Sfaturi utile

Echipamentul esențial pentru podcast

În ultima perioadă podcastul a câștigat destul de mult teren în industria media din zilele noastre. Aceasta este unul dintre motivele pentru care din ce în ce mai mulți creatori de conținut își îndreaptă atenția către începerea unui asemenea proiect. Desigur, poate că încă nu te afli în lumea creatorilor de conținut, însă îți dorești să începi călătoria ta în lumea podcastului. Unul dintre pașii de bază în începerea sa este să deții echipamentul esențial pentru podcast deoarece, în lipsa acestuia, nu vei putea realiza conținutul de calitate pe care ți-l dorești. Totuși, probabil că te întrebi care este echipamentul de care ai nevoie, mai ales dacă ești la început. Ei bine, pentru a veni în ajutorul tău, specialiștii Photosetup au centralizat acele elemente care trebuie să facă parte din echipament, atunci când dorești să începi un podcast.

 

Iată ce nu ar trebui să lipsească din echipamentul esențial pentru podcast:

 

1. Microfon

 

În primul rând, vei avea nevoie de un microfon sau chiar mai multe, în funcție de specificul podcastului. Atunci când alegi un microfon pentru podcast, ai două opțiuni: microfoane dinamice sau cu condensator. În general, microfoanele cu condensator produc sunet de calitate superioară, însă sunt mai sensibile și nu reprezintă opțiunea ideală atunci când vrei să înregistrezi într-un mediu zgomotos. Pe de altă parte, microfoanele dinamice sunt mai accesibile, nu au nevoie de alimentare externă și sunt o opțiune mai bună pentru mediile zgomotoase, dat fiind faptul că sunt mai puțin sensibile și nu vor capta atât de mult zgomot. Alte lucruri de luat în considerare atunci când alegi un microfon sunt directionalitatea microfonului sau cablurile de conectare. Una dintre recomandările noastre în acest sens este Rode PodMic, care oferă atât calitate, cât și performanță, la un preț accesibil. 

Rode PodMic Microfon Dinamic Podcast [1]

2. Căști profesionale

 

Următorul element care nu ar trebui să lipsească din echipamentul tău sunt căștile audio profesionale. Deși nu poți controla mediul în care conținutul va fi ascultat de către audiență, căștile te pot ajuta destul de mult în procesul post-producție. Practic, atunci când monitorizezi înregistrarea sau reglezi producția, căștile de calitate sunt esențiale pentru a te asigura că ascultătorii primesc calitatea pe care o merită. Cu siguranță ai observat faptul că, atunci când vorbim de căști, în majoritatea cazurilor calitatea diferă destul de mult. Cu toate acestea, poți achiziționa căști calitative, chiar și dacă ai un buget mai redus. Audio-Technica ATH-M50X sunt alegerea perfectă atunci când realizezi un podcast, acestea fiind recomandate celor ce doresc să facă înregistrare profesională sau editare de sunet.  

Audio-Technica ATH-M50X Casti profesionale monitorizare sunet [1]

3. Interfața audio 

 

Atunci când cauți echipamentul esențial pentru podcast, sfatul nostru este să ai în vedere și o interfață audio. Aceasta îți va permite să conectezi cu ușurință echipamentul la computer, convertind înregistrările într-un format digital pe care acesta să îl poată citi. De asemenea, este importantă atunci când dorești să folosești mai multe microfoane sau dacă utilizezi un microfon XLR. Totodată, o interfață audio are preamplificatoare pentru pornirea semnalului microfonului, pentru a elimina întârzierile, interferențele și distorsiunile de timp. Printre cele mai populare se numără interfețele audio Focusrite, iar unul dintre modelele recomandate este Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen. Aceasta permite înregistrarea a două canale în același timp, dar oferă și o calitate audio deosebită.

Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen [1]

4. Mixer 

 

Este important să înțelegi diferența dintre un mixer și o interfață audio. Deși este similar cu o interfață audio, un mixer audio te va ajuta să îmbunătățești sunetul, oferindu-ți mai mult control asupra nivelurilor de sunet, intrărilor și ieșirilor. De asemenea, majoritatea îți vor permite să mixezi pe mai multe canale audio, iar acest lucru poate fi destul de important pentru un podcast, mai ales atunci când invitații se afla la distanță. Atunci când achiziționezi un mixer este recomandat să fii atent la numărul de canale pe care îl acceptă, dacă include preamplificatoare, dar și care e compatibilitatea acestuia cu alte echipamente.

Acestea sunt elementele care nu ar trebui să lipsească din echipamentul esențial pentru podcast. Desigur, pentru fiecare dintre acestea există mai multe opțiuni disponibile pe piață, în funcție de nevoile, bugetul pe care îl ai, dar și de specificul podcastului. Dacă ai nevoie de mai multe recomandări te așteptăm la sediul Photosetup, unde vei avea ocazia și să testezi echipamentul și să te convingi de calitatea sa.