Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utileTestari echipamente foto-video

Kit-ul esential al videografului de evenimente

Kit-ul esential al videografului de evenimente

Nu este niciun secret faptul ca noile camere atat DSLR cat si Mirrorless sunt cel mai des utilizate pentru filmarea evenimentelor. Acoperind o paleta larga de evenimente de la wedding, vlogging sau mici spoturi video, camerele Mirrorless ofera alaturi de obiectivul si accesoriile potrivite, solutia potrivita pentru realizarea unui videoclip reusit.

Totodata, nu mai este un secret faptul ca tot mai multi fotografi experimentati, ce detin o camera Mirrorless performanta, fac pasul catre un alt nivel, migrand catre videografia de eveniment.

Si cum in ultima vreme se intampla tot mai des sa primim solicitari in recomandarea unui kit esential in videografia de eveniment, ne-am propus sa va prezentam aici accesoriile de baza pe care orice videograf ar trebui sa le aiba in dotare.

1. Camera Mirrroless

O camera foarte buna si utilizata des de videografii care filmeaza cu camera Mirrorless este fara indoiala Sony A7III ce ocupa de ceva vreme locul nr 1 in alegerea videografilor de evenimente si nu mai necesita nicio prezentare.

In ceea ce priveste accesoriile nelipsite in videografia de evenimente, lista este foarte scurta si contine elementele esentiale care asigura o filmare reusita.

 

2. Monopiedul video fluid

Cel mai important si absolut obligatoriu este monopiedul video fluid.

 

Monopiedul Manfrotto MVMXPRO500AH este unul dintre cele mai apreciate si utilizate monopiede video fluide la nivel international.

Motivul? Foarte simplu: ofera exact ceea ce-si doresc videografii de evenimente.

“In echipamentul fiecarui videograf este oricand binevenit si un monopied. Eu folosesc modelul MVMXPRO500AH, care de fiecare data ma ajuta in a avea o imagine cat mai stabila. Are o baza de sustinere ce permite blocarea ei ceea ce il face sa stea si singur. Este usor de transportat si de folosit. Il recomand pentru spatii restranse unde nu poti folosi un trepied.” Adrian Ungureanu/Adrian Ungureanu Films

 

Adrian Ungureanu Films

 

Rapiditate in utilizare, miscari fluide, versatilitate maxima el putand fi utilizat desfacut la maxim sau strans, baza fluida tip FluidTech cu blocare fiind de mare ajutor in multe situatii.

3. Gimbal

Un alt accesoriu indispensabil pentru videografia de evenimente este gimbalul. Gimbalul permite utilizatorului sa obtina miscari line, cinematice iar efectele pe care le ofera aceste accesorii performante, cum ar fi Inception Mode, duc filmarea la un nivel superior.

Desi sunt multe modele de gimbaluri, cel mai utilizat si apreciat gimbal este Moza Air DualHandle cu telecomanda.

Motivul? Este foarte usor in greutate. Ofera poate cea mai buna stabilizare comparativ cu alte modele. DualHandle il face foarte facil de manevrat. Telecomanda permite controlul miscarilor de la distanta sau de pe maner. Un raport excelent calitate-pret

“La Moza Air m-a atras în primul rand prin raportul calitate-pret, care este imbatabil pe piata iar alt criteriu determinant a fost dimensiunea, implicit greutatea redusa, lucru crucial la un eveniment cum e nunta. Gimbalul este o unealtă indispensabila oricarui videograf in 2019. Aduce un mare plus filmarii, oferind miscari fluide si dinamice perfecte!” Razvan Salaru/Redcover Media

 

Razvan Salaru/RedCover Media https://redcover.ro/

4. Audio recording: microfonul si lavaliera

Pentru ca in videografie este vorba si de sunet alaturi de imagine, microfonul si lavaliera isi au un loc bine stabilit in arsenalul unui videograf. Captura de calitate a sunetelor este ceea ce ofera auditoriului o experienta placuta. Si cum microfonul din dotarea aparatului nu face fata in toate situatiile, se impune utilizarea unui microfon extern pentru un audio de calitate.

Un microfon simplu de utilizat si performant, pentru toate bugetele, poate fi in gama Boya, unde la putin peste 200 lei, cel mai accesibil si mai utilizat este MM1, 

 

Este un microfon tip cardioid, sau unidirectional.   Microfoanele cardioid (unidirectionale) capteaza doar sunetele aflate in fata microfonului. Astfel, acest microfon poate fi indreptat catre vocal sau instrument. speaker, interlocutor, etc,

Lavalierele sunt si ele deosebit de utile in captura sunetului in timpul evenimentelor, cu precadere in cazul nuntilor de exemplu, momentul important cand mirii spun “Da”, pot fi usor captate audio plasand o lavaliera discret mirelui, ascunsa la rever.

Avantajele unui microfon Lavaliera:  poate cel mai important avantaj adus de un microfon de tip lavaliera este faptul ca acesta este practic invizibil si nu incurca vorbitorul in activitatea sa.

Mai multe despre microfon si lavaliera, aici.

5. Panourile LED portabile

Un alt accesoriu util in videografie este lumina si cum altfel daca nu LED si in plus portabila.

Portabilitatea si puterea sunt doua cuvinte cheie ce ajuta foarte mult in activitatea unui videograf. Puterea luminii si totodata temperatura de culoare pentru a face face oricarei situatii de iluminare si oricarui cadru ambiental, sunt importante in alegerea unui panou LED.

Panourile LED Tolifo sunt Bicolore, adica ofera o temeperatura de culoare intre 3200-5600K ajustabila continuu, precum si posibilitatea ajustarii intensitatii luminoase intre 10-100%, tot continuu.

In plus, pentru a oferi portabilitate maxima videografului, ele functioneaza atat cu aumulatori cat si cu cablare la priza.

6. Monitorul

Care ar fi utilitatea unui monitor? Simplu: de regula display-urile aparatelor mirrorles si DSLR sunt mici si nu se vad detaliile corespunzator.

“Luminozitate mai buna, pentru ca nu toate aparatele au full tilt display si atunci cu ajuotrul unui monitor se pot lua cadre de la firul ierbii sau plonja si vizualiza ce faci,  Multe DSLR-uri nu au functie de zebra ce ajuta la expunere corecta si de peaking sau focus assist iar monitoarele au aceste functii.” Ionut Tache/Sispro www.sispro.ro

Monitorul F5 de la FeelWorld are cateva carateristici absolut utile videografilor.

FeelWorld Monitor 5-Inch Full HD 1920×1080 , 4K HDMI IN & OUT

Este un monitor performant, usor in greutate, cu o constructie de calitate, luminos 450cd/mc, cu o rezolutie de 1920 x 1080 px si aspect ratio de 16:9, include un brat de prindere ce ofera suplimentar si prindere cold-shoe laterala pentru a sustine un microfon. Suporta 4K HDMI IN si OUT

Deosebit de util atat pentru utilizarea cu un gimbal sau direct pe aparat. In plus, ofera posibilitatea alimentarii camerei direct de la el.

Sigur, lista cu alte accesorii utile videografilor poate continua cu un slider, cu un trepied video sau o macara, in functie de nevoile, bugetul si amploarea proiectului

%d bloggers like this: