La teste cu Cactus: blitz-ul RF si declansatorul V6
La teste cu Cactus: blitz-ul RF si declansatorul V6
Test realizat de Ghidul DSLR/ Stefan Alin.
Cactus Image este un producator “third-party” cunoscut in special pentru fabricarea declansatoarelor pentru blituri alaturi de multiple accesorii utile pentru fotografi strobisti, blitul RF60 cu transreceiver integrat. Prima mea interactiune cu acest brand a fost in urma cu patru ani cand am achizitionat declansatoarele Cactus V4 care erau decente ca performanta dar nu foarte buna. Acum a fost lansat sistemul complet format dintr-un transreceiver Cactus V6 alaturi de blitul RF60 care are tot un trans-receiver integrat. Am primit pentru review acum doua saptamani un Cactus V6 alaturi de doua blituri Cactus RF60 pentru a le testa noul sistem. Compania doreste cu acest sistem sa atraga fotografi de eveniment care vor un sistem usor de folosit si controlat de la distanta. Cactus V6 promite compatibilitatea cu toate sistemele de blituri TTL fie ca vorbim de Pentax – Canon – Sony – Panasonic.
Specificatii cheie Cactus V6:
- Frecventa de lucru: 2.4 Ghz;
- Numar de canale: 16;
- Numar de grupuri: 4;
- Suporta viteze de sincronizare de pana la 1/1000 ( majoritatea dslr-urilor sunt limitate la 1/250 ) ;
- Patina metalica;
- Declansator optic incorporat;
- Ajustarea nivelului de putere in pasi de: 1/10, 1/3, 1/2 sau 1EV;
- Distanta de declansare efectiva este de 100 metri;
- Alimentarea se face cu: 2 baterii AA – prin portul mini USB sau prin portul DC la o tensiune de 5 Volti;
- TTL pass-through cu Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, si Fujifilm prin intermediul unei singure unitati;
- Temperatura de functionare: -20°C to +50°C;
- Suporta voltaj de maxim 6V la camere;
- Suporta voltaj de maxim 300V la blituri;
- Dimensiuni: 72 mm x 72 mm x 42 mm;
- Greutate: 68 Grame;
In acest moment, V6 are pre-setat functii de control pentru mai mult de 30 de brand-uri diferite fiind compatibil cu Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Panasonic, Sigma, Metz, Nissin, etc… Selectand modelul de blitz din preset avem posibilitatea de a controla la distanta puterea blitz-ului.
Specificatii cheie Cactus RF60:
- Numar Ghid ( ISO 100 ): 56 la 105 mm;
- Zoom cap: 24mm – 105mm;
- Nivel de putere: 1/1 pana la 1/128;
- Moduri de lucru: Local (L), Master (M), si Slave (S);
- Frecventa de lucru: 2.4 Ghz;
- Numar de canale: 16;
- Numar de grupuri: 4;
- Distanta de declansare efectiva este de 100 metri;
- Slave optic incorporat: S1 si S2;
- Unghiul de rotatie al capului: 270-grade din care 180-grade la stanga si 90 grade la dreapta;
- Alimentarea se face cu: 4 baterii AA ( Ni-mh sau Alkaline );
- Numarul de flash-uri pe ciclu de baterie: 100 ( 1/1 ) – 2000 (1/128);
- Timp minim de reincarcare: 0. 1-3.0 secunde (cu baterii Sanyo Eneloop);
- Temperatura de culoare flash: 5600k +/- 200k;
- Temperatura de functionare: -20°C to +50°C;
- Dimensiuni: 205 x 83 x 61mm;
- Greutate: 390 grame;
Inspectie Vizuala:
Kit-ul Cactus V6 alaturi de doua blituri RF60.
Cactus V6 se livreaza cu talpa pentru patina alaturi de manual de utilizare.
Aici avem usita locasului ce adaposteste cei doi acumulatori AA care alimenteaza unitatea.
In partea din spate avem prezenta rotita de control alaturi de doua butoane, OK si tasta de meniu.
Pe aceasta latura avem un comutator ce permite selectarea modului de functionare TX ( transmiter ) si RX ( receiver ), butonul de On/Off este si el integrat aici.
Conectorul mini USB pentru alimentare sau update de firmware este si el prezent alaturi de un port jack 3.5 mm pentru sincronizare.
Patina alaturi de un filet standard care permite atasarea trans-receiverului de un stativ cu filet de 1/4 inch.
Incuietoarea patinei este foarte usor de folosit si eficienta.
In partea din fata avem prezent butonul de test alaturi de celula pentru declansarea optica.
In partea de sus gasim patina ce permite “TTL pass-through”, folosirea blitului de pe aparat in mod TTL.
LCD-ul de control alaturi de cele patru butoane A-B-C-D pentru controlul grupurilor;
Butoanele dedicate pentru grupuri alaturi de LCD sunt iluminate.
Cactus V6 afiseaza pe LCD nivelul bateriei alaturi de canalul folosit si de puterea fiecarui grup de blitz-uri.
Cactus RF60 vine la pachet cu manualul de utilizare, o husa alaturi de o talpa identica cu cea de pe Cactus V6.
In partea din fata avem prezenta o celula optica de declansare alaturi de conectorul pentru atasarea unui power-pack Cactus EP-1.
RF60 este un blitz cu dimensiuni medii.
In partea dreapta avem locasul celor patru baterii AA care se aseaza in linie.
