Photosetup Blog

O echipa de profesionisti dedicati pasiunii tale

Sfaturi utileTestari echipamente foto-video

Despre fotografia de portret in natura

Despre fotografia de portret in natura

Pentru ca iti doresti fotografii reusite in natura, chiar si in plin soare, am ales astazi sa-ti prezentam o modalitate simpla prin care poti obtine portrete reusite, cu ajutorul catorva accesorii simple pentru control luminii.

Indiferent ca vrei sa controlezi lumina data de blitz sau lumina provenita de la soare, aceste accesorii simple in utilizare, iti ofera tot sprijinul de care ai nevoie.

Simplu si eficient

Desi pare simplu, fotografia de portret in plina vara poate fi o adevarata provocare si asta cu siguranta fotografii care au incercat macar o singura data sa fotografieze in plin soare, pot confirma.

Un exemplu de sedinta foto in natura care cu ajutorul unui accesoriu simplu cum este o panza de difuzie, poate avea rezultate bune.

Despre fotografia de portret in natura

Despre fotografia de portret in natura

Pe langa faptul ca modelul este deranjat de soare,  rezultatul fara utilizarea unei panze de difuzie va fi o fotografie plina de grimase, cu o calitate a executiei nu tocmai buna, acest lucru fiind cauzat de contrastele puternice, de umbre si zone de hot-spot.

Fara umbre si hot-spots

In schimb, adaugand difuzia in calea soarelui si declansand blitul de pe aparat, fotografia deja devine mai buna.

Pentru a gasi un echilibru intr-o iluminare optima si un control bun al luminii, indiferent ca vine de la o sursa de lumina artificiala gen blitz, lumina continua sau ca provine de la razele soarelui, profesionistii din fotografie, video si film, utilizeaza pe scara larga diferite combinatii de panze de difuzie sau reflexie.

In setup-ul de mai jos, fotograful a ales sa se foloseasca o panza reflectorizanta montata pe un cadru modular pentru  a capta si directiona razele soarelui catre zonele intunecate, mai putin luminate de pe fata modelului.

Despre fotografia de portret in natura setup3
Setup cu panza reflectorizanta

Despre fotografia de portret in natura

Dupa cum se vede in imaginile de mai  sus, cu ajutorul panzei reflectorizante, fotograful a obtinut un aspect uniform, frumos pe fata modelului, spre deosebire de imaginea  in care nu a fost utilizata panza refelectorizanta si umbrele sunt evidente.

Setup-ul potrivit pentru portrete reusite?

Nu exista o reteta universal valabila. In functie de rezultatul dorit dar si de lumina ambientala, setup-ul se poate realiza din doua sau mai multe combinatii de panze.

Despre fotografia de portret in natura setup2
Set-up cu o panza reflectorizanta si o panza de difuzie

Despre fotografia de portret in natura

Cum se observa mai sus, fotograful a ales acest set-up utilizand o panza reflectorizanta pentru a directiona razele soarelui catre subiect si o difuzie care sa atenueze lumina puternica. Astfel, are intreg subiectul iluminat corect, fara umbre, fara zone intunecate dar si fara hot-spots.

Sistemul SkyRapid Lastolite

Un avantaj al acestui sistem denumit SkyRapid de rame si panze oferite de Lastolite este ca el se gaseste separat pe diferte tipuri si dimensiuni de panze si cadre modulare dar si in kit-uri gata de lucru, cu cadrul modular si panza reflectorizanta + difuzie si husa de trasport, inlcuse.

 

Un alt exemplu mai jos, utilizand doar o singura panza de difuzie.

 

Despre fotografia de portret in natura rezultat 4
Portret realizat cu ajutorul unei panze de difuzie

Astfel, in portretele in natura, aceste difuzii si reflexii devin practic nelipsite pentru orice profesionist. In primul rand rezolva problema modelului care devine mult mai confortabil in lumina directa a soarelui, avand aceasta protectie si nu in ultimul rand, cum se observa din imaginile realizate, diferentele dintre un portret realizat cu o lumina controlata prin panza de difuzie si/sau relfectorizante, fata de portretele realizate in plin soare, sunt semnificative.

Situatii de utilizare

Insa aceste accesorii nu se folosesc doar in lumina directa a soarelui ci si in amurg sau in interior, oferind aceeasi difuzare uniforma frumoasa a luminii catre subiect.

Iata mai jos un exemplu de setup in amurg, unde fotograful a ales sa utilizeze doua blit-uri pe patina declansate off-shoe din spatele unei panze de difuzie.

Despre fotografia de portret in natura

 

Despre fotografia de portret in natura

Mai jos si fotografiile de rezultat exempificate,  fara difuzie:

Despre fotografia de portret in natura
Fotografie realizata fara difuzie

Cu difuzie:

Despre fotografia de portret in natura
Fotografie realizata cu difuzie

Dupa cum se vede si mai sus, rezultatul setup-ului realizat cu lumina provenita de la cele doua blitzuri insa difuzata prin panza de difuzie, este spectaculos. Panza de difuzie amplifica si creeaza o baie de lumina ce se revarsa uniform si frumos pe subiect, asigurad o iluminare corecta pe toata suprafata de iluminat, fara puncte intunecate, fara contraste puternice, fara hot-spots.

Tutoriale video despre SkyRapid

Daca vrei mai multe informatii despre utilizarea lor, iti lasam mai jos doua tutoriale create de fotografii profesionisti ce utilizeaza aceste accesorii.

Speram ca vei gasi util acest articol powered by Lastolite si iti dorim lumina buna si spor la fotografiat!

 

 

%d bloggers like this: