Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Alege cea mai potrivita solutie pentru a avea un senzor curat

Daca curatarea senzorului de praf era o activitate de care majoritatea fotografilor se fereau sa o faca ei insisi, temandu-se sa nu deterioreze senzorul, acum aceasta operatiune poate fi realizata in siguranta.

Pentru a gasi cele mai bune instrumente celor care doresc sa se ocupe personal de curatarea aparatului foto, Visible Dust a investit in cercetare pentru a oferi o serie de solutii de curatare deosebite. Ele acopera de la cele mai simple operatiuni la cele mai banale, in functie de produsele alese.

Urmand un curs normal al operatiunii de curatare, primele produse sunt lupele, pe care Visible Dust le-a realizat in doua versiuni, una normal si una mini.

Astfel, pentru dezvoltarea lupei Quasar™ SensorLoupe® 7X au fost folosite tehnologii utilizate in obtinerea imaginilor prin satelit, ceea ce a dus la crearea unui instrument ce poate fi utilizat la identificarea celor mai mici particule la o rezolutie foarte mare. Acest nou model de lupa foloseste tehnologii avansate precum patentata BriteVue XL™ ce inglobeaza sticla optica de cea mai buna calitate Extra-low Disperson K9, recunoscuta pentru claritatea si rezolutia extraordinara. O alta caracteristica foarte importanta este faptul ca noua Quasar™ SensorLoupe® 7X are 6 leduri stralucitoare, orientate in diverse unghiuri, pentru a crea o imagine 3D a particulelor de praf, asemeni modului in care satelitii captureaza imaginile stereoscopice.

Aceasta tehnologie este pusa la dispozitia fotografilor pentru a putea sa verifice cu cea mai mare acuratete interiorul camerei foto, in special a senzorului. Rapiditatea si usurinta cu care se poate folosi aceasta lupa, face atat verificarea cat si curatarea senzorului o operatiune simpla si sigura.

Pentru cei care vor sa poata verifica senzorul chiar si atunci cand sunt pe drum, Visible Dust a creat si varianta mini a acestei lupe, si anume Mini Quasar 7X, aceasta fiind si cel mai recent dispozitiv de inspectare al senzorului creata de producatorii canadieni. Pastrand caracteristicile si tehnologia lupelor pentru senzor de dimensiuni mari, ea este oferita in format mic, plat, de buzunar. Mini lupa este construita din sticla optica de calitate inalta, cu suprafetele tratate cu fluorine pentru a se obtine o imagine cat mai clara.

Visible Dust 7X mini Quasar este echipat cu 4 leduri super luminoase, pozitionate in unghiuri diferite care permit identificarea celor mai mici particule de pe senzor, care altfel ar fi imposibil de observat. Alegerea pozitionarii diferite a luminilor este motivata prin faptul ca lumina ledurilor obisnuite, atunci cand este indreptata catre senzor, penetreaza prin diferitele straturi ale acestuia, fara a se concentra pe suprafata senzorului, acolo unde sunt particulele de praf si murdaria.

Pentru indepartarea impuritatilor de pe senzor sau obiective Visible Dust propune mai multe solutii, incepand cu pompe si continuand cu spatule si solutii.

In ceea ce priveste pompele, puteti gasi varianta de pompa simpla, sub numele de Hurricane, care indeparteaza praful de pe senzorul aparatului foto sau de pe obiective, prin jet puternic de aer. A doua varianta propusa se remarca prin tehnologia utilizata. Pompa Zeeion® este realizata dintr-un compozit unic, Silicon-RX, care creeaza un efect antistatic. Spre deosebire de pompele comune care sunt realizate din cauciuc simplu, material care creste incarcarea statica, pompa ZEEION® permite ca aerul suflat catre senzor sa fie incarcat static invers fata de particulele de praf care se gasesc pe senzor, oferind astfel o curatire mai buna. In acelasi timp este neutralizata si incarcarea statica a suprafetei senzorului, ceea ce impiedica redepunerea prafului pe senzor. Valva unidirectionala plasata in partea din spate a pompei previne ca praful sa patrunda in aerul care intra in pompa in momentul umflarii acesteia. Astfel, aerul din pompa este curat iar la suflarea acestuia scade riscul deteriorarii senzorului datorita impuritatilor, cum se intampla la pompele normale. Un alt element care ajuta la pastrarea unui aer cat mai curat sunt filtrele plasate atat in partea din fata cat si din spate a pompei, care opresc si cele mai mici particule creand un jet de aer foarte curat.

