Descoperă Sony ZV-E1, prima cameră full frame pentru vlog
Sony continuă să se dezvolte destul de mult în zona camerelor de vlogging. În ultimii câțiva ani, am văzut cum Sony și-a dezvoltat gamele de camere în două categorii principale: gama Alpha 7 – care include camere full-frame de ultimă generație – și modelele ZV care au în vedere vloggerii. Aceste modele sunt concepute pentru a fi utilizate de creatorii de conținut aflați într-o continuă mișcare. Dar ce se întâmplă când încerci să combini aceste două game într-o singură cameră? Răspunsul este Sony ZV-E1! Cu un senzor stabilizat full-frame într-un corp uimitor de mic, un microfon cu sunet clar și o mulțime de funcții AI care extind posibilitățile creative ale creatorilor de conținut, fără a avea o echipă dedicată. ZV-E1 este prima cameră creată pentru vlogging care a obținut note de top din partea utilizatorilor și chiar premiul Editors’ Choice. Dacă încă nu ești sigur că ar fi cea mai bună opțiune pentru tine, specialiștii Photosetup au centralizat câteva dintre cele mai importante aspecte referitoare la acest model, care îți vor fi de mare ajutor.
Design și control
Nu exagerăm deloc atunci când vorbim despre dimensiunile mici ale acestei camere. Este destul de mic pentru a fi ținut cu ușurință într-o singură mână, fiind totodată foarte ușor pentru o cameră full-frame. Nu are același farmec retro precum Sony A7c, dar dacă scopul tău principal este să obții o cameră adecvată, puternică, care să fie foarte ușor de transportat, ZV-E1 este acea cameră. Desigur, gradul de compactare va fi afectat de obiectivul foto pe care îl utilizezi. Majoritatea obiectivelor foto G Master de la Sony sunt destul de mari și grele, ceea ce poate modifica într-o oarecare măsură senzația pe care o ai la manevrarea aparatului foto. Cu toate acestea, majoritatea fotografilor care l-au testat deja spun despre acesta că este confortabil chiar și alături de un obiectiv foto mai mare.
În timp ce ZV-E1 încearcă să mențină focalizarea destinată fotografierii rapide și ușoare, interfața cu utilizatorul a fost modificată și reproiectată pentru a simplifica modificarea setărilor. Acest lucru înseamnă că poți ajusta cele mai importante elemente printr-o atingere rapidă sau o glisare pe ecranul tactil.
În ambele părți ale ecranului tactil există coloane formate din pictograme pătrate simple pentru accesarea comenzilor importante. În mod implicit, acestea includ comenzi precum schimbarea modului de fotografiere, astfel încât să poți comuta rapid între modurile automat inteligent, program automat sau diafragmă, obturator și prioritate de expunere. Există, de asemenea, pictograme rapide pentru schimbarea aspectului creativ, dar și a direcției din care microfonul preia sunetul și schimbarea între diferitele opțiuni de recunoaștere a subiectului. În partea de jos este un rând de comenzi mai importante, așa că aici vei găsi comenzile ISO, viteza obturatorului, balansul de alb și diafragma.
Autofocus și recunoașterea subiectului cu ajutorul AI
Sony se alătură brandurilor care adaugă un anumit tip de inteligență artificială liniei sale de produse. AI începe cu focalizarea automată, care oferă recunoaștere a subiectelor, de la oameni și până la insecte, un sistem introdus în a7R V focalizat pe fotografii. Aceste caracteristici continuă aici pentru fotografii și videoclipuri. Pentru oameni, sistemul de focalizare depășește recunoașterea feței și a ochilor; de asemenea, identifică corpurile, astfel încât să poată face lucruri precum să te concentrezi asupra capului, chiar dacă te îndepărtezi de cameră. Practic vorbind, focalizarea este mai consistentă și este mai puțin predispusă la deplasarea în fundal față de camerele care se bazează pe o detectare mai rudimentară a subiectului. Sistemul de măsurare este reglat pentru a menține fețele expuse corect și constant, pentru rezultate mai bune atunci când ai de-a face cu o iluminare inconsistentă.
Înregistrare video 4K și stabilizare a imaginii
În ciuda dimensiunilor sale mici, camera deține componente interne puternice și foarte capabile. Sony ZV-E1 este construit în jurul unui senzor de imagine care este creat special pentru video. Rezoluția de 12 MP este mai mică decât cea a camerelor video hibride standard, dar este perfectă pentru înregistrarea 4K. Când este decupat la raportul de 16:9 pentru video, senzorul oferă 4K pixeli. Majoritatea modurilor de înregistrare acceptă eșantionarea culorilor pe 10 biți (câteva sunt pe 8 biți) la 4:2:0 sau 4:2:2. Acest lucru oferă posibilitatea ca editorii să preia controlul și să corecteze culorile pentru a edita videoclipurile înregistrate cu un profil de imagine plat S-Log. Este posibil ca Sony ZV-E1 să nu ofere funcții prietenoase cu cinematograful, cum ar fi înregistrarea 3:2 sau ProRes, dar oferă totuși imagini maleabile. Poți obține o culoare minunată direct din cameră, fără modificări, dacă dorești. Totodată, merită să te îndepărtezi de profilurile de culoare de bază, vii și neutre și să încerci S-Cinetone.
Sony ZV-E1 este echipat cu un sistem de stabilizare optică de imagine cu 5 axe de ultimă generație, care corectează cinci tipuri diferite de mișcări ale camerei ce pot apărea atunci când se fac poze sau filmări cu mâna. Acest lucru îi permite utilizatorului să aibă încredere în utilizarea oricărui obiectiv, inclusiv obiective adaptate, pentru imagini de calitate fără a întâmpina probleme de neclaritate din cauza mișcării camerei. De asemenea, camera dispune de o funcție activă de stabilizare optică care optimizează imaginea în timpul mersului, iar cu modul activ dinamic se adaugă și o stabilizare electronică pentru mișcări rapide și distanțe focale mai mari, îmbunătățind astfel performanțele imaginilor.
Concluzionând, camera este perfectă pentru vloggeri și ar putea fi potrivită și pentru unele proiecte de filme, fără înregistrarea internă ProRes. Accentul este pus pe funcțiilor video, dar această decizie ajută la transformarea Sony ZV-E1 într-o cameră mai bună pentru publicul vizat. Dacă ți-am stârnit curiozitatea ne poți face o vizita în sediul Photosetup din Str Uranus 98, București, unde vei putea afla mai multe despre această cameră și chiar testa diverse echipamente foto-video pe care dorești să le achiziționezi.