ReviewSfaturi utile

Efectul filtrului de polarizare Schneider B+W

Efectul filtrului de polarizare Schneider B+W

In ce conditii se utilizeaza filtrul de polarizare? intreaba multi fotografi, mai ales cei aflati la inceput de drum in fotografie.

Ei bine, avantajele utilizarii unui filtru de polarizare sunt majore si de aceea, vom incerca sa le prezentam detaliat, mai jos.

Dar sa incepem cu inceputul si anume: tipul lor.

Filtrele de polarizare sunt de doua tipuri: liniara si circulara.

Ambele tipuri au acelasi efect, insa polariazarea circulara este cea utilizata in mod uzual, deoarece in plus fata de cea liniara,  are o calitate optica mai buna, un control mai bun al efectului de polarizare.

Ambele modele de filtre sunt alcatuite din folii polarizatoare, diferind doar modul in care sunt dispuse acestea.

Filtrul, are rolul de a bloca lumina gri-albastruie reflectata prin polarizare, crescand saturatia culorilor si redand puritatea acestora. Acest lucru, face ca filtrele de polarizare sa fie des utilizate in fotografia de peisaj.

Doua exemple de fotografie de peisaj fara si cu filtru de polarizare:

 

 

 

Un alt efect al filtrelor de polarizare este reducerea reflexiei de pe suprafetele nemetalice, precum apa sau sticla.

Un exemplu elocvent este cel d emia jos, utilizat fara filtru de polarizare:

Fotografie realizata fara filtru de polarizare
Fotografie realizata fara filtru de polarizare
Fotografie realizata cu filtru de polarizare Schneider B+W
Fotografie realizata cu filtru de polarizare Schneider B+W

 

Alte exemple de utilizari cu filtru si fara filtru de polarizare Schneider B+W:

 

 

Pentru ca am dorit sa exeprimentam si noi, am realizat cateva fotografii prin parbrizul unei masini.
Prima fotografie este realizata fara filtru, cea de-a doua cu filtrul rotit la jumatate (filtrul de polarizare circulara permite rotirea acestuia pentru a controla intensitatea efectului), iar cea de-a treia fotografia este realizata cu filtrul de polarizare la maximum.

 

Aparatele DSLR au o prisma care separa raza de lumina, trimitand o parte din lumina catre exponometru si o parte catre vizor. Astfel, lumina care ajunge la exponometru este partial polarizata de prisma.

Un filtru de polarizare lineara plasat in fata obiectivului va actiona ca al doilea polarizator si va bloca lumina care ajunge la polarizator, intr-un grad care difera in functie unghiul dintre prisma si filtru polarizator. Rezultatul este o expunere incorecta.

Filtrul de polarizare circulara rezolva aceasta problema prin introducerea unei folii de intarziere a luminii, care se asigura ca lumina polarizata linear este rotita si apare ca fiind nepolarizata pentru exponometru, rezultand o expunere corecta.

Recomandarea de a folosi un filtru de polarizare circulara Schneider B+W apare in special atunci cand este folosit cu obiective profesionale, datorita calitatii optice deosebite oferita de filtrele Schneider si datorita monturii F-PRO.

Calitatea filtrelor Schneider B+W este data de cateva lucruri importante:

1. sticla;

2. montura;

3. tratamentul filtrului.

1. Sticla:  Schott a fost aleasa de catre producatorii germani deoarece  Schott reprezinta garantia unei sticle de calitate optica superioara.

2. Montura:  F-PRO, ajuta la o defiletare a filtrului de pe obiectiv fara probleme, fara a se bloca, mai ales la trecerile bruste de temperatura.
Montura filtrelor este un alt aspect ce recomanda filtrele de polarizare Schneider B+W, fiind suficient de puternica pentru a proteja sticla si pentru a o fixa fara tensiuni mecanice dar si fara joc. Montura F-PRO are o prindere buna, este usor de infiletat, este suficient de „scurta” pentru a nu cauza vignettarea si de asemenea partea de interior este vopsita intr-o culoare negru-mat,  pentru a nu crea reflexii.

3. Tratamentul filtrelor: Un alt aspect important care recomanda folosirea filtrelor de polarizare Schneider B+W de catre fotografii profesionisti este tratamentul acestor filtre, care are un rol major in imbunatatirea fotografiilor.

Filtrele Scheneider B+W polarizare circulara sunt foarte eficiente si disponibile in doua versiuni, tratament Normal Coated sau cu tratament Multi Resistant Coated.

 

Transmisia luminii este importanta. Plasat in fata obiectivului, filtrul se transforma intr-un strat in plus pe care lumina trebuie sa il strabata. In cazul Schneider B+W,  filtrele nu doar ca nu opresc lumina, ci o ajuta sa treaca prin sistemul de tratare MC (multi-layer coating). Sistemul MRC (repelling multi-layer coating) are in plus avantajul ca este mai puternic decat sticla in sine, ceea ce ofera o protectie ridicata la apa si praf, facilitand intretinerea.

 

Filtrul standard de polarizare poate fi folosit atat pe camere digitale cat si analogice.

Filtrele de polarizare sunt realizate pe diferite diametre, pentru a acoperi intreaga gama de obiective.

Mai mute detalii despre filtrele de polarizare circulara Schneider Optics B+W si Schneider Optics Praktica si lista completa de diametre le puteti vedea aici.

 

 

Alte detalii despre filtrele Schnieder, se pot citi in articolele:

Importanta filtrelor in fotografia digitala

Fotografii cu stele: filtrul Cross Screen

Fotografia macro la indemana oricui, cu ajutorul filtrelor Close-up

De ce prefera fotografii filtrele Schneider B+W