Periile de curatare sunt si ele in mai multe versiuni. Modelul Arctic Butterfly® 724 (Super Bright) este  echipata cu 2 leduri super puternice, care ilumineaza senzorul in timpul operarii. Iluminarea reduce posibilitatea ca fire de praf sa fie trase accidental pe senzor, care ar duce la zgarierea acestuia. Noul motoras cu care este echipata peria emite acum o turatie standard, care genereaza o forta centrifuga optima ce permite eliminarea prafului in timpul cresterii incarcarii electrostatice a fibrelor. Aceasta combinatie patentata, alaturi de tehnologia de acoperire nano a fibrelor extra subtiri, creste puterea de ridicare si indepartare a prafului. Modelul Arctic Butterfly Sensor Brush 788 are la randul sau perii creati dintr-un acrilic special, fiind recomandata atat pentru curatarea senzorilor full frame cat si non full-frame. Acest model este dotat cu un singur led.

Pentru curatarea periilor, Visible Dust propune o solutie, Brush Wash, sub forma de tablete care se dizolva in apa, potrivita pentru toate modelele de perii.

Spatulele sunt realizate special pentru senzor, varianta full-frame si non full-frame, cat si pentru ecranul de focus.

Atat spatulele uscate pentru curatarea senzorului full-frame, de 24mm, cat si cele pentru senzorul non full-frame, de 16 mm, au sistem unic de prindere a materialului, fiind special concepute pentru indepartarea murdariei intr-un mod delicat, fara a lasa urme. Sistemul patentat de mini-canale, cu contur, ofera o acoperire uniforma a spatulei prevenind in acelaşi timp scurgerea pe margine a solutiei. Ofera, in acelasi timp, un spatiu suplimentar pentru absorbtia solutiei in exces, prelungind astfel durata de umiditate a spatulei in timpul procesului de curatare. Spatulele uscate pentru curatarea ecranului de focus au capul spatulei la un unghi de 45 de grade, care il face compatibil cu toate aparatele DSRL.

Aceste spatule se folosesc cu VDust Plus, solutie pentru curatarea senzorului, care indeparteaza petele de natura necunoscuta si ofera un strat protector. Pentru curatarea obiectivelor, Visible Dust propune Leans Clean, solutie special conceputa optica obiectivelor, si care da cele mai bune rezultate in combinatie cu carpa cu ultra microfibra 0.1 Magic Cleaner. Laveta Magic Cleaner, care are proprietatea de a absorbi murdaria, grasimea si umiditatea, are si dimensiuni foarte mari, de 32 x 38 cm.


O alta inovatie propusa de Visible Dust este Silicon DustSnapper.  Dust Snapper-ul ofera o suprafata curata pentru curatarea aparatului foto si obiectivelor, prin intermediul efectului magnetic si ionic al Dust Snapper. Acesta inlatura si impiedica particulele de praf sa se lipeasca de suprafetele aparatului foto si obiectivelor.

Acest lucru este datorat faptului ca majoritatea camerelor si obiectivelor foto sunt realizate din materiale compozite care sunt predispuse la atragerea particulelor de praf, atunci cand sunt asezate pe suprafete obisnuite.

Aceste particule, odata lipite de corpul camerei ajung in interior, uneori chiar pe senzor. Pentru a rezolva aceasta problema VisibleDust a realizat un suport dintr-un polimer special cu dubla actiune ionica si magnetica, numit Dust Snapper, care are o putere mai mare de atragere si retinere a prafului decat materialele din care este realizat echipamentul foto.

Prin plasarea unui Dust Snapper sub camera sau obiective, se obtine un mediu fara praf pentru curatarea acestora. Dust Snapper este usor de curatat, putandu-se clati sub un jet de apa sau praful colectat poate fi inlaturat cu un jet puternic de aer.

Datorita materialelor si tehnologiilor folosite in realizarea lui, DustSnapper nu este o simpla suprafata de lucru, ci un instrument pentru crearea unui mediu propice pentru curatarea echipamentului foto.

%d bloggers like this: