Sfaturi utile

Cum iti cureti echipamentul foto?

Tu cat de des iti cureti ehipementul foto?

Buna functionare a echipamentelor foto dar si calitatea imaginilor realizate, depind de multe ori si de modul cum sunt intretinute aceste echipamente.

Daca pana nu demult, curatarea aparatului si mai ales a senzorului acestuia, se facea in service-uri specializate si era considerata o actiune destul de costisitoare, iata ca aparitia solutiilor cat mai diversificate pentru curatarea si intretinerea echipamentului digital din ultimii ani, face aceasta operatie mult mai simpla si la indemana oricarui posesor de echipament, fara a mai necesita de cele mai multe ori, interventia unui service dedicat.

Astfel, o multime de producatori pun in acest moment la dispozitia orcarui fotograf pasionat sau profesionist, o suita intreaga de solutii si sisteme dedicate atat curaratarii senzorului, a oglinzii, cat si a intregului DSLR sau a obiectivelor.

Cu ce curatam senzorul?

Iata mai jos sfaturile pe care le primim de la Dragos Asaftei/Blog de fotografie, legate de curatarea senzolului cu aceste doua produse:

“De multe ori, din cauza schimbării obiectivelor sau a fotografierii in anumite conditii si asa mai departe, pe senzorul aparatului nostru de fotografiat ajung mici fire de praf care au grija ca atunci cand fotografiem cu diafragma inchisa ele sa fie prezente in cadrele noastre.

Inainte de a va prezenta testul nostru vrem sa va spunem ca, folosind un kit de curatare potrivit, daca il utilizati corect nu exista niciun risc sau vreun factor care v-ar putea afecta senzorul si, prin urmare, aparatul foto.

Important este ca, inainte de orice curatare, sa aveti grija sa lucrati intr-un mediu curat (sa nu fie foarte mult praf, de preferat intr-un loc in interior si nu afara) si ca ati comutat aparatul pe functia de ridicare a oglinzii (mirror lock-up).
Veti gasi aceasta setare in meniul aparatului. Doar asa veti putea avea acces direct la senzorul aparatului. Aveti grija ca aceasta functie sa nu se dezactiveze in timpul curatarii senzorului. Faceti cateva probe inainte sa vedeti daca dureaza doar un interval de timp sau este activa pana la inchiderea aparatului!

Visible Dust kit curatare senzor
Visible Dust kit curatare senzor

Kit-ul este unul putin mai scump ca pret, dar, totodata, unul mai ușor de folosit.

In principiu ambele fac acelasi lucru. Diferenta consta in rapiditate si, intr-o oarecare masura, in siguranta.

Procedura de curatare este aceeasi, indiferent de kit-ul utilizat:

  • Activati functia de ridicare a oglinzii (si cortinei) pentru curatarea senzorului;
  • Aspirati suprafata senzorului (dacafolositi primul kit) sau dati cu peria electrostatica peste aceasta (daca folositi kit-ul Visible Dust);
  • Pentru primul kit: dati intai cu spatula umeda, iar apoi, inca o data, cu cea uscata;
  • Pentru al doilea kit: puneti 1-2 picăauri pe spatula si incepeti sa curatati senzorul (nu mai este necesara stergerea cu o spatula uscata);

Atenție! Dati cu spatula de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga, de sus in jos si de jos in sus, intotdeauna din spre latura spre centru si niciodată invers! Procedura in sine este simpla. Trebuie doar sa fiti atenti.

Mai jos, un film realizat de catre Dragos Asaftei/Blog de Fotografie:

Kit-urile acestea sunt dedicate pasionaților de fotografie, fotografilor amatori, nu service-urilor profesioniste, motiv pentru care sunt facute in asa fel incat sa fie usor de utilizat. Repet, fiti atenti. Atat.” Sursa: Fragment din articolul “Cum sa-ti cureti senzorul paratului foto”, realizat de Dragos Asaftei si preluat din site-ul Blog de fotografie.


Cu ce curatam obiectivele?

Curatarea obiectivelor se poate face foarte simplu cu ajutorul catorva kit-uri dedicate acestora si anume:
Green Clean kit curatare obiective
Green Clean kit curatare obiective

Este un kit foarte practic si cu o utilizare foarte simpla si eficienta. Kit-ul este compus dintr-un spray cu aer comprimat pentru indepartarea prafului si 10 pachete cu servetele a cate doua tipuri , unul umed si altul uscat.

Alte solutii pentru curatarea obiectivelor mai sunt de la Visible Dust:

  • microfibraDust Magic Cleaner , care prezinta multiple avantaje: nu este un produs consumabil deci are o durata lunga de utilizare; are o suprafata mare ( 32 x 38 cm) fata de alti producatori; se curata usor; este lavabila si isi pastreaza calitatea dupa spalare; este confectionata dintr-un material moale care absoarbe murdaria, grasimea si umiditatea, fara sa dauneze suprafata lentilei obiectivului.
  • solutia Dust Leans Clean, o solutie inofensiva, dedicata curatarii lentilei obiectivului.
Visible Dust solutii curatare obiective
Visible Dust solutii curatare obiective

 

In afara celor prezentate mai sus, mai sunt o seria de accesorii cuma ar fi pompele (simpla Hurricane sau Zeeion), Dust Snapper sau alte solutii si accesorii dedicate curatarii oglinzii, sau a curatarii interiorului aparatului foto DSLR.

 

Visible Dust Zeeion si Dust Snapper
Visible Dust Zeeion si Dust Snapper