Filtrul Cross Screen 6x pentru fotografii cu stele
Filtrul Cross Screen 6x pentru fotografii cu stele
Sarbatorile de Paste aduc, pe langa foarte multa bucurie si foarte multe ocazii de fotografiat, iar unul dintre elementele care nu va lipsi din imaginile realizate in aceasta perioada va fi lumanarea si lumina ei.
Fie ca va insoti ornamentele care vor impodobi locuinta, va sta langa oule inrosite sau va arde in noaptea de Inviere, in mod sigur lumanarea, va fi o atractie pentru fotografi.
Si la fel de sigur este si faptul ca acestia vor incerca sa realizeze cele mai inedite fotografii posibil.
De la aceasta idee am pornit si eu cand am hotarat sa fac o ”repetitie” si sa vad ce imagini as putea obtine cu o lumanare. Si dupa ce am folosit internetul ca sursa de inspiratie pentru fotografii si efecte pe care le-as putea reproduce, m-am oprit asupra celor care prezentau efectul de ”stea”, care mi-au placut si mi s-au parut interesante.
Acest efect se obtine cu ajutorul unui filtru special, in acest caz eu alegand unul cu 6 raze si anume filtrul pentru efecte speciale Cross Screen 6x de la B+W (Bierman + Webber) Schneider Optics
In cazul acestor filtre, pe suprafata sticlei din care sunt realizate sunt gravate o serie de linii.
Forma si densitatea acestei retele de linii este cea de care depinde numarul bratelor sau a razelor pe care le are fiecare stea.
Marimea sau lungimea acestor raze este data de intensitatea sursei de lumina si de concentrarea ei intr-un singur punct.
Si cum e prea devreme pentru oua rosii, am ales pentru decor iepurasi de ciocolata, o lumanare ca subiect principal si o camera intunecoasa drept locatie pentru sesiunea foto. Dupa ce am aranjat decorul si am realizat mai multe imagini, am dorit sa vad diferenta dintre fotografierea cu si fara filtru.
In aceste doua imagini de mai sus, (fig. 1&2), am selectat o diafragma de 10, ceea ce a dus la un timp de expunere de 1/13 sec, suficient pentru a obtine o fotografie clara, la ISO de 1000.
Diferenta dintre fotografia in care am folosit filtrul B+W Cross Screen 6x si cea fara filtru este evidenta, in imaginea cu filtru razele fiind clare.
Pentru a vedea mai bine efectul obtinut cu acest filtru, am eliminat toate sursele de lumina din camera.
De asemenea am schimbat unghiul de fotografiere, pentru a prinde flacara prin unul din orificiile capacului lumanarii.
In aceste conditii am facut si unele modificari in setarile aparatului foto, ridicand ISO la 2000 si deschizand diafragma la 5,6, obtinand un timp de expunere de 1/20 sec. In fotografia rezultata (fig. 3) cele 6 raze ale stelei sunt foarte clar definite si foarte lungi.
In timp ce strangeam ”decorul” mi-am dat seama ca o foarte buna sursa de lumina este soarele si am vrut sa vad cum apare acesta fotografiat cu un filtru B+W Cross Screen 6x. Stiind ca incercarea de a fotografia soarele in mijlocul zilei nu va duce la un rezult bun, m-am ”ascuns” dupa ramurile unui arbust ornamental, pentru a prinde razele care se strecoara printre acestea. Desi arbustul pastra inca urmele iernii grele care tocmai s-a incheiat, a reusit sa isi duca la bun sfarsit misiunea de a ”asistent” in obtinerea efectului de stea pentru razele soarelui (fig. 4).
Dupa experienta de astazi, stiu clar ca fotografiile pe care le voi face la lumanarile aprinse in zilele de sarbatoare pascala nu vor fi in nici un caz banale, filtrul B+W Cross Screen 6x fiind cel care le va umple de stele. In plus, datorita faptului ca este foarte usor de folosit si de pastrat in geanta foto, avand dimensiunile unui filtru obisnuit, in mod sigur il voi mai folosi si pentru obtinerea altor imagini inedite.
In acest caz a fost folosit un filtru B+W Cross Screen 6x de 72 mm, dar ele pot fi gasite pe diametre cuprinse intre 52 si 86 mm.
[slideshow]