User-review Toma Bonciu: Manfrotto 190CXPRO3
Faptul ca trepiedele Manfrotto sunt printre cele mai apreciate si utilizate trepiede foto in intreaga lume, in mod special de catre fotografii profesionisti, nu este un secret.
Si pentru ca in fotografia de natura trepiedul este un accesoriu indispensabil in cele mai multe cazuri, trepiedele foto Manfrotto au fost de mare ajutor catorva participanti la workshop-urile foto organizate de Toma Bonciu anul trecut (2012), la Magura si la Cheile Bicazului, workshop-uri la care Photosetup si Manfrotto Romania au fost alaturi de organizator, in calitate de parteneri.
Participantii aflati la cele doua evenimente, au avut ocazia de a lucra cu cateva modele de trepiede Manfrotto, atat din gama entry level (seria 390 ) cat si middle level (seria 290) si PRO 190.
Alaturi de seria 190 PRO, s-a aflat si versiunea din carbon 190CXPRO in 3 sectiuni, pentru care am dorit sa avem parerea lui Toma. Stiind ca este un fotograf indreptat cu predilectie catre fotografia de natura, unde fiecare gram in plus conteaza, atunci cand pleci la turele foto, Toma ni s-a parut fotograful potrivit pentru a-l testa pe parcursul celor 2 workshop-uri.
“Am avut ocazia sa testez trepiedul Manfrotto 190CXPRO3 la workshop-urile care le organizez, prin intermediul parteneriatului cu Photosetup.
Ca si posesor a variantei din aluminiu, 190XPROB pot spune ca experienta folosirii unui trepied din carbon e mai mult decat una placuta.
In primul rand e avantajul greutatii. Cei care fac fotografie de natura stiu ce inseamna sa mergi ore intregi cu toata apratura in spate. Un trepied de carbon mai scade putin din kilogramele ce trebuiesc “indurate” pe munte 🙂
Al doilea mare avantaj este ca desi este usor, e chiar mai stabil decat varianta de aluminiu si mai bine construit avand o rezistenta mult mai buna pe forte de torsiune, sustinand cu succes un Canon 5D Mark II + 70-200 mm.
Al treilea avantaj este pretul care, pentru un trepied din carbon, e mai mult decat avantajos, fata de “fratele sau mai mare” 055CXPRO sau de Gitzo, seria Mountaineer, un brand apartinand aceleiasi familii, recunoscut pentru stabilitatea maxima si a unghiului de torsiune foarte mic care reduce vibratiile catre 0.
In rest trepiedul ofera aceleasi facilitati ca si varianta din aluminiu: picioare ajustabile independent pe trei directii cu mai multe grade de libertate a miscarii, permitand pozitionarea trepiedului in cele mai incomode locuri. Sistemul XPRO de pozitionare a coloanei centrale pe oriziontala in doar 3 secunde fara a o scoate complet este foarte practic.
Concluzia mea este ca pentru profesionisti ce nu au aparatura mai grea de un Canon 5D Mark II + 70-200mm F4 IS (adica varianta de 760g) e un trepied foarte bun si chiar il recomand cu brio pe 190CXPRO 3, in schimb pentru cei care au nevoie de o sustinere mai mare, recomand varianta 055CXPRO sau GItzo.”
Multumim pe-aceasta cale lui Toma Bonciu atat pentru amabilitatea de a ne oferi un feed-back despre trepiedul Manfrotto 190CXPRO3 cat si pentru fotografiile obtinute la lucru in timpul workshop-ului. Dreptul de proprietate al acestor fotografii apartine in totalitate fotografului, caruia ii multumim foarte mult pentru faptul ca ni le-a pus la dispozitie cu permisiunea de a le utiliza in acest articol de review.
Alte articole utile despre trepiedul Manfrotto 190CXPRO:
– Trepiedul 190XC PRO si capul 804RC2 – o echipa inovativa
– User-review Calin Stan/Clubul Foto
– User-review Dan Dinu/ Photolife
– Daniel Baltat/Scoala de Fotografie Sibiu (vezi profil fotograf),
– Catalin Enache (vezi profil fotograf),
– Dan Dinu (vezi profil fotograf) precum si multi alti fotografi pe care urmeaza in scurt timp sa-i prezentam in proiectul nostru Profil de Fotograf.
Pingback: Profil de fotograf: Toma Bonciu - Photosetup Blog