Sfaturi utile

5 motive pentru care o fotografie iese blurată și cum să corectezi

În încercarea de a realiza o fotografie reușită, orice fotograf, fie el profesionist sau începător, trece prin mai multe etape pentru a reuși în final să obțină unui rezultat de care să fie mulțumit. Există câteva impedimente care stau în calea reușitei imediate, precum condițiile slabe de lumină, condițiile meteo nefavorabile, sau poate faptul că nu știi de ce obții o fotografie blurată.

Pentru a rezolva această piedică, trebuie să știi mai întâi care este cauza ei, iar Photosetup ți-a pregătit cele mai comune 5 motive care produc această problemă, dar și rezolvarea pentru ele – așa că asigură-te că le elimini pe toate pentru a obține fotografii perfecte!

 

1. Nu folosești un trepied foto

Dacă te confrunți cu situații în care nu poți menține stabil aparatul tău foto sau condițiile de lumină scăzută nu îți permit să folosești o viteză mare de declanșare, atunci ai nevoie de o stabilitate suplimentară a aparatului, pe care o poți dobândi cu doar cu ajutorul unui trepied. 

Un trepied de calitate îți va susține aparatul foto în orice condiții și te va ajuta să folosești orice mod de fotografiere preferi. Dacă totuși ai senzația ca un trepied nu este varianta optimă pentru tine, poți încerca și un monopied foto, fiindcă acesta îți oferă flexibilitate și este mult mai compact. 

Înainte de folosirea trepiedului pe teren, asigură-te că citești articolul nostru cu sfaturi despre cum să folosești corect un trepied

 

manfrotto la photosetup

 

2. Nu folosești modul Sport/ Rafală pentru obiectele în mișcare 

Atunci când subiectul pe care vrei să-l fotografiezi este în mișcare, este important să fotografiezi în modul sport, pentru a-ți adapta cadrul cu setările aparatului. Este foarte posibil ca fotografia să îți iasă mișcată dacă fotografiezi într-un mod care nu-ți permite mișcarea, iar modul sport sau rafală îți vor crește șansele de a realiza o fotografie clară. Fotografierea în modul rafală îți oferă șansa de a alege fotografia ideală, conform rezultatului pe care ți-l dorești. 

fotografie-blurata-ghid-corectare-greseli-fotograf-magazin-echipamente-photosetup

3. Focusul automat îți joacă feste 

Chiar dacă aparatele foto au devenit extrem de performante la capitolul focusului automat, acestea tind uneori să dea greș, în special dacă se fotografiază în condiții de luminare scăzută. Dacă îți dorești ca punctul principal al fotografiei tale să fie clar, îți recomandăm să folosești focusul manual al aparatului. 

 

4. Viteza de declanșare este prea mică 

Poate că te gândești că poți menține aparatul foto nemișcat pentru o secundă cât timp realizezi fotografia, însă te asigurăm că lucrul ăsta este foarte puțin probabil. O fotografie va ieși clară ținând aparatul în mână doar în condiții de fotografiere între 1/160s și 1/80s. Chiar dacă această problemă este una des întâlnită, tot creează probleme în rândul fotografilor. Viteza de declanșare pe care o selectezi pentru aparatul tău ar trebui să fie egală cu distanța focală. Spre exemplu, pentru un obiectiv de 50mm, viteza obturatorului ar trebui să fie în jur de 1/50s sau chiar mai rapidă. La un obiectiv foto de 100mm, viteza să fie de minim 1/100s, iar la un teleobiectiv de 500mm, viteza de 1/500s. 

 

5. Obiectivul aparatului foto este murdar

Dacă deja ai bifat ca rezolvate cele 4 motive de mai sus pentru care fotografia ta ar putea ieși blurată, este posibil să te confrunți cu…un obiectiv foto murdar. Acest lucru se întâmplă destul de des la fotografi, mai ales în cazul acelora care practică fotografia de natură. În cazul acesta, atunci când schimbi frecvent obiectivele, praf din atmosferă ajunge pe lentila aparatului foto și cauzează o fotografie blurată. Asigură-te așadar că îți cureți des aparatura foto, pentru a evita riscul ca atunci când ai nevoie de fotografii clare, să nu le obții din cauza prafului de pe lentilă. 

fotografie-blurata-ghid-corectare-greseli-fotograf-magazin-echipamente-photosetup

 

Aceste cinci motive care îți cauzează fotografia să fie blurată sunt doar mici impedimente în drumul tău către perfecționarea tehnicii fotografice. Nu rata și celelalte subiecte pe care le abordăm pe blogul Photosetup, pentru a te asigura că înveți continuu și că ești pregătit să realizez fotografii captivante!