In laterala stanga regasim un filet 1/4 inch pentru atasarea pe stativ si un port miniUSB pentru update de firmware.
In partea din spate avem un LCD de mici dimensiuni alaturi de butoanele pentru control.
Controlul blitului prin intermediul acestora se face usor, dar era binevenita o rotita de control rapid ca pe Cactus V6.
Cactus V6 + RF60 fac o treaba foarte buna ca sistem in sine.
Cactus V6 nu transmite info TTL wireless.
Utilizare
Cactus V6 plus unul sau mai multe blitzuri RF60 formeaza un sistem de lumini usor de utilizat/transportat/asamblat oriunde este nevoie de portabilitate si spatiu ocupat minim. Principalul avantaj este integrarea unui trans-receiver in blitul RF60, care ii ofera capacitatea de declansare fie Master pentru a declansa alte blituri RF60, fie Slave pentru a fi declansat de V6. Avand trans-receiver integrat nu mai este nevoie de un sistem de transmitere dedicat care ocupa mai mult spatiu in trusa foto si este si mai ineficient atat in asamblare la un eveniment spre exemplu, cat si in a avea o grija separata legata de acumulatori separati pentru declansatoare.
Personal am utilizat Cactus V6 alaturi de doua blituri RF60 initial pentru un material de tip review al beauty dish-ului textil RoundFlash Dish alaturi de fundalurile Lastolite. Toate aceste fotografii cu diferite scheme de lumini care m-au ajutat sa inteleg importanta unui declansator integrat in blit. Timpul de asamblare a schemei de lumini este redus considerabil, lucru extrem de util fotografilor care doresc sa foloseasca blituri in biserica si vor ca totul sa se miste rapid fara batai de cap. De specificat ca bliturile RF60 au filet 1/4 inch pe lateral lucru ce permite infiletarea direct pe stativ fara a mai fi necesara o menghina, unghiul capului se poate ajusta in aproape orice directie.
Am mai utilizat sistemul la o serie de sedinte foto de exterior alaturi de softbox-ul Lastolite EazyBox II Octa de 80 cm. In acest softbox au intrat patru blituri RF60 individual setate pe acelasi canal de frecventa dar fiecare cu un grup separat A-B-C-D, fapt ce mi-a permis sa utilizez declansatorul V6 cu o foarte mare usurinta. Nefiind nevoie de receivere atasate suplimentar fiecarui blitz sistemul Cactus si-a dovedit inca odata utilitatea. Review-ul acestui softbox va fi disponibil in curand.
Performanta:
Ca principal test de performanta am realizat un test de declansare in linie dreapta si printre obstacole. M-am folosit de un drum drept cu o lungime de ~ 1000 metri. Am reusit sa obtin declansari in linie dreapta de la ~350 metri fara ratari iar la ~450 metri cu ratari ocazionale. Pentru un sistem care opereaza pe frecventa de 2.4 Ghz este minunat, nu este nevoie in conditii normale de asa o distanta de declansare dar am vrut sa testez limitele. Printre obstacole de beton/lemn se descurca decent reusind sa obtin declansari consistente printre 3 cladiri, unde distanta intre V6 si RF60 era cam de ~60 metri. Sistemul Cactus trece cu brio acest test.
Puterea a patru blituri este suficienta pentru exterior pentru a nu considera soarele la amiaza o problema in timpul sedintelor foto. La interior cu doua blituri si modificatori de lumina de tip RoundFlash Dish vor face fata fara probleme. V6 are profile integrate pentru fiecare producator de blituri si majoritatea modelelor populare fabricate de fiecare. Profilele noi se pot uploada de pe site in transreceiver prin portul miniUSB.
Detin bliturile de o luna, in acest timp au functionat fara probleme si fara rateuri, am realizat ~1500 – 2000 cadre cu acest sistem si ma declar multumit. Dar ramane sa revin cu pareri amanuntite din 6 in 6 luni.
Galerie foto:
Iata fotografiile de portret realizate cu aceste blituri.
Iata si fotografiile realizate cu doua RF60 + Cactus V6 la print-uri lucioase. Majoritatea fotografiilor printate sunt realizate cu bliturile sistemul V6 + RF60.
Concluzie:
Acest sistem realizat de Cactus este unul foarte reusit care m-a surprins placut atat ca performanta dar si prin calitatea constructiei. Operarea bliturilor de pe transmiterul V6 se face extrem de usor si rapid datorita butoanelor de grup iluminate si a rotitei de control. Cactus V6 ofera TTL pass-through cu Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, si Fujifilm prin intermediul patinei.
Bliturile RF60 sunt suficient de puternice pentru a le recomanda fotografilor de eveniment, iar atasarea lor pe stativ se face cu usurinta fara menghina aditionala. Distanta de declansare a uimit in testele practice iar din cele ~1500-2000 cadre realizate cu ele pana acum nu au existat mai mult de 2 ratari. Dezavantajul principal al transmiterului este faptul ca nu suporta HSS, totusi bliturile au aceasta functie. Am decis sa renunt la bliturile Youngnuo 560 II si III si sa raman pe sistemul Cactus in acest moment.
PRO
- Sistem usor de folosit;
- Reglarea parametriilor se face instant;
- Constructie de calitate;
- Distanta de declansare peste specificatiile producatorului;
- Compatibilitate cu toate bliturile de pe piata;
- Raport calitate/pret foarte bun;
Contra
- V6 nu are functie de sincronizare HSS.
Citeste mai multe review-uri pe site-ul Ghidul DSLR.