Mini studio acasa pentru fotografia de placere
Mini studio acasa pentru fotografia de placere
Cu siguranta multi pasionati de fotografie doresc sa experimenteze fotografia de studio, acasa, insa fara multe investitii, cel putin la inceput, in perioada in care rezultatele nu produc altceva decat satisfactie personala si foarte multe ‘’like-uri ‘’ pe Facebook.
Am incercat sa intram putin in miezul problemei si sa privim putin din perspectiva unui fotograf care doreste calitate cu o investite minima.
Ce am experimentat si rezultatul experiementului, le puteti vedea in mini lectia noastra, mai jos.
Am dorit sa realizam pe acealsi set-up, mai multe tipuri de expuneri folosind atat blitz-ul din dotarea aparatului cat si un blitz auxiliar, pe patina, insa plasat lateral aparatului foto.
Mai jos in Imaginea 1, avem imaginea initiala, cu lumina ambientala, f/11, timp 1/125s, iso 1600, foacal 45mm, white balance –auto, in manual.
Dupa cum se vede, chiar cu un ISO crescut, imaginea este subexpusa. [ Imaginea 1]
Am preferat un f/11 deoarece este binecunoscut ca diafragmele medii ale obiectivelor, ofera calitate optica, crescuta.
In aceleasi conditii de mai sus, am folosit blitz-ul aparatului din dotare (built-in flash), cu white balance auto, f/11, timp 1/125, ISO 1600, focala de 45mm .
Ce am obtinut?
O fotografie iluminata, dar cu umbre. In general, o imagine neplacuta, desi produsul este iluminat. [Imaginea 2]
Avand in trusa foto un blitz cu patina, Sigma EF610 Super dedicat Nikon, cu control wireless al declansarii, am vrut sa experimentam mai mult. Drept pentru care am instalat blitz-ul cu patina pe un stativ usor, compact, pneumatic (Lastolite), cu ajutorul unui dispozitiv de prindere dedicat (Manfrotto 026) impreuna cu un Kit Softbox .
Am dorit sa folosim softbox datorita luminii difuze si uniforme furnizata de acesta. Am pozitionat stativul cu blitz si softbox atasat, in dreapta subiectului, la 45 de grade fata de acesta. [Making of 1]
Din meniul blitz-ului Sigma, se poate regla intensitatea flashului pentru o expunere corecta, in functie de distanta pana la subiect.
In cazul nostru am apreciat intre 50cm si 1 m.
Am modificat pozitia aparatului, pe tilt lateral dreapta si am declansat blitz-ul Sigma de pe stativ, cu ajutorul blitz-ului de pe aparat (din dotare). S-au folosit aceleasi setari (f/11, t 1/125 si iso 1600) si am obtinut Imaginea 3.
Cu aceasta fotografie nu am urmarit corectitudinea expunerii ci doar declansarea blitz-ului Sigma. Se observa umbrele lasate de blitz-ul de pe aparat (built-in flash) pe fundal. [Imaginea 3]
In imaginea 4, cu setarile f/11, timp 1/125, iso 1600, am acoperit cu mana blitz-ul de pe aparat, pentru a impiedica influenta lui asupra imaginii.
Fotografia rezultata a fost usor subexpusa din cauza aprecierii eroanate a distantei, a blitz-ului Sigma de pe stativ, blitz-ul fiind destul de precis in aceasta privinta. Cu alte cuvinte, distanta trebuie apreciata corect. In plus, fotografia nu a fost foarte bine incadrata. [Imaginea 4]
Cu setarile f/8, t 1/125, ISO 1600 si fara a modifica setarile blitzului Sigma de pe stativ sau distanta, pentru a incerca compensarea subexpunerii, am deschis diafragma obiectivului. Fotografia a iesit supraexpusa, dupa cum se vede mai jos in imaginea 5.
In final, am ales o diafragama de mijloc respectiv f/10, pentru o expunere corecta. Lumina provenita de la blitz-ul cu softbox, plasat la 45 de grade fata de subiect, a creat un contrast frumos, cu umbre difuze, culori pastelate, oferind o umbra subtila si placuta, iluminand in acelasi timp si fundalul. [Imaginea finala ]
Concluzie, cu echipament limitat dar corect ales, se poate obtine un mini studio acasa, in care puteti experimenta fotografia de produs.
Mini studioul se mai poate upgrada cu fundaluri coloarte din PVC, eventual si cu o blenda pentru controlul suplimentar al luminii.
Pentru acuratetea informatiilor, fotografiile nu au fost postprocesate.
[slideshow]
Pingback: Blitz-ul Sigma EF-610 DG SUPER: putere, calitate si portabilitate