru obiective – polarizare, ND, UV
În momentul în care alegi să debutezi în domeniul fotografiei și îți propui să realizezi materiale foto profesioniste, pe lângă creativitatea care mereu trebuie să-ți fie la îndemână, mai ai nevoie și de accesorii vitale care îți vor îmbunătăți tehnica fotografică. Printre cele mai populare accesorii pentru fotografie se numără gențile și rucsacurile foto, trepiedele și monopiedele foto, blitz-urile externe, acumulatorii și încărcătoarele și nu în ultimul rând, filtrele pentru obiective.
Acestea din urmă fac parte din categoria accesoriilor cu tradiție, fiindcă ele sunt folosite încă de pe vremea când un program de editare la calculator nu era cea mai la îndemână soluție, iar filtrele erau folosite pentru a îmbunătăți calitatea fotografiei. Iată câteva aspecte suplimentare pe care ar trebui să le știi despre filtrele pentru obiective, în cazul în care te vei convinge să achiziționezi câteva variante pentru aparatul tău foto!
Ce sunt filtrele foto?
În termeni generali, filtrele foto sunt acele accesorii confecționate din sticlă sau plastic, care se montează pe partea exterioară a obiectivului aparatului tău foto, și au rolul de a compensa cu ușurință expunerea din planul inferior sau superior, de a schimba temperatura de culoare, de a scădea distanța minimă de focalizare, sau să mărească contrastul și să elimine reflexiile care pot apărea în fotografie.
Tipuri de filtre foto
Fiecare filtru pentru obiectiv este destinat unui anumit tip de nevoie, iar în acest articol vom oferi informații despre filtrele ND, UV și despre cele pentru polarizare.
Filtrele UV
Printre cele mai cunoscute filtre pentru obiective, se remarcă filtrele UV, care se comportă drept o membrană de protecție pentru obiectiv, pe de-o parte pentru eventualele zgârieturi care pot apărea de la atingerea obiectivului de diverse obiecte, iar pe de cealaltă parte, pentru protecția împotriva razelor UV care ar putea ajunge în senzor. Chiar dacă majoritatea obiectivelor moderne au tratamente UV incorporate, îți recomandăm să verifici specificațiile aparatului tău înainte de a achiziționa un filtru UV. Cu toate astea, filtrele UV sunt indispensabile atunci când se urmărește protejarea obiectivului foto de eventuale zgârieturi.
Filtrele ND
Cel de-al doilea filtru pentru obiective despre care vom menționa este filtrul gradual. Acest tip de filtru este deosebit datorită diferenței dintre suprafața superioară și cea inferioară a sa. Această diferență este cea care compensează expunerea, creându-se o lumină uniformă în tot spectrul fotografic. Filtrele graduale sunt împărțite în două categorii, și anume filtre graduale colorate și filtre graduale neutre. Despre cele din urmă vom oferi mai multe informații, și vom începe prin a menționa că acestea au capacitatea de a întuneca între 1 și 15 stopuri de lumină, motiv pentru care le face perfecte pentru a folosi un obiectiv luminos în condiții de lumină puternice, pentru a face o expunere lungă. Avantajul la filtrele ND este că ele pot fi graduale, întunecând doar o parte din cadru, sau full, întunecând complet cadrul.
Filtru de polarizare
Ultimul tip de filtru despre care vom oferi câteva informații folositoare este filtrul de polarizare. Filtrul este împărțit și el, la rândul lui, în două categorii, și anume filtru de polarizare liniară și filtru de polarizare circulară. Principalul lor rol este de a elimina reflexiile, însă ambele tipuri de filtru sunt destinate unui anumit scop, și anume: filtrul de polarizare circular păstrează capabilitatea de a elimina reflexiile, însă diferența intervine la nivelul compatibilității cu sistemul de focus.
Filtrele circulare au o influență și asupra zonelor lucioase cum ar fi apa, obținând fotografii mai reușite datorită lipsei reflexilor apei. Pe de altă parte, filtrul de polarizare liniar este destinat eliminării reflexilor de la nivelul suprafețelor nemetalice, intensificând totodată contrastul și saturația culorilor. Trebuie menționat că acest filtru poate impacta sistemul de focalizare, din cauza modificărilor apărute la nivelul contrastului și saturației.
Pro tip: nu folosi filtrul de focalizare împreună cu obiectivele grandangulare (super wide), fiindcă unghiul obiectivelor face ca efectul filtrului să nu fie uniform pe întreg cadrul.
Indiferent de tipul de filtru pe care îl alegi, nu uita să iei în considerare compatibilitatea acestuia cu obiectivul tău! Poți face o vizită în showroomul Photosetup pentru a testa obiective și pentru a beneficia de suportul echipei noastre în procesul de alegere a obiectivului ideal!