Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

ReviewTestari echipamente foto-video

Samyang AF 18mm F2.8 Sony FE la o sedinta foto de boudoir

Samyang AF 18mm F2.8 Sony FE la o sedinta foto de boudoir

De curand am avut ocazia sa testam un obiectiv de 18mm f/2.8 AF de la Samyang pentru Sony E FE, in cadrul unui workshop foto de boudoir.

Am mai povestit despre acest obiectiv in cadrul unui alt articol pe blog, aici, precum si despre o serie de obiective accesibile formatului Full-Frame pentru Sony E, aici.

Ce-a iesit, vedeti in articolul de mai jos.

Dar sa incepem cu un mic rezumat al obiectivelor.

Producatorul corean de obiective foto a lansat in ultima perioada o varietate mare de obiective dedicate Sony. Au lansat cateva obiective Prime cu diafragma f1.4 si focale de 35mm, 50mm si 85mm cat si o serie de obiective mai mici cum ar fi 24 si 35mm cu F2.8 ce au o constructie de tip pancake aidoma obiectivului de 18mm cu F2.8 pe care l-am testat si care se aseamana cu cel de 45mm cu F1.8 ca dimensiuni.

Partea interesanta este ca pentru un obiectiv cu focala sa, Samyang 18mm este foarte mic si usor, oferind in acelasi timp performante optice foarte bune.

Ceea ce inseamna ca poti avea mereu un obiectiv la tine ce iti va permite acele cadre wide. Atat din punct de vedere al calitatii optice cat si a greutatii reduse.

Samyang 18mm este un obiectiv perfect pentru fotografiile de peisaj si nu numai, avand in vedere ca l-am testat in cadrul unui atelier foto de boudoir.

Credit foto @Mihai Popa / Mipo Image

Este destul de wide pentru a incadra aproximativ orice scena dar nici prea  wide incat sa necesite calitati extraordinare de compozitie.

Constructie si manevrare

Asa cum am spus, obiectivul de 18mm se aseamana foarte mult cu cel de 45mm d.p.d.v. constructie. Un obiectiv compact si foarte usor.

Arata foarte bine din punct de vedere al design-ului si nu da impresia de cheap lens.

Obiectivul are 63.5mm in diametru, cu o dimensiune destul de comuna pentru filtre, mai exact 58mm. Vine cu un mic parasolar de plastic, cu o greutate aproape insesizabila, cu o dimensiune de 2cm ce se poate monta si invers pentru transport.

Obiectivul are o greutate de numai 145g. Nu prea iti dai seama ca este pe camera montat.

O greutate excelenta atunci cand realizezi ca ai o lentila cu un unghi de cuprindere de 100 de grade. Singurul dezavantaj in constructia acestui obiectiv este ca nu are protectie impotriva prafului si a umezelii in zona monturii.

Inelul de focus se misca cursiv si lin. Totusi tipul de focus pe care il are obiectivul este  FOCUS BY WIRE si nu este liniar. Astfel, vom observa ca focusul nu va corespunde mereu cu pozitia inelului de focus, iar daca vei focusa la viteze diferite, vei avea diferite pozitii ale punctului de focus pe inelul obiectivului.

Cu toate astea, putina lume va folosi focusul manual, iar autofocusul acestui obiectiv este excelent.

Credi foto @ Dan Stefanescu. Profil foto insta @_alxndr_daniel

Obiectivul nu are butoane pe el, deci mutarea lui din AF in MF va trebui facuta din aparat.

Diafragma este alcatuita din 7 lamele, cu toate astea situatiile in care este folosit wide-ul nu necesita in mare crearea “ruperii de fundal”. Distanta de focusare minima este de 25cm iar acolo produce un factor de magnificare de .09x.

Asadar, cu toate ca, constructia obiectivului nu atinge standardele de produs premium nici nu am de ce sa ma plang in legatura cu el.

Performanta autofocusului

Samyang a incercat din rasputeri sa imbunatateasca sistemele de AF de pe obiectivele lor, iar la acest obiectiv a reusit cu brio.

Obiectivul foloseste un motor de focus STM care raspunde precis si este foarte silentios. Acuratetea AF-ului fiind buna, prinzand punctul de focus rapid si blocand focusul fara ezitare.

Obiectivul raspunde la toate functiile de AF ale aparatului Sony, inclusiv Eye AF.

Ca o paranteza, capacitatile functiei Eye AF este limitata la obiectivele wide. Unghiul de cuprindere al lentilei insemnand ca ochiul ocupa foarte putin din cadru, pentru a putea fi detectat cu acuratete, in afara de distantele foarte mici de subiect.

Calitatea imaginii

Formula optica a obiectivului este una relativ simpla ce consta in 9 elemente in 8 grupuri. Majoritatea elementelor sunt speciale (3 aspherical, 2 high refractive, 3 low dispertion) ce confera obiectivului o claritate mai mare, cu mai putine aberatii cromatice si distorsiuni minime.

 

Credi foto @ Dan Stefanescu. Profil foto insta @_alxndr_daniel

Majoritatea acestor caracteristici functioneaza chiar bine as putea spune. Singurul aspect pe care il pot mentiona este o mica vignietare la f2.8 dar presupun ca este rezultatul sacrificiilor facute pentru a ii mentine forma compacta si greutatea redusa.

Iata-l utilizat si in format crop:

Credit foto @Mihai Popa / Mipo Image

Concluzia

Un obiectiv compact, usor, la un pret accesibil, care ofera o calitate foarte buna a imaginii si cu un autofocus excelent.

PROS

  • Compact si usor
  • Autofocus precis si silentios
  • O calitate a imaginii buna
  • Rezolutie, contrast, culori foarte bune
  • Rezistenta buna la flare
  • Un control bun al aberatiilor cromatice
  • Pret bun

CONS

  • Vinieta usor pronuntata la f2.8
  • Distorsiuni destul de mici dar vizibile
  • Fara weather sealing

Gasesti obiectivul Samyang 18mm, aici.

Text realizat de Ionut Tache.

Multumim pentru imagini:

  • Mipo Image: https://www.facebook.com/MIPOIMAGE/
  • Dan Stefanescu. Profil foto insta @_alxndr_daniel
%d bloggers like this: