Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utileTestari echipamente foto-video

Despre utilizarea cromakey sau green screen in fotografie si film

Despre utilizarea cromakey sau green screen in fotografie si film

Cu siguranta multi dintre voi v-ati intrebat cum sunt realizate multe dintre efectele speciale la Hollywod.

Nu ne-am propus in cele ce urmeaza sa dezvaluim secretele lor, insa vom incerca sa va ajutam sa intelegeti mai bine cum puteti obtine efecte speciale chiar voi, in studioul de acasa, cu dotari minime, cu ajutorul unui fundal cromakey green.

Ei bine, unul dintre accesoriile des utilizate in realizarea efectelor speciale este asa numitul cromakey sau green screen.

Fundalul Cromakey

El poate fi deosebit de util cand este necesar adaugarea unui background digital in spatele subiectului, asa incat a-l plasa intr-un decor ce nu poate fi realizat in mod obisnuit.

Cum este exemplul din scena cu elicopterul si eroul de actiune, in spatele lui a fost plasat un fundal panoramic de tipul cromakey verde de la Lastolite sau Manfrotto.

Putina istorie a chromakey-ului, pentru cei interesati sa afle mai multe:

Utilizarea lor provine inca din anii ’40 cand Lawrence Butler a castigat un premiu al academiei de film de la Hollywood, cu filmul Hotul din Bagdad, in care introducea pentru prima oara efectele speciale realizate pe cromakey.

Lawrence Butler a fost dealtfel prima persoana care s-a gandit cum sa foloseasca tehnologia cromakey/greenscreen, intr-un film color. Pana atunci, se foloseau efecte doar in alb si negru.

Pe vremea aceea, intregul proces era foarte complicat.

In zilele noastre, totul este foarte simplificat si cu ajutorul softurilor ce indeparteaza usor si rapid green screen-ul, adaugand orice background digital, dorit.

Cromakey sau green screen poate fi de mai multe tipuri, si poate fi utilizat in functie de necesitatile de filmare sau fotogarfiere.

Astfel ele pot fi din carton tip fundal, utilizate cel mai mult in studiourile foto, din material textil si aici se regasesc mai multe tipuri: cu rama, la metru tip cortina, acesta fiind des utilizat in film si in studiourile TV.

Atentie insa, nu orice panza verde poate fi cromakey.

Un material profesional cromakey este realizat dintr-o compozitie speciala ce la atingere iti lasa senzatia unui burete foarte fin. El are rolul de a absorbi foarte bine lumina si a nu crea reflexii. In plus, un cromakey trebuie sa fie perfect intins pentru a nu crea umbre, asa incat sa fie adaugat background-ul digital dorit, in post-productie.

Revenind la scena noastra cu elicopterul, se vede cum este utilizat simplu un background cromakey verde tip self-standing.

In postproductie, apoi s-a putut face foarte usor decupajul subiectului si adaugarea in spatele lui background-ul dorit.

Astfel, scena finala a plasat eroul nostru intr-un cadru de actiune ce nu s-ar fi putut filma sau fotografia in conditiile reale.

Pentru o astfel de scena, producatorii au ales Lastolite cromakey panoramic de 4 m. Un fundal format din rama si panza ce se ataseaza simplu. Fiind nevoie de cadre largi, acest fundal de 4m a fost suficient pentru a cuprinde scena de actiune.

Avantajul fundalului este ca se sustine singur (self-standing) si are o suprafata mare de cuprindere. E usor de transportat deoarece vine cu ramele desfacute si totul este inclus intr-o geanta de transport.

Dupa cum sevede in filmul de mai jos, datorita constructiei, se realizeaza un set-up rapid si simplu al acestui fundal.

How long does it take to assemble the Panoramic Background? from Lastolite By Manfrotto on Vimeo.

Acest gen de fundal cromakey se mai utilizeaza mult in productia de film si in studiourile TV, alaturi de cele care se gasesc la metru, tip cortina, cum este cel de jos din imagine.

Fundal Lastolite Cromakey Green 3x7m

Pentru studourile mici insa, foarte utile sunt fundalurile tip colapsible sau pliabile. Ele se regasesc in diferite dimensiuni si au avantajul ca nu ocupa loc.

Fundal pliabil Lastolite Croma green/Blue

Cu ajutorul lor se pot realiza diferite compozitii de imagine, carora li se poate aduga apoi un fundal digital.

Filmul de mai jos reda rapiditatea cu care se desface un fundal pliabil, si totodata, faptul ca panza ramane perfect intinsa pe rama, fara cute.

CROMA LASTOLITE from Producciones Falco Films on Vimeo.

Kit-uri de extensie

Lastolite a creat recent un kit de extensie croma green si croma blue pentru a cupla mai multe tipuri de panouri croma, de la cele patrate de 3×3 la cele panoramice de 4 x 2.30m.


Kit-ul de extensie ofera posibilitatea de a cupla mai multe astfel de panouri pentru a obtine un mare fundal panoramic sau liniar, dupa nevoie.



In plus, panouri singulare sau unul langă altul pot fi montate (folosind echipamente de prindere standard) unul peste altul pentru a crea un al doilea nivel de panouri. 



Odata asamblate, mai multe panouri StudioLink de 3m pot fi unite cu ajutorul unui kit de conectare pentru a forma diverse configurații:

  • unul langa altul intr-o linie dreapta sau
  • curbura pana la crearea unei incinte complete de 360 ​​de grade
  • perete
  • tavan
  • podea



De asemenea, sunt disponibile si panzaele verede sau albastru, separat, pentru utilizatorii care ar putea dori să comute între verde și albastru cromakey. 

Iata mai jos exemplu de utilizare a panourilor de croma unite cu ajutorul unui kit de unire (se achizitioneaza separat):



 

Setul de conectare dureaza doar cateva minute pentru a asambla si a impacheta in jos pentru a se incadra in cadrul fundalului Panoramic existent.

Fabricat în Marea Britanie

 

StudioLink Chroma Key Background System from Lastolite By Manfrotto on Vimeo.

Daca ti-a placut articolul nostru te asteptam cu feedback. 

Si nu uita: sharing is caring !

 

 
%d bloggers like this: