Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utile

Cum să-ți protejezi aparatul foto iarna

Iarna vine cu o mulțime de provocări atât pentru fotografi, cât și pentru echipamentul foto folosit de aceștia. Deși este un anotimp perfect pentru fotografii creative, fiind plin de oportunități oferite de fenomenele meteorologice specifice, sesiunile foto pot fi mai dificile decât par. Majoritatea fotografilor se confruntă an de an cu situații nedorite, cauzate de frig (de la obiective care nu mai focalizează din cauza condensului, la baterii care se scurg de pe un minut pe altul), dar există o mulțime de tips & tricks menite să îi ajute să treacă peste aceste “piedici”. 

 

Pe lângă toate sfaturile pentru a proteja echipamentul pe care le vom oferi în acest articol, încă un aspect important este îmbrăcămintea ta. Așa că ai grijă ca atunci când ieși la fotografiat iarna să te echipezi corect, să nu uiți să-ți iei un polar și bocancii de iarnă, astfel încât să poți rezista cât mai mult afară și să poți prinde cât mai multe cadre.

 

Iată 3 sfaturi care te vor ajuta să fotografiezi iarna și să-ți protejezi aparatul foto

 

1. Nu uita să iei acumulatori de rezervă cu tine

Dintre toate părțile unui aparat foto, acumulatorii au de suferit cel mai mult la temperaturi scăzute. De aceea, este important ca primul lucru pe care să îl ai în vedere înainte să ieși pe ușă este să ai cel puțin o baterie de rezervă.

Temperaturile sub 10° C pot afecta serios pe moment acumulatorii, iar battery life-ul ar putea scădea chiar și la jumătate din cât ar dura în mod normal. Nu uita să aduci cu tine acumulatori de rezervă, dar și să îi ții într-un loc cât mai călduros. O soluție pentru a-ți ține echipamentul foto la temperaturi corecte pot fi și acele mini-dispozitive de încălzit mâinile (hand warmers) – le poți adăuga în rucsac, lângă aparatul foto și acumulatori.

 

Lectură recomandată: Cum să alegi geanta foto pentru echipamentul tău

2. Ferește-ți echipamentul foto de condens

Când vine vorba de diferențe bruște de temperatură, condensul este cel mai mare dușman – iar iarna nu-i chip să scapi de el, mai ales când vei ieși de la temperatura din casă de peste 20°C la cea de afară, unde sunt multe grade cu minus. Condensul poate distruge aparatul foto în timp, fiind astfel indicat să îl protejezi cât mai bine. Un sfat pentru a preveni condensul este să pui aparatul foto într-o pungă ziplock când încă ești în casă, astfel încât aparatul va ajunge treptat la noua temperatură și vei evita condensul. 

 

 

 

3. Protejează-ți aparatul foto de ploaie sau zăpadă

Așa cum noi avem nevoie de geacă iarna, și aparatul foto are nevoie de o „pelerină” care să-l protejeze de precipitații. Acestea vin în diferite forme și mărimi și, de asemenea, și prețurile diferă. Este important să o găsești pe cea mai potrivită pentru nevoile tale, dar și condițiile în care plănuiești să fotografiezi. Este indicat ca prețul și calitatea să fie direct proporționale cu valoarea aparatului foto pe care încerci să-l protejezi. 

 

Iarna este un anotimp perfect pentru a fotografia, mai ales atunci când ne putem bucura și de zăpadă. Dar toată frumusețea acestui anotimp vine la pachet cu dificultăți la care trebuie să ne adaptăm și să găsim soluții pentru a ne putea continua treaba. 

 

Tu ce alte sfaturi mai ai pentru fotografiatul pe timp de iarnă? 🙂

%d bloggers like this: