Sfaturi utileTestari echipamente foto-video

Cum poti obtine simplu imagini creative

Cum poti obtine simplu imagini creative

A fi creativ in fotografie uneori e simplu alte ori poate fi mai complicat decat pare. Cel mai dificil lucru insa este atunci cand ai idei, ai imaginatie, insa din punctul de vedere al realizarii tehnice, nu ai suficienta deprindere sau nu ai echipamentele neceare realizarii ideii.

In articolul de mai jos, Daniel Baltat – fotograf si trainer la scoala de fotografie Image Art din Sibiu, ne demostreaza cum putem realiza intr-un mod simplu un efect de splash cu echipament minim si un strop de imaginatie.

Imagine splash fotografie de produs ardei capia

Echipament folosit:

Am folosit un mic acvariu, apa lasata cateva ore pentru a ajunge la temperatura din camera si pentru a iesi bulele de aer din ea.

Luminile sunt plasate stanga si dreapta cat mai apropiate de acvariu pentru a elimina reflexii nedorite.

Am folosit doua cartoane pentru a dirija cat mai egal lumina catre acvariu si pentru a nu avea efect de lensflare in obiectiv.

Am folosit un timp de sincronizare de 1/200s, diafragma f: 4 si ISO400. Am preferat un ISO mai mare pentru o durata mai scurta de iluminare a bliturilor.

Cheia succesului consta in sincronizarea declansarii si aruncarea ardeiului rosu in apa, dupa cateva incercari sincronizarea se deprinde usor.

Fundalul negru creeaza un contrast puternic cu bulele si splashul de apa iluminate din lateral pe ambele parti.

Rosul este pus mult mai bine in evidenta pe fundalul negru mai ales daca procentul cromatic este de 1/3 din compozitia cadrului.

Bilitzurile s-au folosit in TTL cu sistemul de la Cactus. Chiar daca am folosit un Blitz Nikon cu aparat Fuji, translatarea a facut-o receiver-ul Cactus.

Imaginea cu cerneala albastra

Echipament folosit:

Am folosit:

  • o planta uscata pe care am pus picaturi de cerneala. Am lasat la uscat cerneala.
  • un acvariu de mici dimensiuni cu apa.

Luminile folosite sunt doua blitzuri, un Cactus RF60 X si un SB-800 Nikon.

Unul dintre blitzuri va lumina fundalul si acesta va deveni un mare panou luminos – sursa de lumina contrejour. Celalalt blitz va ilumina din partea dreapta la un unghi de aproximativ 45 de grade intre axa de fotografiere si cea de iluminare.

Timpul de expunere 1/200s, diafragama de f10 si ISO 200.

Blitzurile sunt in modul TTL.
Am fixat planta de o mica greutate metalica pe fundul acvariului.
Este ideeal a se face cateva teste cu ceva asemanator inainte de a pune planta cu cerneala in acvariu. Cerneala se dizolva, pentru a crea diferite forme se poate agita apa usor cu o bagheta sau liniar de plastic.

Se poate experimenta cu diverse plante si culori.