Close Up + 10 iti aduce lumea mai aproape

Ideea de a testa lentila B+W Close-up +10 ne-a venit cand una din colege era curioasa sa vada mai de aproape modelul de pe inel.

Stiam din testele facute inainte cu B+W Close Up +5 ca acesta apropia destul de mult, insa noi ne doream si mai mult pentru a vedea modelul, care este foarte mic, asa ca am incercat cu Close-up +10.

Am ales ca si obiectiv un 50 mm 1,8 de la Canon si am inceput ”sesiunea foto”. Primele incercari au fost in birou, dar deoarece lumina nu ne-a ajutat, ne-am mutat afara unde am improvizat un studio foto, dintr-o foaie alba de hartie.

Desi obiectivul este foarte luminos, nu am putut folosi o diafragma foarte deschisa (de altfel nici nu este recomandat folosirea diafragmei deschise in fotografia macro), pentru ca focalizarea, atat manuala cat si automata, era foarte dificila. La fel, zona de clar din imagine era foarte mica, multe din detalii pierzandu-se astfel.

In mod normal in fotografia macro se recomanda folosirea trepiedului. Este cea mai sigura solutie pentru realizarea unor fotografii bune. Cu toate acestea, in conditii de lumina buna, fotografia macro poate fi realizata si fara un trepied.

Mergand afara, unde am avut norocul unei zile cu soare, am putut inchide diafragma pana la 11, pastrand ISO la valori mici, de pana in 400. Astfel am reusit sa prind clara intreaga suprafata a inelului.

Odata porniti la teste am cautat tot felul de obiecte mici pe care sa le putem fotografia. Una din idei a fost realizarea unor fotografii cu verighetele, pentru a raspunde unei alte curiozitati a unui coleg, care se gandise la fotografiile de nunta si la detalii pe care le-ar putea prinde. Dar cum nu aveam la noi nici o verigheta am trecut la un alt tip de bijuterie. Si anume un breloc pentru telefon reprezentand simbolul comunei norvegiene NordKapp, unul dintre cele mai nordice puncte din Europa. L-am ales datorita modelului complicat si plin de detalii, care facea fotografierea o provocare.

Al treilea subiect de fotografiere a fost unul viu, care a ”sarit” in studioul nostru foto: o lacusta. Mare, verde si foarte linistita, pentru ca nu a fugit, oricat ne-am invartit pe langa ea ca sa gasim cele mai bune unghiuri, ne-a suportat cateva minute bune. Daca la celelalte obiecte am facut fotografii comparative cu si fara filtru, la lacusta nu am mai reusit, pentru am pierdut modelul.

Acest lucru insa nu ne-a deranjat, pentru ca scopul nostru era sa facem fotografie macro si sa prindem in imagini cat mai multe detalii ale lacustei.

Pentru cei care prefera subiectele vii, lentila Close Up +10 de la Schneider /B+W, prezinta marele avantaj ca este foarte simplu de folosit. Prin simpla infiletare pe obiectiv, se poate incepe fotografierea. Un avantaj foarte important, pentru ca personal am pierdut de multe ori posibilitatea de a face fotografii la diferite insecte, care plecau pana cand reuseam eu sa schimb obiectivul sau sa pun inelele macro.

In ceea ce priveste calitatea fotografiilor, ele se apropie foarte mult de cele realizate cu un obiectiv macro profesional, oferind o claritate foarte buna, detalii, luminozitate si culori naturale. Din acest motiv lentila macro +10 este o alternativa viabila la obiectivele speciale, care sunt foarte scumpe.

Fiind doar o lentila care se amplaseaza in fata obiectivului, ca un filtru, Close-up +10 nu taie din lumina care patrunde in aparat, valorile ISO si a ale diafragmei si timp de expunere ramanand identice intre fotografia cu filtru si cea fara filtru. Nu modifica, de asemenea, culorile sau tonalitatile si nu deformeaza imaginea.

Comparativ cu inelele macro, filtrul are cateva avantaje care cu greu pot fi ignorate, in primul rand, asa cum am mentionat, ele nu afecteaza luminozitatea obiectivului, ceea ce face ca sa se poata folosi diafragme inchise si ISO la valori mici. Pe langa calitatea pe care o dau imaginilor, aceste setari permit fotografierea fara trepied.

In al doilea rand este foarte usor de folosit, el doar se infileteaza pe obiectiv, ca orice filtru normal. Acest lucru, pe langa faptul ca ne permite sa fim pregatiti de fotografiere foarte repede, ne protejeaza si aparatul de praful care poate intra in momentul montarii inelelor de macro, care necesita scoaterea obiectivului de pe aparat.

Si nu in ultimul rand, lentila Close Up+10  este foarte usoara si mica, comparativ cu inelele macro, ceea ce ne permite sa o avem cu noi in permanenta si astfel suntem siguri ca putem fotografia subiectele pe care le dorim.

Lentila B+W Close-up +10 se adreseaza fotografilor care fac macro ocazional si care nu doresc sa investeasca intr-un obiectiv specializat. Ea ofera usurinta in folosire, calitate si un pret accesibil pentru un fotograf pasionat de fotografia macro.  Lentila este produsa de compania germana B+W, denumire care provine de la cei proprietari care au initiat brand-ul: Biermann & Webber, in prezent compania facand parte din grupul cu renume international Schneider Optics GmbH.