Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

De ce prefera fotografii filtrele Schneider B+W

 

De ce prefera fotografii filtrele Schneider B+W

In primul rand trebuie sa lamurim o dilema: B+ W, nu inseamna nici pe departe black & white !Numele B+W provine de la cei doi creatori germani ai acestor filtre, pe nume Bierman si Webber.

 

un-filtru-foto-bun-incepe-cu-o-tehnlogie-performanta-2

Apoi, la intrebarea de ce prefera fotografii filtrele Schneider B+W, sunt doar cateva aspecte definitorii, insa tocmai ele fac diferenta.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest brand, un scurt istoric:

Filtrele Schneider B+W ( Bierman + Webber ) sunt fabricate in Germania de catre Schneider Optics, fabricant care la baza produce obiective de calitate superioara pentru aparate foto profesionale pe format medium/large.

Filtrele B+W au aparut in 1947 la Berlin, cand cei doi parteneri de afaceri, Bierman si Webber, au fondat compania care le-a purtat numele (B+W).

un-filtru-foto-bun-incepe-cu-o-tehnlogie-performanta

In 1985 compania B+W se uneste cu Jos. Schneider Optical Works din Bad Kreuznach (Germania), largind gama de produse.

In acelasi timp, aceasta uniune intre cele doua companii performante, a generat progrese importante in sistemele de tratare multistrat a filtrelor (MC – multi-layer coating), B+W a devenit astfel prima companie din lume care a oferit  sistemul de protectie pentru filtre, denumit MRC.

Ce reprezinta MRC?
Este un acronim utilizat de Schneider B+W pentru filtrele din categoria superioara:
multi resistant coating.

MRC este realizat prin acoperirea multipla cu straturi a sticlei filtrului, asa incat sa ofere rezistenta maxima fata de zgarieturi, sa respinga apa si praful si sa previna reflexia.

 

Raspunzand la intrebarea “De ce prefera fotografii filtrele Schneider B+W? ,  iata cateva motive:

1. Optica excelenta:

un-filtru-foto-bun-incepe-cu-o-tehnlogie-performanta-2

Se stie ca o imagine de calitate incepe cu o optica de calitate. In obtinearea unei imagini digitale reusite conteaza atat obiectivul cat si filtrul atasat lui, deoarece un filtru bun poate amplifica calitatea unui obiectiv, pe cand un filtru de proasta calitate, poate reduce semnificativ calitatea unui obiectiv, ducand la o imagine finala compromisa.

Calitatea optica a filtrelor Schnieder B+W  este obtinuta printr-un proces continuu de optimizare a controlului calitatii care incepe chiar cu materia prima: sticla.

Pentru productia filtrelor de cea mai inalta precizie B+W se utilizeaza sticla Schott deoarece alaturi de procesul tehologic utilizat de Schneider in fabricarea filtrelor, Schott reprezinta garantia unui produs finit de calitate superioara.

2. Tratament aplicat pe ambele fete ale filtrelor:

filtre-foto-schneider-bw-protectie-multi-coated

Desi la prima vedere, tratamentul aplicat filtrelor nu pare important, o analiza detaliata arata ca acesta are un rol major in imbunatatirea fotografiilor, mai ales atunci cand in imagine apare o sursa de lumina.

Un alt aspect influientat de filtre este transmisia luminii, pentru ca, plasat in fata obiectivului, filtru se trasforma intr-un strat in plus pe care lumina trebuie sa il strabata.

In cazul B+W filtrele nu doar ca nu opresc lumina, ci o ajuta sa treaca prin sistemul de tratare MC.

La fel este si situatia reflexiei luminii, care, datorita MC, este mult redusa, ambele situatii fiind evidentiate mai bine prin folosirea unui sistem de mai multe filtre.

Sistemul MRC are in plus avantajul ca este mai puternic decat sticla in sine, ceea ce ofera o protectie ridicata la apa si praf, facilitand intretinerea.

3. Montura F-PRO a filtrelor Schneider B+W:

un-filtru-foto-bun-incepe-cu-o-tehnlogie-performanta-2Pe langa calitatea sticlei si a tratamentelor aplicate, un lucru care conteaza in performanta generala a filtrelor este montura acestora.

Montura ar trebui sa fie suficient de puternica pentru a proteja stica si pentru a o fixa fara tensiuni mecanice dar si fara joc.

De asemenea, montura ar trebui sa aiba o prindere buna, sa fie usor de infiletat si desfiletat, sa fie optimizata ca si latime, pentru a nu cauza vignettarea si de asemenea, partea de interior ar trebui sa fie vopsita intr-o culoare mata, preferabil negru, pentru a nu crea reflexii.

Filtrele B+W indeplinesc toate aceste conditii. In plus, ele sunt realizate dintr-un aliaj metalic dur cu echipamente atent contolate prin calculator.  Sticla filtrului este fixata prin-un inel realizat intr-o maniera asemanatoare.

Filtrele cu montura F-Pro permit infiletarea si defiletarea acestora fara ca ele sa se intepeneasca, indiferent de conditiile meteo, care actioneaza prin temperatura asupra dimensiunii materialelor din care sunt realizate.

 

Prin urmare, trebuie acordata aceeasi atentie in alegerea filtrului ca si in alegerea obiectivului, deoarece pentru obtinerea unei imagini de calitate conteaza si ce este montat pe obiectiv.

Un filtru de calitate superioara poate creste considerabil calitatea imagini, la fel cum un filtru de proasta calitate poate sa scada chiar si valoarea unui obiectiv bun, nu numai sa altereze imaginile obtinute.

Despre importanta filtrelor in fotografia digitala, vezi articol complet aici.

Vezi film de prezentare :

%d bloggers like this: