Blitz-urile Proline la lucru (review realizat de Clubul Foto)
In prezent, gama de blitz-uri Proline este compusa din doua unitati de 180W si respectiv 300W, disponibile in trei kituri cu accesorii. Solutia propusa pentru test a fost kitul Proline Apollo Creative 300 W/S, cel mai complet dintre kiturile disponibile in acest moment de la Proline, dar care este si cel mai interesant din punct de vedere al accesoriilor oferite.
Ce include kitul ?
Kitul Pro Line Creative Apollo 300 include doua blitz-uri Apollo X-300 (300W), doua stative pentru blitzuri, doua softbox-uri si o umbrela de difuzie/reflexie. Totodata, lista accesoriilor este completata de un transmitator wireless pentru aparatul foto, o blenda de reflexie (argintiu/auriu), 4 filtre colorate alaturi de un reflector cu voleti si un snoot ce ofera posibilitatea atasarii unui grid. In total kitul este compus din nu mai putin de 18 piese, este foarte compact si este oferit intr-o geanta de tip “roller”.
Cantareste putin peste 12 kg si este – practic – un studio intreg intr-o geanta cu lungimea de un metru.
Prima impresie a fost pozitiva: Creative Apollo 300 pare a fi kitul ideal pentru studiouri de dimensiuni medii sau fotografi ce doresc o solutie ultra-portabila. Sa vedem in continuare daca asteptarile noastre au fost confirmate!
Piesa de rezistenta: Blitz-ul Apollo X-300
Componentele de baza ale kitului sunt cele doua blitz-uri Pro Line Apollo X-300. Cu o putere nominala de 300W si un numar de ghid 48, cele doua blitz-uri pot face fata cu brio majoritatii situatiilor fotografice din studio.
Blitz-urile sunt realizate din metal si sunt acoperite cu o suprafata cauciucata, ce ofera un feeling solid si profesional. Din punct de vedere al constructiei, ni s-au parut suficient de solide pentru a rezista bine in timp.
Blitz-urile au o putere nominala de 300W, numar de ghid 48 si timp de reincarcare sub 4 secunde (la putere maxima).
Puterea de iluminare poate fi setata in functie de preferinte, cu un potentiometru (aflat in spatele blitz-ului) care variaza puterea lampii in 20 de trepte (de la maxim la 1/8).
Blitz-ul este dotat cu un senzor de lumina ce va permite declansarea a doua sau mai multe blitzuri Pro Line simultan, alaturi de declansatorului wireless din kit. Canalul de comunicatie wireless poate fi ales dintre cele patru disponibile, pentru a nu exista interferente de la alte echipamente. Exista un singur receptor wireless ce se conecteaza la unul dintre blitz-uri, celalat fiind declansat automat cu ajutorul senzorului de lumina.
Pe spatele blitz-ului exista si butonul pentru pornit si oprit lampa de modelare, modelul testat de noi fiind dotat cu bec de modelare de 50W. Atentie insa, nu este recomandata utilizarea lampii de modelare pentru mai mult de un minut daca atasati filtrele colorate, deoarece exista pericolul topirii acestora.
Blitz-ul se monteaza pe stativ cu ajutorul unei cleme cu surub. Sistemul de prindere este din plastic (atat pe stativ cat si pe blitz), dar pare a fi suficient de solid pentru utilizarea profesionala.
Cum l-am testat?
Spuneam mai sus ca prima impresie a fost legata de portabilitate, kitul Proline Apollo Creative 300W/S fiind conceput special pentru fotografii ce doresc o solutie profesionala dar usor de transportat. De aceea, ca sa verificam acest aspect, am ales sa nu testam sistemul intr-un studio, asa cum ar parea la prima vedere evident, ci in conditii mai putin previzibile, direct in cadrul unei sedinte foto reale, in teren! Astfel, am pus kitul in port-bagaj si am pornit spre locatia aleasa: depozitul unui distribuitor de vinuri si accesorii pentru vin, cu scopul de a face o sedinta foto de produs, direct la sediul clientului.
Odata ajuns la destinatie, am inceput amenajarea “studioului improvizat”. Montarea si instalarea kitului Apollo 300W/ a durat fix 10 minute, dupa care am inceput direct fotografierea primelor produse. Am utilizat ambele blitz-uri cu softbox-urile montate si am ales o pozitionare clasica pentru fotografia de produs, deoarece subiectul nu impunea o abordare mai dificila.
In ceea ce priveste aparatul foto, am fotografiat in modul “Manual”, cu timp de expunere 1/125 si diafragma f/8. Puterea blitz-urilor am setat-o la jumatate, cu mici variatii in functie de produsul fotografiat. Chiar daca la prima vedere par putini, cei 300W ai blitz-urilor au oferit o cantitate de lumina suficienta pentru fotografierea produselor si am avut si o “rezerva de putere” generoasa.
Rezultatele s-au vazut imediat, direct pe ecranul laptopului conectat la aparatul de fotografiat. Produsele au fost iluminate bine, uniform, exact cum m-as fi asteptat de la un sistem de acest gen.
Dar in studio?
Bineinteles, testul nu putea fi complet daca nu incercam kitul de lumini si intr-un studio. Astfel, am realizat cateva fotografii de portret utilizand doar luminile si accesoriile ce compun kitul Proline Creative Apollo 300 W/S.
Am incercat diverse abordari privind pozitionarea luminilor, astfel incat sa ne facem o imagine cat mai completa asupra posibilitatilor creative oferite de kitul Pro Line.
Pozitionarea luminilor reiese cel mai bine din diagramele de iluminare de la sfarsitul acestui articol.
Am testat, pe rand, toate accesoriile cu care este livrat kitul Creative 300. Singurul impediment de care ne-am lovit in studio a fost la utilizarea snoot-ului cu grid, care, datorita concentrarii luminii intr-o singura directie impiedica declansarea blitului al doilea (prin intermediul senzorului de lumina). Solutia a fost la indemana: am mutat receptorul wireless pe blitz-ul al doilea si astfel blitzul secundar declansa si blitz-ul ce avea montat snoot-ul. O alta solutie ar fi fost, probabil, utilizarea a doi receptori wireless.
La sfarsitul zilei am fotografiat accesoriile componente ale kitului tot cu cele doua blitz-uri Apollo. Inca o data si-au dovedit utilitatea, de data aceasta fotografiand accesoriile intr-un cort foto cu diagonala de 80cm.
Concluzii:
Kitul Proline Creative Apollo 300 W/S s-a comportat bine atat in studio cat si in locatie. Chiar daca se adreseaza fotografilor cu un buget rezonabil, este un kit pe care va puteti baza, cu o constructie solida si finisaje de calitate, care va trece cu brio testul timpului. Cu siguranta alegerea unei solutii de iluminat pentru studio poate fi dificila, dar kitul Proline Creative Apollo 300 poate reprezenta un bun punct de plecare, cu un raport calitate/pret bun.
Recomandat pentru:
- Fotografii entuziasti si profesionisti dar cu un buget redus
- Cei ce doresc maxim de portabilitate de la un kit de studio
- Studiouri mici/medii
Mai putin recomandat pentru:
- Studiouri de dimensiuni mari
- Situatii de iluminare care necesita blitzuri cu putere mai mare de 300W
Schemele de iluminare utilizate:
Click pe imagini pentru zoom.
Pingback: Primii pasi in fotografia de studio, incep acasa - Photosetup Blog